pojasnio zavrzlamu oko južnog fronta /

Na Prevlaci neće biti prihvatnog centra, Ostojić poručio: 'Ne dolazite tamo, bit ćete vraćeni natrag!'

Prvi put u dva desetljeća na Prevlaci se postavlja struja. Bageri su već očistili teren, a ušminkani su i bivši vojni objekti. No premijer kaže - na Prevlaci prihvatnog centra nema. Ministar Ranko Ostojić nam je kasnije potvrdio premijerov stav

28.9.2015.
19:23
VOYO logo

Premijer Zoran Milanović zbunio je javnost rekavši da izbjegličkog kampa na Prevlaci neće biti iako bageri ondje već od petka raščišćavaju teren i pripremaju bivše vojne objekte za eventualni prihvat izbjeglica. 

Prvi put u dva desetljeća na Prevlaci se postavlja struja. Bageri su već očistili teren, a ušminkani su i bivši vojni objekti. No premijer kaže - na Prevlaci prihvatnog centra nema. Ministar Ranko Ostojić nam je kasnije potvrdio premijerov stav.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Odmah sam znao za koju su funkciju namijenjeni ti objekti. Niti u jednom trenutku oni nisu bili namijenjeni za prihvat izbjeglica, ali je bilo potrebno s druge strane ne dozvoliti onima koji inače šire histeriju, da imaju podloga za tu histeriju i učine je puno većom", pojasnio nam je ministar Ostojić.

"Taj prostor je namijenjen za policiju, to sam znao od prvog dana i na tom južnom frontu ako dođe do razvlačenja, policija će biti smještena u tim objektima i spriječiti nikome prolaz tamo!", dodaje Ostojić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Svatko tko bude tamo uhvaćen, bit će vraćen prema tamo otkuda je došao. Vrlo jasno rečeno: ne dolazite tamo - to je poruka sada. Do sada nisam bio u situaciji da mogu osigurati taj dio fronta. U ovim situacija u slanju izbjeglica prema nama, moram se ponekad koristiti ovakvim sredstvima", dodaje ministar.

Milanović: 'Nema nikakvog prihvatnog centra na Prevlaci i neće ga biti!'

"Nema nikakvog prihvatnog centra i neće ga biti, tu su bili vrlo aktivni lokalni politički oponenti, dakle žele stvoriti nered u Zagrebu. Tog neće biti jer to ja garantiram. Priča sa ulaskom migranata na dubrovačko primorje je podvala, podvala, onih koji šire paniku u Hrvatskoj", kazao je Zoran Milanović, (SDP) predsjednik Vlade.

No župan dubrovačko - neretvanski, HDZ-ov Nikola Dobroslavić, kaže sve se događa prema naputku ministra Ostojića i u dogovoru s Državnim uredom za zaštitu i spašavanje. 

"Premijer Milanović očito ne kontrolira situaciju s izbjeglicama, i puno šire, jer upravo njegov potpredsjednik vlade, najvio je dolazak izbjeglica na Prevlaku, ravnatelj DUZS-a Jadran Perinić ovdje je organizirao sastanak najavio je tu južnu rutu i priprema se na području bivše vojarne za prihvat izbjeglica", dodaje Nikola Dobroslavić, (HDZ) župan Dubrovačko - neretvanski.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ravnatelj DUZS-a, kaže, na Prevlaci se radi, ali ne nužno  zbog izbjeglica.

"Objekti koji se tamo nalaze u državnom su vlasništvu i oni se dakako stavljaju u tu funkciju, ali niti jednoga trenutka nije ekplicitno rečeno, niti dovedeno u vezu da će to biti za smještaj izbjeglica", kazao je Jadran Perinić, ravnatelj Državne uprave za zaštitu i spašavanje.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Da i Prevlaka mora biti spremna za  prihvat izbjeglica, prije dva dana je izjavio i ministar Ostojić.

"Ukoliko bi se to dogodilo ih odmah prebacujemo na prihvatni centar na Prevlaci. Odatle  jednako tako imamo pristaništa. Možemo funkcionirati s brodovima i mislim da je taj potez napravljen zbog odgovornosti i u slučaju da nam bude neophodno. i mi ćemo bolje surađivati sa Crnom Gorom".

Poput Perinića, ni Ostojić ne zna hoće li izbjeglice iz Grčke i Turske izabrati takozvanu južnu rutu, preko Albanije i Crne Gore do Prevlake. 

"To je duži put, to je put preko više granica, preko lošijeg terena, na kraju Htvatska ima pravo i zatvoriti tu granicu. Na tom mjestu", poručuje Zoran Milanović.

To bi bilo loše i za izbjeglice i za turizam, slažu se ovaj put i vlast i oporba. Ipak nekima bi dobro došao kao izborni adut.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Superstar
NOVA SEZONA
VOYO logo