istražili smo /

Najmlađi kandidat na izbornim listama ima 18 godina, a prvi put se kandidirao i 'Braco Cigan'

Najmlađi kandidat na izbornim listama ima 18 godina, a prvi put se kandidirao i Braco Cigan koji se odlučno želi boriti za prava Roma u Hrvatskoj

16.8.2016.
21:29
VOYO logo
Image
što bi napravila da postane premijerka? /

Upoznali smo i najstariju kandidatkinju ovih izbora: ima 90 godina, nije na listi umirovljenika, sa 16 je već bila u ratu

Image
što bi napravila da postane premijerka? /

Upoznali smo i najstariju kandidatkinju ovih izbora: ima 90 godina, nije na listi umirovljenika, sa 16 je već bila u ratu

Umjesto na školskim praznicima 18-godišnji Ivan u političkoj je kampanji. Najmlađi je kandidat na izborima, a još nije završio ni srednju školu. Politikom se bavi godinu dana. Želi da država subvencionira prijevoz učenicima i da se zaustavi iseljavanje mladih. Na škakljive stvari odgovara diplomatski.

"Problem ćirilice postoji već tri godine. Svaka sad razglabanja o tom problemu je smo predizorna kampanja i skupljanje predizbornih poena za izbore. Pravo rješenje problema možemo očekivat tek nakon izbora.- tko se onda uhvati toga onda...", izjavio je Ivan Renih, najmlađi kandidat.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Smatra da je Zakon o životnom partnerstvu dobro regulirao prava LGBT zajednice, ali mora se znati što stoji u Ustavu. O pobačaju kaže.

"Svaka osoba ima pravo na život i svaka osoba nema pravo oduzet nekome život. I svaka osoba imapravo na svoje mišljenje i nema pravo to mišljenje nametati drugima", dodaje Ivan.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Brexit podržava, ali misli da bi Hrvatska treba još ostati u Europskoj uniji.

"Autohtona hrvatska stranka prava od početka je bila protiv ulaska u EU sad se nalazimo u EU možda jednog dana kad će klima i u Hrvatskoj i u Europi biti podobna  za raspravljanje o izlasku, sad možda ne".

U borbu za Sabor ulazi i Sead Braco Hasanović poznatiji pod imenom Braco Cigan. Dosta mu je kaže gledati noćnu moru u politici i romskoj manjini.

"Ja sam u biti političar za razliku od one dvojice koji su bili zastupnici u hrvatskom Saboru i koji su bili apolitični", poručio je Sead Braco Hasanović, kandidat na izbornim listama.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Smatra da su Romi do sad već mogli bolje živjeti.

"Kad netko nekome ne da pravo na rad onda mu ne da pravo na život. Prije svega zapošljavanje Roma. Poznato je da su mnogi Hrvati i Romi otišli iz Hrvatske. Ja sam uvijek rekao, jadna je država u kojoj nema Roma, a i tužna", kazao je Braco.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tužno mu je da posla nema - zato se želi pobrinuti za radna mjesta.

"Želim dati Romima da imaju sva prava koja im pripadaju po ustavnom Zakonu RH. Mislim da su Romi jedina manjina u Hrvatskoj kojima se krše prava manjina i kojima želim pomoć.".

Razmišlja Braco i puno šire od toga.

"Kad bi postao premijer prije svega sve ljude u 10 županija bi ujedinio", kaže.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Gordana Rusak izgleda voli degustirati. U manje od godinu dana surađivala je s 4 stranke. Što se tiče morala, morala je kaže.

"Bi li bilo moralnije ući u neki stranku i ostati svoj i boriti se za svoje ciljeve odupirući se stranačkoj stezi", kazala je Gordana Rusak, kandidatkinja na izbornim listama.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Gordana je jedna od malobrojnih žena na listama. U koaliciji Pomak nisu ispunili kvotu od 40 posto žena na listama niti u jednoj jedinici. I tog se ne srame.

"Ženska kvota je određeni spin onih koji se brinu o problemima koji nisu hrvatski problemi. Ako je ženska kvota najvažniji hrvatski problem, onda smo mi sretan narod", smatra Vinko Vukadin, POMAK.

Nakon izbora svaku stranku moguće je prijaviti DORH-u zbog nedostatka žena. Oni odlučuju hoće li ih procesuirati i kazniti s 50 tisuća kuna.

"Mi ne možemo žene natjerat da sudjeluju u politici ako to ne žele", dodaje Vukadin.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Pitanje je je li ih itko i pitao žele li u politiku i stignu li uopće razmišljati o tome. Treba netko i kuhati dok su muževi u saborskom kafiću umjesto u sabornici.

Superstar
NOVA SEZONA
VOYO logo