prognoza nikole vikić-topića / Na Zagreb bi se izlilo 20.000, a na Delnice 30.000 olimpijskih bazena vode - kad bi se sav snijeg otopio odjednom

S polarne hladnoće - Hrvatska će preko noći ući u proljeće. Zadnje pahulje pale su danas, a temperature su već počele rasti...

6.3.2018.
18:36
VOYO logo

... I neće stati ovoga tjedna. Penjat će se do nedjelje kada će biti prave proljetne. No, zatopljenje koje stiže moglo bi stvoriti nove probleme na velikom području Hrvatske koje je zatrpano snijegom. 

Upitali smo našeg meteorologa Nikolu Vikić-Topića koji nam je objasnio što nas to očekuje već sutra i možemo li sada već službeno proglasiti kraj zime.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Novi izračuni naših modela dobro se slažu da stiže toplo razdoblje, a rijetki hladni prodori koji su mogući u idućih mjesec dana bit će samo kratkog vijeka", kazao je Vikić-Topić.

Prvo kratkoročnija prognoza: na kopno stiže zatopljenje, prelazak iz debelih minusa koje smo imali prošli tjedan, a bilo je čak do -15, pa sve do ovih današnjih blagih pozitivnih vrijednosti! Za vikend idemo i do 20 stupnjeva. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Unutrašnjost Hrvatske će biti topliji nego Jadran, što je jedna uobičajena situacija u proljeće. Naime, kopno se brže zagrije nego obala jer more usporava porast temperature. U svakom slučaju, u unutrašnjosti će ona ići do 20 stupnjeva, a na Jadranu do nekih 15, 16. Povremeno može biti i malo kiše, osobito u nedjelju!

Koja je to količina vode u snijegu?

"Stvarno velika. Napravili smo jedan okvirni proračun da vam to pokažemo. Uzeli smo u obzir izmjerenu gustoću snijega te visinu pokrivača na području Gorskog kotara i Zagreba. U Delnicama je danas bilo 168 centimetra snijega, u Zagrebu samo 10. Međutim, snijeg u Zagrebu je vlažniji, svaka pahulja ima više vode u sebi. To su stotine milijuna hektolitara vode. Kad bi se taj snijeg odjednom otopio, bilo bi to kao da se na Zagreb izlije 20.000, a na Delnice 30.000 olimpijskih bazena vode. U  Delnicama bi voda tako došla gotovo do koljena", dodaje Vikić-Topić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Srećom, taj se snijeg naravno neće otopiti odmah, iako će to biti prilično naglo. Inače, poplave zbog topljenja kod nas mogu nastati iz tri izvora - prvo se topi lokalni snijeg, i to je ono što je već počelo. Drugo je snijeg s planina čije topljenje počinje sutra. A treći val je alpski snijeg, a njegovo topljenje počinje za vikend!

Zbog svega toga i ne čudi nova sezonska prognoza za proljeće 2018. u Europi, no Hrvatska se baš i ne nalazi na području koje je pod velikom opasnošću od poplava.

Nije jedini razlog snijeg. Naime, na ovom je području tijekom proljeća, i to osobito ožujka i travnja, moguće više epizoda s obilnijom kišom. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa
FNC17
Gledaj uživo 1.lipnja
VOYO logo