'Dobar posao u Botincu' / Napravili im novu kanalizaciju od koje se guše u smradu fekalija: 'Život nam je kaos, djeca se ne igraju vani...'

Život s nepodnošljivim smradom fekalija svakodnevica je za stanovnike Botinca već tri mjeseca

17.9.2019.
9:15
VOYO logo

Stanovnici Botinca naime već tri mjeseca žive sa smradom fekalija. Koji je počeo kad je napravljena rekonstrukcija odvodnog kanala. Stanovnici su uvjereni da je nova kanalizacija napravljena krivo, i da fekalije ne odlaze iz naselja nego stoje u cijevima, ali istraga o tome još traje.

Tri mjeseca nepodnošljivog smrada

U Ulici Zlatareva zlata u Botincu život nije ni zlatan ni sjajan. Smrdljiva kanalizacija, zatvoreni prozori i maske njihova su svakodnevica.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Stanovnici Botinca žale se kako već mjesecima ne mogu pustiti djecu da se igraju ispred kuće niti mogu sjediti u svojim dvorištima zbog smrada. Zbog čestih poplava rekonstruiran je odvodni kanal.  No nova kanalizacija donijela im je i nove probleme - smrad fekalija.

"Unazad nekoliko mjeseci nisam popio kavu u svom dvorištu, a da se nisam nagutao smrada i opasnih plinova", kazao nam je jedan od mještana Botinca. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ljudima iz tog područja očigledno je da u kanalizaciju fekalije ne otječu kako bi trebale, nego ostaju u naselju zbog neispravnog nagiba cijevi. Uvjereni su da je rekonstrukcija napravljena pogrešno. 

Pokušavajući si nekako pomoći, ljudi su šaht zatvorili trakom ili su stavili tepih, to im je nekakva prva pomoć. Međutim, službene pomoći niotkuda.  

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Život je postao kaos, meni se veš suši, ali ja ga moram ispirati jer se smrad u njega uvuče. Prozore držimo zatvorene. Imam dvoje bolesne djece, jedno ide na operaciju srca, drugo ima astmu", požalila se Maja iz Botinca.

Pomoć su tražili i u institucijama i od gradskih zastupnika

Poziv upomoć poslali su i institucijama i gradskim i saborskim zastupnicima, na bezbroj adresa. Gospođa Amra i njezina obitelj strpljenje su izgubili i razmišljaju o preseljenju.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Za sve je odgovorna Vodopskrba i odvodnja (ViO) zagrebačkog Holdinga, iz koje su za RTL poručili da su kanal "interventno očistili i premjestili lokaciju na kojoj se prazne septičke jame''.

No na pitanje kada će problem biti riješen odgovora nema. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Da li netko nekog štiti, je li treba sada neka rekonstrukcija, sad se digla buka, velike pare su utrošili, netko mora odgovarati. Ali mali čovjek od institucija nije nikako zaštićen'', izjavio je Zoran Stašević, također iz Botinca.

I u 16. stoljeću - u Šenoinom romanu Zlatarevo zlato kanalizacija je, čini se, bila bolja, nego u istoimenoj ulici 500 godina kasnije.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo