četiri godine mandata / Najveći uspjesi i propusti predsjednice: Obećala je da će Hrvatska biti bogata, a priznala je i pogrešku

Prebrodila je tri premijera i sa svakim imala neke nesuglasice

19.2.2019.
9:40
VOYO logo

Od prisege, prije četiri godine - bila je kod Pape, Putina, Trumpa, ali i engleske kraljice.

Doduše, s njom je bio i suprug Jakov, kasnije izrezan s fotografije. Obišla je zajedno sa svojim uredom cijeelu Hrvatsku, čak i svoj Zagreb.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ured na Pantovčaku ipak nije zamijenila onim u Visokoj i za to se ispričala, ali je Tita zato maknula s Pantovčaka i ondje postavila Tuđmana.  Posvojila je kujicu Kiku, smršavjela pomoću liposukcijske dijete, postala kraljica Balkana, ali ne i predsjednica bogate zemlje.

"Hrvatska će biti bogata, jer ne postoji ni jedan razlog da to ne bude", rekla je Kolinda Grabar-Kitarović u veljači 2014.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Čitala je djeci bajke pa iako joj ovlasti ne dozvoljavaju puno, neke je odlično iskoristila i pokazala da neće biti predsjednica od kartona.

Kad je trebalo, kritizirala je vladu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Dok drugi napreduju i prestižu nas, mi smo na začelju. Mi smo u izvanrednom stanju i traže se izvanredne mjere."

A prebrodila je tri premijera i sa svakim imala neke nesuglasice. Od Milanovića je tražila ostavku, a zamjerila se i Timu Oreškoviću oko smjene šefa tajne službe

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Ništa neće promijeniti moj stav da je gospodin Lozančić izgubio moje povjerenje." 

Ni Plenkovića nije natjerala na zajedničku sjednicu vlade, ipak  sazvala je sastanak s prijedlogom demografskih mjera.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Osvojila je srca stranih medija, bodreći Vatrene. 

Kad je trebalo dodvoravala se desnici.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Moj stav oko tog pozdrava je jasan - Za dom spremni je stari hrvatski pozdrav, međutim kompromitiran je u vrijeme Drugog svjetskog rata", rekla je predsjednica u rujnu 2017.

A kad više nije, od nje se odmicala.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Da, ja sam pogriješila sam kad sam rekla da je to stari hrvatski pozdrav, zato što mi je to više pita rekao netko od mojih savjetnika", rekla je predsjednica prije nekoliko dana.

Što je od svega toga bilo dobro?

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Putovanja po hrvatskoj su donijela dodatnu popularnost, ona se odlično, k'o riba u vodi snalazi u tim misijama, vojnim,obožava uniforme, obožavaju je vojnici i općenito se dobro slazi u svijetu i treće cijeli show na svjetskom prvenstvu", kazao je Krešimir Macan, politički analitičar.

"Uvijek je dobro voditi poduzetnike sa sobom, Rusija 206, Teheran 2017. Drugo, opet smo u Rusiji, svjetsko prvenstvo, uz možda samo otklon od onog ljubljenja pehara, i treća dobra stvar okupljanje stručnjaka za što bolje brendiranje Hrvatske", Ivica Relković, politički analitičar.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

A što su najveći promašaji?

"Onaj famozni put u Ameriku, koji želim svi zaboravit je bio jedan fijasko, Mislim da nas je Vučić izmanipulirao svojim posjetom, dakle on je dobio sve, mi nismo dobili nijedno ime nestalog, iz Domovinskog rata, i treće naravno ona cijela priča sa za dom spremni, gdje je ajmo reć zbog nekakvih dnevnopolitičkih pritisaka,  pristala ne bit ona", kazao je Krešimir Macan, politčki analitičar.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Sjena na suradnju sa sigurnosnim službama, od Lozančića, pa nadalje, sjena na neujednačenu vanjsku politiku, ne znamo ko ide u New York, ko ide u Bruxelles,i treća stvar šetnja po hrvtskoj, bez jasnoće šzto je to predsjednik države, to je brendiranje sebe, a ne države", kazao je Ivica Relković, politčki analitičar.

U veljači odmah nakon izbora pozitivnom, među ostalim političarima vidjelo ju je nešto više od 17 posto građana, točno godinu dana kasnije je najviše narasla, da bi zadnje tri veljače popularnost rasla i padala obzirom na okolnosti. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ostaje joj godina mandata, već je zaokrenula prema centru, kakvu će retoriku imati?

"Ako napravi jednu centralnu kampanju, može bit svima prihvatliva, plus da prihvati neke ljude iz umjerenog centra", kazao je Krešimir Macan, politčki analitičar. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Bit će uvjetovana jednim dijelom Ustavom, pa budi predsjednica svih građana, pa se svidi svima, a drugo čiji si kandidat... ja mislim da će to bit godina kompromisa", kazao je  Ivica Relković, politčki analitičar.

No, ankete nakon ograđivanja od ustaškog pozdrava još nisu izišle, najradije bi da se ta cijela epizoda zaboravi, čak da se o tome ni ne postavljaju pitanja.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Bellator Dublin
Gledaj uživo 22.lipnja od 20 sati
VOYO logo