PISMO STUDENTIMA / 'Napravit će sve da vas uplaše i da među vas prijetnjama i nagodbama uvuku zrno sumnje'

Studentski sabor Hrvatskih studija dobio je pismo podrške iz Kanade

20.3.2017.
22:00
VOYO logo

Studentski sabor Hrvatskih studija izglasao je danas blokadu nastave na toj sastavnici Sveučilišta u Zagrebu zbog ukidanja upisne kvote za Studij filozofije, a njegovi članovi su odmah nakon izglasavanja ušli u učinioce na Hrvatskih studijima i bukom počeli ometati nastavu. 

Povodom blokade, na Facebook stranici Studentski sabor Hrvatskih studija objavljeno je pismo podrške koje su studenti dobili iz Kanade. Pismo prenosimo u cijelosti:

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Pozdrav studenti. Evo gledam što se događa ovdje iz Kanade i ne vjerujem da ponovno prolazite kroz ono kroz sto smo mi prolazili 2009. 

Tada sam I ja bio student I nije mi palo na pamet da ću pisati ovakvo nostalgično pismo. No ništa zato, nađe se čovjek I u blesavijim situacijama od moje trenutne. To ionako nije tema. Te 2009. nismo imali podršku svih profesora. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Suočavali smo se s prijetnjama da ćemo biti iskljuceni s fakulteta i došlo je do podjele studenata koja se od tog trenutka mogla osjetiti sve dok nisam diplomirao. Ne znam osjeća li se i dalje (nadam se da ne). 

Prijetnje su se proširile I na profesore koji su nas podržavali pa su mnogi to činili u tišini. Ukratko, bili smo u dosta nezavidnoj poziciji jer su mnogima o ocjenama ovisile ionako (iznosom) sramotne stipendije.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tada smo se kao studenti podijelili na “blokadere” I “antiblokadere”. Potonje je, pogodit ćete, podržavala uprava fakulteta na čelu s tadasnjim pročelnikom Čuljkom koja je bez imalo srama grupi studenata koja je odlučila biti protiv blokade dijelila balone, salice s logom hrvatskih studija I majice. 

PROČITAJTE VIŠE:

Tekst se nastavlja ispod oglasa

>>Studenti Hrvatskih studija zbog ukidanja upisne kvote za Studij filozofije blokirali nastavu, nadzire ih i policija

>>Barišić ne osjeća odgovornost za stanje na Hrvatskim studijima: 'Sveučilišta autonomno odlučuju o svojoj upisnoj politici'

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Iako nisam jedan od onih koji se smatra sad nekim prvoborcem I ratnim veteranom (jer objektivno rečeno nitko od nas blokadera to nije) I dalje me prođe osjećaj sramote kad se sjetim te podjele I reakcije uprave fakulteta, jer to su bili ljudi koje smo do tada izrazito cijenili. 

Na žalost, ne i nakon toga. Blokada nam je mnogima poljuljala percepciju o fakultetu I tadašnjoj upravi. To mi je bio vjerojatno najgori moment blokade koja me očito naučila više o ljudima nego 5 godina studiranja sociologije.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U tom trenutku radilo se o blokadi nekoliko fakulteta i u tu smo mi imali sreće jer nismo bili sami kao što ste vjerojatno vi sada. No, postoji veća vjerojatnost da će i više profesora biti uz vas jer im ovaj puta o tome ovisi posao, no možda sam u krivu. Živi bili pa vidjeli.

Ne pišem vam ovo da vam kažem "bravo". Iako mislim da ste napravili odličnu stvar iz iskustva vam mogu reći da vas prava borba tek čeka. Nadam se da se nećete morati suočavati s istim glupostima s kojima smo mi morali, ali budite spremni da se najbolji profesori pretvore u demone, da vam se prijeti i da vas se omalovažava. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Prvo će ismijavati vašu inicijativu, tretirati vas glupane koji se igraju revolucije I ignorirati je kako bi vasa početna energija splasnula. Ne dopustite da se to dogodi. Nazivat će vas raznim imenima, povezivati sa strankama I optuživati za koješta. 

Onda, kada shvate da je problem ozbiljniji, pokušat će demonstrirati moć bilo prijetnjama o isključivanju bilo policijom ili koje se već gluposti ti izopačeni umovi dosjete. Ako se uspijete oduprijeti svemu tome, nadam se da ćete postići svoj cilj.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kada bih vam mogao dati jedan savjet, rekao bih vam da ostanete složni. Napravit će sve da vas uplaše i da među vas prijetnjama I nagodbama uvuku zrno sumnje. Imajte na umu da sve što oni poduzmu protiv vas, to čine jer vas se boje. 

I neka se boje, bolje da se boje oni vas nego vi njih. U tome I jest poanta zar ne? Prije nego krenete u ovu “avanturu” koju ćete sigurno pamtiti cijeli život, možda bih još savjetovao da se okrenete oko sebe I pogledate ljude koji su u ovome s vama. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Iako se sada možda površno znate, garantiram vam da ćete do kraja ove inicijative stvoriti neraskidiva prijateljstva kojih ćete se možda, poput mene, nostalgično sjetiti dok pišete pismo mlađim generacijama iz daleke Kanade.

A sad im pokazite zube, samo hrabro ekipa!"

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Sisi
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo