Teški dani za škver /

Nakon 25 godina radnog staža spali gotovo pa na prosjački štap: 'Duguju nam plaće za pet mjeseci'

Voda je u Uljaniku došla do grla kada kada su krenula otkazivanja brodova i blokade računa

8.2.2019.
8:45
VOYO logo

Uprava i Nadzorni odbor Uljanika odlučili su: novi strateški partner bit će im splitski Brodosplit zajedno s talijanskim Fincanterijem.

Novi vlasnik Uljanik grupe izabran je ne u 5 do 12 nego u 12 i 5 ali je nakon 6 mjeseci drame, stečaja i neisplate plaća konačno ipak je izabran. Ali to ne znači da je drama tu završila. Ministar gospodarstva nije krio oprez s novim strateškim investitorom, odnosno hoće li moći ispuniti goleme financijske prohtjeve koje traži spašavanje Pulskog i riječkog brodogradilišta. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Nakon 25 godina radnog staža spali su gotovo pa na prosjački štap. Ne govorimo o direktorima već o radnicima pulskog brodogradilišta Uljanik.

Robertu su dužni oko 20 tisuća kuna jer još od rujna nije dobio punu plaću.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Jako teško, krpamo kraj s krajem, zakidamo se za sve i svašta. Posuđujemo, ide se u minus do kud se može ić. Nažalost ide se i po socijalnu pomoć što je jako teško jer smo ponosni i to je jako teško ići po pomoć", rekao je Robert Savić, zaposljenik brodogradilišta.

Sada su na minimalcu od 2.750 kuna, puna plaća iznosi im 5.700 kuna. Razliku im duguju za rujan, listopad i studeni, dok za prosinac i siječanj još nisu dobili ni lipe.

Splitski Brodosplit u vlasništvu Tomislava Debeljaka jutros je objavio kako će Uljaniku postati strateški partner. Radnici su oprezni. 

"Mi smo očekivali da će se javiti veći broj strateških partnera da će biti puno i onih koji su iz inozemstava koji primjerice rade u brodogradnji ili naručuju brodove. Međutim, prema informacijama koje imam izostalo je nažalost gotovo jednu dvije ponude. Ostalo je ništa drugo nego prihvatimo Debeljaka kao strateškog partnera ili da izaberemo drugu mogućnost a to je stečaj", kazao je Boris Cerovac, predsjednik Štrajkaškog odbora.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image

Radnici Uljanika izašli na ulice i blokirali promet: 'Upravo, odlazi!'

Image

Radnici Uljanika izašli na ulice i blokirali promet: 'Upravo, odlazi!'

Voda je u Uljaniku došla do grla kada kada su krenula otkazivanja brodova i blokade računa. Krajem listopada prošle godine i radnici su digli svoj glas.

Izašli su na ulice i zahtijevali isplatu plaća. Na kraju su dobili minimalac, a šefovi punu plaću. Mnogi radnici digli su sidro i otišli. Prošle godine pulsko i riječko brodogradilište zajedno brojali su 4600 radnika, dok ih je sada manje od 3000. U Uljaniku ih je trenutno manje od 1800.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Radnici su izgubili povjerenje i velika većina je napustila Uljanik i potražili su su sreću negdje drugdje", dodaje Cerovac. 

Teško im je vjerovati u bolje sutra kad su i u Vladi skeptični oko ulaska Brodosplita kao strateškog partnera u Uljanik. 

"Ukoliko se u fazi izrade programa restrukturiranja ustanovi ili dobijemo jasne spoznaje da strateški partner nema financijsku sposobnost bojim se da ćemo tada doći u jedan ozbiljni problem jer vremena za osiguranje novog života i u Rijeci i u Puli više nema", kazao je ministar gospodarstva Darko Horvat.

Neuspjeh Brodosplita u Uljaniku značio bi otkaze i teret na leđima poreznih obveznika koji su do sad ionako plaćali jamstva.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Do sad sa smo platili 2 milijarde 545 milijuna kuna u 2018., a već su se ta plaćanja nastavila i u 2019. Tijekom siječnja plaćeno je 250 milijuna kuna dodatnih po protestiranim jamstvima. Dakle, dolazimo do nekih 2,8 milijardi kuna što je na tragu onoga što smo mi originalno procijenilli kada je cijela ta kriza izbila", pojasnio je ministar financija Zdravko Marić.

I to nije sve. Prema nekim navodima Brodosplit očekuje da država dokapitalizira brodogradilište s 10,5 milijardi kuna. Kako će samo restrukturiranje Uljanika izgledati još se ne zna, ali postoji strah da Uljanik Brodosplitu napravi ono što je i Trećem maju - da veliki dugovi pojedu male prihode i sve skupa - potone.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Superstar
NOVA SEZONA
VOYO logo