PONOVNO NAPETO /

Nakon što se situacija između Plenkovića i Milanovića donekle smirila, danas krenula nova prepucavanja

U MORH-u objašnjavaju da je iz konteksta Plenkovićeve izjave posve jasno kako se referiraju na budnost, oprez i zaštitu Oružanih snaga, a ne na formalno podizanje pripravnosti

1.3.2022.
21:10
VOYO logo

Nakon što je situacija u Ukrajini donijela napredak u komunikaciji premijera i predsjednika, danas novi spor. Nakon što je premijer Plenković rekao da je zbog ruske invazije povećana pripravnost hrvatske vojske, s Pantovčaka stiže upozorenje - to jednostavno nije istina!

Zbog novog šuma u komunikaciji između premijera i predsjednika Republike pred kamere je opet morao ministar obrane.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Ja sam jučer rekao da je riječ o podizanju stupnja zaštite vojnih snaga koja se donosi na zapovjedi glavnog načelnika oružanih snaga na temelju obavještajnih podataka", kaže Mario Banožić, ministar obrane.

Image
nove prepirke /

MORH uzvraća Milanoviću: Ovo su besmislene prepirke, dok bjesni rat u Ukrajini, dok su na kocki Europa i cijeli svijet

Image
nove prepirke /

MORH uzvraća Milanoviću: Ovo su besmislene prepirke, dok bjesni rat u Ukrajini, dok su na kocki Europa i cijeli svijet

No premijer Plenković je jučer navečer ustvrdio:

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Hrvatska Vojska je podigla stupanj pripravnosti, s obzirom na globalne okolnosti koje se zbivaju", govorio je predsjednik Vlade, Andrej Plenković.

Pa su iz ureda predsjednika brže bolje tu informaciju demantirali, kako bi, kažu, spriječili uznemiravanje građana.

"Predsjednik Republike u stalnom je kontaktu s vojnim vrhom Oružanih snaga Republike Hrvatske i čelnicima sigurnosno-obavještajnih agencija. Sadašnje stanje sigurnosti u Republici Hrvatskoj ne zahtijeva povećanje pripravnosti Oružanih snaga. Niti je Vlada predložila, niti je predsjednik Republike naredio povećanu pripravnost Oružanih snaga Republike Hrvatske", stoji u priopćenju.

Iz MORHA poručuju iz konteksta izjava premijera i ministra obrane, jasno je da se referiraju na budnost, oprez i zaštitu, a ne na formalno podizanje pripravnosti Oružanih snaga.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Jučer se premijer referirao na to, apostrofirao na spremnost vojske da odgovori na razne scenarije da je na oprezu da pazi na ono što se događa u regiji te na ono što smo dužni postupati u okviru NATO obrambenih planova", objašnjava Banožić.

Nije vrijeme za sitna prepucavanja dok bijesni rat - smatraju u HDZ-u.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Predsjednik vlade je mislio na ovo što je objasnio ministar obrane ovdje se loviti za rečenične formulacije, ja pamtim druga vremena kada se to nije događalo", smatra saborski zastupnik Mario Kapulica.

"Mislim da je to čisti PR Andreja Plenkovića jer sjetimo se, vlada je bila još nedavno oko afera kao rafalima pogođena, pa se mi moramo vratiti našim temama", smatra Siniša Hajdaš Dončić iz SDP-a.

Da je vrag u detaljima - pokazalo je i samo priopćenje Ureda predsjednika.

"Niti je Vlada RH predložila, niti je Predsjednik Republike naredio povećanu pripravnost Oružanih snaha Republike Hrvatske."

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Prepucavanja dvaju brda nakratko su čini se utihnula zbog ukrajinske krize, no ne zadugo. Na čekanju je još i odluka o sazivanju sjednice vijeća za nacionalnu sigurnost. Premijer je traži, a predsjednik za sada za nju ne vidi potrebu. 

Otkucaji srca
NOVA SERIJA
VOYO logo