CAJKE I DOMOLJUBLJE / Nakon obilježavanja pada Vukovara i Škabrnje puštali Baju Malog Knindžu: 'Većina prisutnih nije znala tko je pjevač i autor pjesme'

Image
Foto: Goran Stanzl/PIXSELL

'Tko je mislio da je ta pjesma sporna, a pogotovo da joj je autor i izvođač notorni četnik'

28.11.2017.
11:35
Goran Stanzl/PIXSELL
VOYO logo

Snimka kako na jednom zavičajnom druženju Hrvati iz Bosanske Posavine koji žive i rade u Švicarskoj igraju užičko kolo izazvala je pravi mali rat na Facebooku, a srpski mediji jedva su dočekali prenijeti tu snimku i popratiti je raznim komentarima u stilu "ne mogu oni bez nas", piše Šibenski.hr.

Organizatori Ličke večeri koja se održala u predgrađu Züricha 18. studenoga ove godine na dan pada Vukovara, nakon minute šutnje za poginule branitelje Vukovara i Škabrnje te nekoliko prigodnih govora na tu temu, svoje veselje su začinili pjesmom Baje Malog Knindže koji je cijeli rat pjevao o četnicima i vojvodi Momčilu Dujiću.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Milan Bobinac iz Otočca, organizator Ličke večeri, kazao je kako je na događaju pjevao sastav "Ličke drvosječe" te da je nakon ponoći otpjevana pjesma Baje Malog Knindže "Pojačaj i žene i piće. 

"Ja osobno, a mislim i većina prisutnih, nije znala tko je pjevač i autor pjesme 'Pojačaj i žene i piće'. Pjesma po sadržaju nije četnička, nije uvredljiva i jednostavno sam se šokirao komentarima nakon što se to doznalo. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Evo, ja prvi preko interneta slušam Radio Banovinu i tu pjesma sam više puta čuo na tom radiju i tko je mislio da je ta pjesma sporna, a pogotovo da joj je autor i izvođač notorni četnik", kazao je Bobinac te dodao kako je znao samo za pjesmu, ali ne i tko je izvodi.

"Da smo znali to što sada znamo, ova pjesma ne bi bila izvođena na Ličkoj večeri, koja je tradicionalna i na kojoj se, vjerujte, njeguju odnosi s domovinom i jako vrednuje Domovinski rat i sve ono što je hrvatski narod dao za svoju slobodu", kazao je Bobinac za Šibenski.hr.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ivan Ivić, koji već šesnaest godina vodi portal Hrvati.ch koji se bavi problematikom osamdesetak tisuća Hrvata u Švicarskoj, pisao je o ovakvim događajima i tvrdi kako se u dijspori na raznim zabavama sluša većinom glazba iz hrvatskog susjedstva. 

"Oni su odrasli u takvom okruženju gdje se slušala ta vrsta glazbe, i danas je teško očekivati da se oni mogu toga odreći. Njihove zavičajne fešte zato obiluju hitovima srpskih i bošnjačkih pjevača. No, nije puno bolje ni na ostalim feštama, a tih 'cajki' nisu pošteđene ni zabavne večeri hrvatskih katoličkih misija", rekao je Ivić za Šibenski.hr.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
ZA ELISU
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo