apsurdna situacija / Nakon što RTL.hr otkrio gorući problem nagomilanog infektivnog otpada, KB Dubrava tražila pomoć, a Ministarstvo im poslalo inspekciju

Image
Foto: RTL.hr

Umjesto hitnog rješenja, na vrata KB-a Dubrava početkom ovog mjeseca pokucala je inspekcija, a rok bolnici da riješi problem istječe za tjedna dana

20.1.2021.
8:35
RTL.hr
VOYO logo

Nakon što RTL objavio fotografije koje su pokazale nagomilani infektivni otpad u KB Dubravi - jedinoj COVID bolnici u zemlji te progovorio o gorućem problemu jer je riječ o stotinama vreća s uglavnom medicinskim otpadom - ampulama, injekcijama, ulošcima, zaštitnim odijelima i ostacima hrane, priča je dobila svoj nastavak. 

Prof. dr. Ivica Lukšić, ravnatelj KB-a Dubravi je otkrio: "Bila nam je inspekcija i do 27. siječnja moramo ukloniti infektivni otpad koji zbog covida-19 svakodnevno pojačano nastaje u našoj bolnici. Zasad smo nabavili dodatne kontejnere da otpad ne bi bio na otvorenom, a i s padom broja pacijenta otpada je nešto manje pa tvrtka s kojom imamo ugovor trenutačno može zbrinuti i dio onog što je zaostalo proteklih mjeseci", izjavio je Jutarnjem listu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
Alarmantno stanje /

FOTO KB Dubrava zatrpana covid smećem: 'Rješenje je jednostavna odluka, a ako se ubrzo ne donese, čeka nas katastrofa!'

Image
Alarmantno stanje /

FOTO KB Dubrava zatrpana covid smećem: 'Rješenje je jednostavna odluka, a ako se ubrzo ne donese, čeka nas katastrofa!'

Umjesto hitnog rješenja, na vrata KB-a Dubrava početkom ovog mjeseca pokucala je inspekcija, a rok bolnici da riješi problem istječe za tjedna dana. Istodobno nadležno Ministarstvo gospodarstva i održivog razvoja koje je odavno trebalo iznjedriti prijedlog zbrinjavanja infektivnog otpada u kriznim situacijama i Ministarstvo zdravstva koje je to rješenje trebalo supotpisati, nisu se pomaknuli ni milimetar.

Već više od mjesec dana upozorava se da količina infektivnog otpada koji se u KB-u Dubrava stvara otkad je postala covid-bolnica prelazi i tri tone na dan, što je postalo previše za tvrtku s kojom bolnica ima ugovor za odvoz.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Podsjećamo RTL.hr je razgovarao sa Zoranom Matićem, direktorom tvrtke Kemis Termoclean koja je potpisala ugovor s KB Dubrava o odvozu infektivnog otpada. Iz razgovora s direktorom, pokazalo se da je problem puno veći, a situacija krajnje alarmantna. Ukoliko se ubrzo ne donese rješenje, prema njegovim riječima, čeka nas katastrofa. Naime, i u drugim bolnicama je drastično povećana količina infektivnog otpada.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
FNC17
Gledaj uživo 1.lipnja
VOYO logo