bandić pokreno novi trend / Nakon Zagreba i Mursko Središće mijenja ime Titove ulice: izbrojali smo gdje sve Maršalovim pločama prijeti deložacija!

Na 26 mjesta u Hrvatskoj ulice i trgovi nose ime Josipa Broza Tita. Najviše ih je, naravno - u Istri. Porečka riva nosi naziv Obala maršala Tita, a na istoj se adresi nalazi i gradska Uprava.

27.6.2017.
21:52
VOYO logo

Od Titove unuke do Nenada Stazića, nema tko nije reagirao na odluku Milana Bandića da Trg maršala Tita u Zagrebu preimenuje u Trg Republike Hrvatske. U Zagrebu je Titovo ime postalo prvorazredno političko pitanje - a istovremeno - 26 hrvatskih gradova ima ili obalu ili rivu ili ulicu ili trg koji nose njegovo ime - i nema ni prosvjeda, ni pobuna, ni referenduma za promjenu imena. Odnosno nije ih bilo do danas - i u Murskom središću HDZ-ov gradonačelnik najavljuje da će se Titova ulica sada zvati Ulica Republike Hrvatske. 

Kad ga je predsjednica izbacila iz Ureda, Tito je preselio u Kumrovec. Pa se načelnik općine nada da će i tabla Trga maršala Tita, nakon preimenovanja doći u Zagorje.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Ako bi se ta tabla skidala, a očito hoće željeli bi da ona dođe u Kumrovec da ju možemo postavit na neki svoj trg" , rekao je Robert Šplajt, načelnik Općine Kumrovec.

Drago nosi prezime Broz i s Titom je u rodu. Njegov se djed rodio u istoj kući kao Josip Broz. Dragu i njegove sumještane razljutila je vijest o promjeni imena trga.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Tito je bil' Tito! I nemre drukčije govoriti, nikakav špijun i celi svet zna. Celi svet mu je došel na sprovod, jel istina gospodine. Istina. Ja to ne dozvolim", poručio je Drago Broz iz Kumrovca.

"Kaj bum mislil, to ni' dobro. Zašto? Pa tak, kad je bila ta ulica, neka bude tak. To sve menjaju onda ljudi dojsu u grad i onda ne znaju di je ta ulica", rekao je Ivan Ulama iz Kumrovca.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U susjednom, tuđmanovom Velikom Trgovišću razmišljaju na isti način. Tita nije trebalo dirati, kažu.

"Ja mislim da ne bi trebali mijenjati. Zato jer ipak je to spomenica države i to je ovoga Tito postigel i oslobodil i ja mislim da to ne bi trebali mijenjati", izjaivo je Jadranko Vidiček izVelikog Trgovišća.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Na 26 mjesta u Hrvatskoj ulice i trgovi nose ime Josipa Broza Tita. Najviše ih je, naravno - u Istri. Porečka riva nosi naziv Obala maršala Tita, a na istoj se adresi nalazi i gradska Uprava. Porečani su ljuti na Zagrepčane!

A probleme bi trebali rješavati u Saboru. No, 2017. ovdje je glavna tema i dalje - drugi svjetski rat. Esih i Hasanbegović nisu skrivali zadovoljstvo pred kolegama. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Nadam se da birači prepoznaju da politika nije samo trgovina, već da iza nje trebaju stajati i politička načela", izjavio je Zlatko Hasanbegović, Neovisni za Hrvatsku.

"Tito je u 2. svj. ratu pobijedio Pavelića koji je pak Istru, dijelove Dalmacije, otoke i Međimurje dao drugima. Tito ga je pobijedio sa svojih gotovo 800 000 boraca. To mu sljedbenici Pavelićane mogu oprostiti", rekao je Nenad Stazić (SDP), saborski zastupnik.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Pa dobro je da je ta priča zaključena i sad se možemo okrenuti ozbiljnijim temama i da pokušamo dostići Rumunjsku i Bugarsku", rekao je saborski zastupnik Nikola Grmoja.

Nije Zagreb jedini, i Mursko Središće mijenja svoju ulicu maršala Tita. Tamo četiri godine koaliraju HDZ i HNS, i slažu se da ime treba mijenjati. Stanovnicima te ulice, pokrit će troškove promjene dokumenata.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Uopće nema veze sa ovim iz Zagreba, mi to već duže vrijem promišljamo. Predlažemo da se zove republike Hrvatske. To je moj prijedlog, to je neutralno i nema veze s bilo kojom  ideologijom", rekao je Dražen Srpak, gradonačelnik Mursko Središća.

Tko je sljedeći? Možda još neka od zemlja bivše Jugoslavije ili šire u svijetu? Naime, ne nose samo ovdašnje ulice i trgovi Titovo ime. Ima ga u Italiji, Indiji, Rusiji, Cipru, Egiptu, Etiopiji, Brazilu, Angoli, Gani.... 

Tekst se nastavlja ispod oglasa
FNC17
Gledaj uživo 1.lipnja
VOYO logo