kada stiže osvježenje / Na vrhuncu smo toplinskog vala, temperatura je danas išla i do plus 40. Stručnjaci savjetuju kako si pomoći

Prema najavama meteorologa, za vikend će neki ipak lakše disati.

24.6.2021.
18:32
VOYO logo

Na vrhuncu smo toplinskog vala, temperatura je danas išla i do plus 40. Već danima građani diljem zemlje u bijegu od vrućine snalaze se kako znaju. Iako danima liječnici upozoravaju i daju savjete raste broj intervencija, oprezni moraju biti i svi koji se hlade u moru, rijekama ili jezerima.

Osijek se danas grijao na 38 stupnjeva. Ne pridržavaju se svi preporuka koje liječnici iz dana u dan ponavljaju. Osječka hitna pomoć ima 20 posto više intervencija nego prije nekoliko dana.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Ima i smrtnih slučajeva neki su po ovoj vrućini radili u bašti pa se eto dogodilo najgore. Treba biti u rashlađenim prostorijama, izbjegavati izlazak na sunce od 11 do 17 časova,uzimati dovoljno tekućine", rekao je Boris Zubić, Zavod za Hitnu medicinu Osječko-baranjske županije.

Voda treba biti primarna tekućina, ali nutricionisti upozoravaju to nije dovoljno.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Kad razmišljamo o tekućini trebali bi razmišljati i o onome što grizemo, a ne nužno samo što pijemo. Namirnice koje su nam sad dostupne, od voća i povrća, bolji su rehidracijski paketi nego sama voda. Oni osim vode sadrže i vitamine i mineralne tvari koje svakodnevno gubimo", priča Karmen Matković Melki, nutricionistica.

Image
Pasje vrućine /

Cijela Hrvatska iznad 30, u susjedstvu i 40: Kako preživjeti toplinski val?

Image
Pasje vrućine /

Cijela Hrvatska iznad 30, u susjedstvu i 40: Kako preživjeti toplinski val?

Treba izbjegavati preslanu i začinjenu hranu, a iako je vruće - juhe i čajevi su dobrodošli.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Spas od vrućine i užarenog asfalta u Zagrebu se tražio u parkovima i uz fontane. Osvježenje se tražilo i na Jarunu. Prvo plivanje, pa onda odmor u debelom hladu. No, ni na kupanju opreza nikad dosta.

"Upute su da ljudi ne ulaze vrući u vodu. Ako konzumiraju hranu i alkohol neka jedan sat ne ulaze u vodu. Ne plivajte sami i ne daleko od obale. Poštujte pravila i ne skačite u vodu nepoznate dubine. Ako je uočite nekoga u nezgodi odmah pozovite pomoć", ističe Krunoslav Špajdl, instruktor spašavanja u Hrvatskom Crvenom križu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Klime u mnogim domovima rade i dan i noć. Potrošnja električne energije danas je za 5 posto veća nego jučer.Prema najavama meteorologa, za vikend će neki ipak lakše disati.

"Sutra će biti malo manje vruće u unutrašnjosti i nestabilno, ali ono što je najvažnije je da će noći za vikend ovdje na kopnu biti ugodne, na Jadranu i dalje ostaju tople s temperaturom oko 25 stupnjeva", ističe Damjana Ćurkov, meteorologinja RTL-a.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

To će biti samo kraći predah jer ljeto je tek počelo.

Sisi
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo