Na Split Pride pozvani Kerum i ministar policije Ostojić

Ovogodišnji Split Pride održat će se 9. lipnja kao i prošle godine, te će se kretati istom rutom, iako je policija od organizatora tražila da je promjene.

16.3.2012.
14:52
VOYO logo

Ovogodišnji Split specijal-201012070191004-Pride čiji je moto "Različita obitelj, ista prava", održat će se u subotu 9. lipnja s početkom u 14 sati, potvrdili su organizatori na današnjoj konferenciji za novinare. Lokacija i pravac kretanja je isti kao i lani. Okupljanje je u Đardinu, odakle će se preko Marmontove ulice uputiti na Rivu. Iako je policija umjesto Rive predlagala Prokurative, organizatori su ustrajali na ovoj trasi. "Javni prosvjed je uvijek u centru grada", kazala je Sanja Juras, očekujući od države da zaštiti njihova ljudska i ustavna prava na prosvjed. "Država je na Zg Prideu pokazala da nas se može zaštiti ako ima političke volje" Organizatori ne očekuju nerede, a pozvali su sve građane specijal-201012070191004-Split da ih podrže. Mirjana Kučer iz Domina rekla je kako njihova udruga i ove godine podupire Split Pride te kako se nadaju da će se 9. lipnja na njemu pojaviti i dogradonačelnica Anđelka Visković i ministar policije Ranko Ostojić, kojima su poslali poziv, piše Slobodna Dalmacija. I ovogodišnji program Split Pridea uključuje mnoge javne događaje, tribine, radionice, filmske projekcije, izložbe i konferencije. "Prošle nam je godine prekršeno pravo na javno okupljanje", rekla je Sanja Juras iz Kontre, ističući kako zato i ove godine žele upozoriti na činjenicu da su diskriminirani i da trpe na razne načine kroz hrvatske zakone.

"Očekujemo da nas se zaštiti i da Split Pride bude bolji nego prošle godine", dodala je.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kako je novinarima jutros otkrila, poziv na sudjelovanje u Split Prideu poslali su i gradonačelniku Željku Kerumu, no još nisu dobili odgovor. "Nama sigurnost nije zajamčena, a unatoč tome, vjerujemo da se mirna okupljanja mogu osigurati", zaključila je Juras. Tijekom konferencije za novinare prostorije Udruge Domine u gradskome središtu čuvalo je nekoliko policajaca u odori i civilu jer, kako su rekli organizatori, stalno primaju prijetnje koje nisu nimalo ugodne.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
TOMA
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo