opasnost od poplava / Izvanredno stanje kod Karlovca: Korana i Kupa rastu, poplavljene su kuće, u pomoć dolazi i vojska

Prema podacima od 16 sati Korana je kod Karlovca narasla na 784 cm

14.5.2019.
17:12
VOYO logo

Stanje vodostaja rijeka najgore je na karlovačkom području, ali i kod Hrvatske Kostajnice gdje su na snazi izvanredne mjere obrane od poplava. Mrežnica i Korana izlile su se iz korita i poplavile obiteljske kuće. Vrhunac vodenog vala očekuje se poslijepodne.

Hrvatska vojska je spremna za angažman u obrani od poplava 

17:40 Rijeke Korana i Mrežnica, koje su se u ponedjeljak izlile iz korita i u utorak nastavile rasti, u Karlovcu nisu poplavile kuće, no zbog rekordno visokog vodostaja Mrežnice, poplavljeno je 20-ak kuća na području Duge Rese, a ta je područja popodne obišao i ministar zaštite okoliša i energetike Tomislav Ćorić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ministar Ćorić rekao je novinarima nakon sjednice da cijeli sustav zaštite dobro funkcionira te da su se prošle godine podignute boks-barijere pokazale učinkovitima pa su mnoge kuće u naselju Logorištu zaštitile od prodora vode iako su se Korana i Mrežnica izlile iz korita.

Više o tome možete pročitati OVDJE.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

17:15 Korana i Kupa u Karlovcu i dalje rastu: prema podacima za 17 sati Korana je na 788 cm (4 cm više nego sat ranije), a Kupa na 771 cm (2 cm više nego sat ranije).

16:35 "U Karlovačkoj je županiji 21 cesta pod vodom, tijekom utorka situacija se smirila na ogulinskom i slunjskom području, gdje je Korana imala svoj najveći, tisućljetni vodostaj, tako da je utorak najkritičniji na karlovačkom području gdje je 20 kuća poplavljeno. Mrežnica i Korana ovoga su puta pokazala svoje ekstremne vodostaje, posebno Mrežnica u Mrzlom Polju i upravo su te dvije rijeke poplavile tih 20-ak kuća. Na terenu smo, u kontaktu i sve službe čine kako bismo situaciju imali pod kontrolom", kazao je Damir Jelić, karlovački župan koji je s ministrom Tomislavom Ćorićem, šefom Hrvatskih voda Zoranom Đurokovićem, te gradonačelnicima Karlovca Damirom Mandićem obišao poplavljena područja. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

16:10 Vodostaji Korane i Kupe i dalje rastu. Korana je u 16 sati dosegla 784 centimetara, a Kupa 769 centimetara.

15:40 - S obzirom na aktualnu situaciju u Karlovačkoj županiji i Gradu Karlovcu, Hrvatska vojska kao dio sustava domovinske sigurnosti spremna je pomoći lokalnom stanovništvu u obrani od poplava.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image

Zbog visokog vodostaja Mrežnice poplavljene su brojne ceste na području Duge Rese i okolnih sela

Image

Zbog visokog vodostaja Mrežnice poplavljene su brojne ceste na području Duge Rese i okolnih sela

Temeljem članka 13., a u vezi sa člankom 64. Zakona o obrani i zamolbe Karlovačke županije, potpredsjednik Vlade i ministar obrane RH Damir Krstičević donio je Odluku o pružanju pomoći Hrvatske vojske Karlovačkoj županiji i Gradu Karlovcu.

15:19 - U 15 sati rijeka Korana je dosegla 780 centimetara i proglašeno je izvanredno stanje. Ovaj vodostaj Korane predvidjeli su u Hrvatskim vodama no problem je u tome što nabujala rijeka i dalje raste i to čak 5 centimetara po satu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Problemi na terenu su veliki, Korana je potopila ceste, okućnice i prijeti kućama od Veljuna do Karlovca. U tijeku je sastanak Stožera civilne zaštite na koji su došli predsjednik Uprave Hrvatskih voda Zoran Đuroković i ministar zaštite okoliša i energetike Tomislav Ćorić, javlja KAportal.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Situacija nije optimistična ni na rijeci Kupi koja je u Karlovcu narasla na 766 centimetara i svi opravdano strahuju od novih oborina koje bi mogle donijeti pravu katastrofu.

Una je kod Kostajnice porasla na 437 cm, a Sunja je pala na 226 cm.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

14:47 - Iz Hrvatskih voda izvijestili su u utorak da se u iduća tri dana ne očekuju veće količine oborina što će dovesti do opadanja vodostaja rijeka na području Hrvatske, uključujući i najugroženija područja oko Karlovca i Hrvatske Kostajnice.

U protekla 24 sata pale nove značajnije količine oborina koje su utjecale na daljnji porast vodostaja rijeka, osobito Kupe i njezinih glavnih pritoka Korane, Mrežnice, Dobre i Gline te rijeka Sunje, Ilove i Une.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

No, iz Hrvatskih voda ističu kako se u iduća tri dana ne očekuju se veće količine oborina što će dovesti do opadanja vodostaja.

"Prema raspoloživim hidrometeorološkim prognozama u iduća tri dana posvuda u kontinentalnoj Hrvatskoj očekuju se manje količine oborina od 15-30 mm što bi trebalo dovesti do postepene stabilizacije, odnosno prestanka porasta vodostaja te od sutra i osjetnijem opadanju vodostaja na najugroženijim područjima oko Karlovca i Hrvatske Kostajnici", navode u priopćenju.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Rekordan vodostaj Mrežnice

Izvijestili su i da je vodostaj rijeke Kupe u Karlovcu u protekla 24 sata porastao za više od 5 metara te da je i dalje u laganom porastu od 6 cm/sat. 

Podsjećaju i da je prošle godine postavljen privremeni sustav obrane od poplava od "box" barijera na karlovačkom području koji izdržava trenutne visoke vodostaje Korane i Mrežnice dok se procjedne i zaobalne vode uspješno evakuiraju s ugroženog područja traktorskim pumpama.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Navode i da su vodostaji rijeke Korane ostvarili izuzetno visoke razine te da još rastu po 1 cm/sat te da će biti samo 30-ak centimetara niži od apsolutnih rekordnih vrijednosti iz 2014. godine, dok je vodostaj rijeke Mrežnice na mjernoj postaji Juzbašići u 14 sati iznosio je 342 cm, što je premašilo rekordni vodostaj rijeke iz 1959. godine koji je bio 340 cm.

Vatrogasci angažirani u mjerama zaštite od poplava

14:30 - Iz Hrvatske vatrogasne zajednice priopćeno je kako su vatrogasci, osim na zagrebačkom području zbog saniranja posljedica nevremena, angažirani i u mjerama zaštite od poplava.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U Sisačko-moslovačkoj županiji u posljednja 24 sata vatrogasne postaje imale su 23 intervencije, a trenutno su angažirani na području Hrvatske Kostajnice.

"Domaći vatrogasci i ispomoć s područja županije rade na postavljanju barijera i zečjih nasipa, te se nadamo da neće doći do većih problema“, rekao je zapovjednik Vatrogasne zajednice Sisačko-moslavačke županije Mijo Brlečić te istaknuo da su u pripremi i snage na jasenovačkom područja, stoji u priopćenju.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Na području Karlovačke županije obavljene su 24 intervencije uklanjanja stabala, ispumpavanja vode, saniranja krovišta i obrane od poplava, na području Krapinsko-zagorske županije bilo je 27, a u Varaždinskoj županiji zabilježena je 21 takva intervencija.

14:15 - ​Iako je vodostaj rijeke Une na području Pounja još uvijek u porastu, neposredne opasnosti od poplave za stanovnike Hrvatske Kostajnice još uvijek nema.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Porast vodostaja je usporen i u 13 sati iznosio je 432 centimetra. Još u ponedjeljak je vodostaj imao porast od desetak centimetara na sat, a u utorak iznosi tri centimetra. Trenutačno su na snazi izvanredne mjere obrane od poplava, a ako vodostaj premaši 460 centimetara, bit će proglašeno izvanredno stanje. 

Ugroženo područje u Hrvatskoj Kostajnici u utorak je obišao pomoćnik ministra unutarnjih poslova za poslove civilne zaštite Damir Trut. Nakon obilaska je izjavio kako je zadovoljan blagovremenim intervencijama svih gradskih i drugih službi zaštite i spašavanja.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Sazvana sjednica Stožera Civilne zaštite

I dok za pounjska naselja nema neposredne opasnosti, više je prometnica na području Pounja i Banovine zatvoreno za promet. Tako je zbog porasta vodostaja Une u utorak prijepodne zatvorena za promet županijska cesta Hrvatska Kostajnica - Dvor, a zbog porasta vodostaja pritoka Une i Kupe, odnosno prelijevanja vode u Šibinama cesta Glina - Veliki Obljaj, Hrastovica - Čuntić.

Zbog prelijevanja vode u Madžarima zatvorena je nerazvrstana cesta Komarevo - Blinja, a zbog vode na cesti u Blinjskom Kutu i promet na državnoj cesti Sisak - Sunja. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Načelnik Stožera Civilne zaštite Sisačko-moslavačke županije, dožupan Roman Rosavec za 17 sati je sazvao sjednicu Stožera u Hrvatskoj kostajnici.

14:00 - U iduća tri dana ne očekuju se veće količine oborina što će postepeno dovesti do stabilizacije, a od danas poslijepodne, naročito sutra i osjetnijeg opadanja vodostaja, uključujući i najugroženija područja oko grada Karlovca te na području Hrvatske Kostajnice.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Očekuju se manje količine oborina

Prema raspoloživim hidrometeorološkim prognozama u iduća tri dana posvuda u kontinentalnoj Hrvatskoj očekuju se manje količine oborina od 15-30 mm što bi trebalo dovesti do postepene stabilizacije, odnosno prestanka porasta vodostaja te od sutra i osjetnijem opadanju vodostaja na najugroženijim područjima oko Karlovca i Hrvatske Kostajnice, kažu u Hrvatskim vodama.

13:15 - Na području Grada Duge Rese usprkos svim poduzetim mjerama i postavljanju vreća s pijeskom na najugroženijim područjima, Mrežnica se izlila na mnogim mjestima i poplavila za sada osam kuća na području Gornjeg Mrzlog Polja, Varoša, Svetog Petra i Belavića, poplavljeno je i na desetak gospodarskih objekata, među kojima i garaža dugoreškog gradonačelnika, a zatvorene su neke prometnice.

Vlasnicu kuće u Gornjem Mrzlom Polju dugoreški Vodomari su jutros odvezli na dijalizu u bolnicu. Istovremeno gosti u kampu Slapić u Belavićima premješteni su na višu razinu, jer je voda ušla u najniži dio kampa. Prema zadnjim informacijama Donja Mrežnica u Juzbašićima dosegnula je 340 centimetara, a najviši izmjereni vodostaj 1959. godine i dalje raste, pa je vrlo teško reći što će se događati u narednim satima na dugoreškom području.

Kontinuirano se prati stanje na terenu

Gradonačelnik Duga Rese Tomislav Boljar zajedno s vatrogascima kontinuirano prati stanje na terenu, tijekom prijepodneva pridružio mu se i karlovački župan Damir Jelić. Obzirom na rast vodostaja, prema potrebi postavljat će se još vreća s pijeskom.

"Prije no što se voda izlila, krenuli smo na teren, Komunalno, Čistoća i najviše vatrogasci, napunili i postavili vreće s pijeskom na najugroženijim područjima. Navečer oko 22 sata voda je imala je tenzije padanja, ali se oko 4 ujutro ponovno počela dizati. Vrlo neobično je da su Juzbašići rasli, a nama je vodostaj padao, što znači da je dotok dolazio još od nekuda. Unatrag nekoliko godina ponavlja nam se da nam poplavljuju kuće koji prije nisu plavile, pa smatramo da se nešto vrlo čudno događa. Moramo istražiti što se događa, ali za sada možemo nagađati da utjecaj ima i HE Lešće. Naime, Mrežnica se ovog puta među prvima digla, počela padati, pa se ponovo dignula i izlila. Smatram da ima puno faktora koji su na ovo utjecali, nivo dna rijeke se dignuo s godinama, slapovi su zarašteni pa se protok vode smanjuje, jako puno šuma je posječeno, dakle ima jako puno faktora koji su utjecali na ovakvo ponašanje rijeke Mrežnice", rekao je dugoreški gradonačelnik Tomislav Boljar za KAportal, te dodao kako će od struke tražiti obrazloženje i zajedničko rješenje, jer za sada je svima upitno što se to događa s rijekom Mrežnicom.

Image
Foto: KAportal

Duga Resa, poplava

Izvor: KAportal

Voda ulazi u gospodarske zgrade

12:30 - Korana u Karlovcu je na 766 centimetara i malo fali da bude proglašeno izvanredno stanje. Problema ima i u drugim naseljima, rijeka se izlila kod Veljuna gdje je cesta poplavljena pa se ne može prijeći niti preko novog mosta, izgrađenog na mjestu starog koji je nedavno odnijela vodena bujica.

Obilne kiše prouzročile su izlijevanje rijeke Korane na mnogim mjestima na području općine Barilović, ali za sada stanje nije alarmantno. Poplavljeno je samo nekoliko gospodarskih zgrada. U Bariloviću dvije, tri gospodarske zagrade te dio skladišta trgovine u Bariloviću koje je i inače nemoguće braniti zbog podzemnih voda.

"Voda je ušla u nekoliko gospodarskih zgrada u Belajskim Poljicima i Bariloviću, nažalost ti objekti plave za svake veće poplave. Voda upravo ulazi u Vatrogasni dom u Belajskim Poljicima, ovaj put nismo ga branili, jer ljudi se silno iscrpljuju, a zgrada je na takvoj lokaciji da poplavi za svakog većeg vodostaja. Upravo radimo i nasipe kod trgovine 'Krajačić' podignuti su svi njihovi proizvodi koji se mogu ošteti. Stanje je za sada pod kontrolom, vodostaj nije tako visok kao prije par godina. U stalnom smo kontaktu s Županijskim stožerom, teško je reći što će se događati u narednim satima. U Veljunu vodostaj sada blago raste oko 2 centimetra i treba zapravo izdržati narednih 6-7 sati koliko treba da ta voda stigne do nas", rekao je za KAportalTomislav Mihalić, zapovjednik Vatrogasne zajednice Barilović dodajući kako su na terenu svi raspoloživi dobrovoljni vatrogasci, no mnogi rade poslije podne pa će tek njih 5-6 čekati dolazak vatrogasaca iz jutarnje smjene.

Na Korani voda ulazi u kuće

11:45 - Reporterka RTL-a, Nikolina Radić stigla je na Koranu. Voda u kućama vrije i iz zidova i bez rijeke koja se u tom dijelu nije izlila. 

11:15 - U Hrvatskoj Kostajnici čiji je vodostaj rijeke Une u 9 sati iznosio 419 cm te su proglašene izvanredne mjere obrane od poplava zasad nisu ugroženi niti ljudi niti njihove kuće te se poduzima sve što se može i zasad je sve pod kontrolom, doznaje u utorak Hina od načelnika tamošnjeg Stožera civilne zaštite Milka Prpića.

"Sve su službe na terenu, pokušavamo zaštititi sve što možemo, uključujemo pumpe na dijelovima gdje nam se javlja voda iza nasipa. Poduzimamo sve što možemo i nadamo se da ćemo sve to uspjeti, zasad je sve pod kontrolom", kazao je Prpić za Hinu.

Naglasio je da su sve službe na terenu - Hrvatska gorska služba spašavanja, Crveni križ, vatrogasci, a županijski vatrogasni zapovjednik im je, kaže, najavio da šalju još 36 ljudi. Radi se, dodao je, na nasipima, pojačavaju ih i spajaju ih između boks barijera i podižu s još više boks barijera gdje računaju da bi moglo eventualno prijeći.

Sve će, dodao je, ovisiti koliko će kiše pasti u Bosni i koliko će Sava i pritoke Une dignuti vodu. "Prognoza se mijenja iz sata u sat tako da se mi pripremamo kao da će biti najveći vodostaj, no vidjet ćemo. Zasad nisu ugroženi ni ljudi niti njihove kuće, držimo sve pod kontrolom", istaknuo je Prpić.

Image
Foto: Nikola Čutuk/Pixsell

Izvor: Nikola Čutuk/Pixsell

11:00 - ​Tatjana Dobronić Kardaš iz Hrvatskih voda kazala je da je stanje zadovoljavajuće i da se rade završni radovi kod podizanja zečjeg nasipa. Vodostaj će rasti do jutarnjih sati, ali ne previše. U uzvodnom dijelu Una je već u laganoj stagnaciji, kaže. Očekuje da će Una narasti maksimalno do 450 cm, na granici izvanrednog stanja.

U Hrvatskoj Kostajnici najteže stanje

Na rijekama Uni u Hrvatskoj Kostajnici čiji je vodostaj u utorak u 9 sati iznosio 419 cm, te Korani u Karlovcu s vodostajem od 747 cm proglašene su izvanredne mjere obrane od poplava, a iz Hrvatskih voda kažu da je najteže stanje u Kostajnici.

"Na rijeci Uni u Hrvatskoj Kostajnici najteže je stanje", izjavio je jutros za Hrvatski radio Zoran Čavlović iz Glavnog centra obrane od poplava Hrvatskih voda. Na nekoliko mjesta u gradu zbog zamućenosti vode za piće, opskrba vodom je iz cisterni, a zbog visokog vodostaja Une dio grada bit će bez električne energije.

Una je jutros na razini od 419 centimetara, a njen vodostaj iz sata u sat raste za između 3 i 6 centimetara. "Prognoza je da će na tom području vodostaj Une biti oko 500 cm, što je 37 cm niže od maksimuma iz 1955. godine", rekao je Čavlović i dodao da se radi sve kako Una ne bi ugrozila ljude.

Ćorić ide u Kostajnicu

10:30 - Premijer Andrej Plenković komentirao je vremenske nepogode iz Velikog Trgovišća gdje se obilježava 97 godina od rođenja prvog hrvatskog predsjednika Franje Tuđmana. 

"U kontaktu sam s ministrima Tomislavom Ćorićem i Davorom Božinovićem. Situacija u Karlovcu je, čini mi se, pod kontrolom. Najviše pozornosti treba obratiti na Hrvatsku Kostajnicu. Ministar Ćorić će popodne otići u Hrvatsku Kostajnicu. Vremenske prilike nisu baš svojstvene sredini svibnja. To su gradovi i općine navikli na visoke vodostaje, ali treba biti budan, pratiti kretanja, a eventualne štete što prije otklanjati", rekao je premijer.

Iz Ravnateljstva civilne zaštite MUP-a najavili su da će pomoćnik ministra Damir Trut danas u 11,30 sati biti u Hrvatskoj Kostajnici u obilasku terena zajedno s načelnikom Sektora 112 Davorom SpevecomIgorom Milićem, načelnikom Sektora za pripravnost i koordinaciju.

Image
Foto: Kristina Stedul Fabac/PIXSELL

Izvor: Kristina Stedul Fabac/PIXSELL

7:00 - Na Korani su od 7 sati ujutro proglašene izvanredne mjere obrane od poplave, no nabujala rijeka i dalje raste tako da je u proteklih sat vremena viša za novih 8 centimetara.

Vodostaj je sada na 742 centimetra i već se izlila u Logorištu unatoč box barijerama koje bi trebale zaštititi kuće.

Kupa je na 742 centimetra, ali i dalje raste. Po predviđanjima Hrvatskih voda vodostaj neće premašiti 750 centimetara, ali kako sada stvari stoje to će se ipak dogoditi.

U karlovačkom prigradskom naselju Logorište nabujala rijeka Korana već se izlila u dvorišta brojnih kuća. Na terenu su ekipe vatrogasaca koji građanima pomažu u borbi s vodenom stihijom. Rade pumpe pred vratima, a ispumpava se i voda koja je prodrla kroz box barijere koje štite ovo naselje od poplave.

Po mjerenjima Hrvatskih voda, rijeka Korana je u 11 sati dosegla 759 centimetara i raste pet centimetra po satu, dok su izvanredne mjere obrane od poplave proglašene i na rijeci Kupi. Ona je, naime, na 752 centimetra i također dalje raste, piše KAportal.

Image
Foto: Kristina Stedul Fabac/PIXSELL

Izvor: Kristina Stedul Fabac/PIXSELL​

ZA ELISU
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo