konzumirao osvježivač zraka / Nadrogirani dječak: 'Nemate pojma tko ste, niste svjesni što radite, imate kaos u glavi'

Image
Foto: Thinkstock

Ćurković upozorava kako je tzv. osvježivač zraka itekako opasan te da ponajprije utječe na konzumente u smislu promjene ponašanja

20.9.2018.
8:31
Thinkstock
VOYO logo

Osječki KBC ove godine bilježi zabrinjavajuć broj slučajeva povezan sa sintetičkom drogom Galaxy, koja se na tržištu često naziva i 'osvježivač zraka'. 

"Liječnice, pojma nemate koji je to osjećaj kad ne znate ni gdje ste, ni što ste, niti tko ste! Nalazite se u jednom čudnom svijetu i niste ni svjesni što radite. Totalno nemate pojma tko ste, imate kaos u glavi i razne boje! Sve to traje 20-ak minuta, a nakon toga ne osjećate ništa!", opisao je svoje stravično iskustvo doktorici Katarini Dodig Ćurković, pročelnici Zavoda za dječju i adolescentnu psihijatriju Kliničkog bolničkog centra Osijek kad je mladog pacijenta (11) koji je došao u Zavod pitala zašto je konzumirao osvježivač zraka, piše Glas Slavonije. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Njegov odgovor sam po sebi je dovoljan razlog za zabrinutost, a činjenica kako je prošle godine na Zavodu evidentiran samo jedan, a ove godine do 1. kolovoza čak 13 slučajeva bolničkog prijema nakon konzumacije istog proizvoda, dodatno sija paniku među roditeljima i liječničkom strukom. 

"Tih 13 evidentiranih maloljetnih osoba u dobi od 11 do 18 godina nipošto nije konačan broj jer ovo su samo one osobe koje smo mi zabilježili. Oni su, zbog loše kliničke slike, obrađivani na Klinici za pedijatriju i nakon toga su došli kod nas. Problem je u tome što ne postoje trakice kojima se može točno detektirati da je netko uzeo "to i to" sredstvo, jer je to još uvijek siva zona. Oni nam kažu koje su sredstvo uzeli ili gdje su ga kupili ili nabavili od prijatelja te, naposljetku, jesu li taj osvježivač međusobno podijelili. Čak nam kažu i novčani iznos za koji nabavljaju te tzv. osvježivače", priča Dodig Ćurković, prisjećajući se kako je istog 11-godišnjaka upitala koji je uopće smisao uzimanja tih osvježivača te da je dobila odgovor kako mlade vuče taj osjećaj da ponovo budu 'high'. Rekao joj je i da je teško odoljeti nečemu što proizvodi osjećaj koji je teško opisati.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ćurković upozorava kako je tzv. osvježivač zraka itekako opasan te da ponajprije utječe na konzumente u smislu promjene ponašanja. 

"Dodatan je problem što je riječ o kemijskom sredstvu za koje se ne zna kako točno utječe na djecu i kakav mu je kratkoročan, a kakav dugoročan učinak na zdravlje. Sadržaj supstanci u tim osvježivačima neprestano se mijenja kako se ne bi mogao detektirati, no ono što je liječnicima itekako poznato jest ponašanje koje ostaje kao posljedica konzumacije. Konzumenti postaju agresivni, mijenjaju ponašanje, stil života, ne odlaze u školu. Također, osjećaju se umorno, kolabiraju, budu gladni i iscrpljeni, izgubljeni u prostoru. Tu dolazi i do sukoba s roditeljima, ali i do raznih obećanja da se više neće prepustiti nagovoru društva koje itekako utječe na pojedince. U Zavodu ima recidivista i svaki sljedeći put bude lošija klinička slika", zaključuje doktorica.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
FNC 18
Gledaj užvio 13.srpnja
VOYO logo