Na plaži kraj Dubrovnika kupali se u fekalijama

Plaža u Srebrenom kod Dubrovnika u nedjelju je bila krcata turistima koji su uživali u moru i koji nisu imali pojma da je zbog izljeva kanalizacije zabranjeno kupanje.

19.7.2011.
16:40
VOYO logo

Zbog iznenadnog onečišćenja mora fekalnim vodama u Srebrenom kod Dubrovnika u subotu poslijepodne te mogućeg prekoračenja dopuštenih graničnih vrijednosti kvalitete morske vode, Zavod za javno zdravstvo Dubrovačko-neretvanske županije u nedjelju je kupačima preporučio da se ne kupaju u toj uvali. Preporučili su da se akvatorij uvale Srebreno ne koristi sve do utorka i objave novih rezultata uzorkovanja mora.

Unatoč tome, plaža u Srebrenom bila je u nedjelju i ponedjeljak puna kupača koji su se brčkali u zagađenom moru. Samo su rijetki, i to tek u ponedjeljak, doznali za preporuku epidemiologa, i to usmenom predajom. Na prilazima moru nigdje nisu istaknute obavijesti o mogućem onečišćenju mora, piše Slobodna Dalmacija.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Sramota, mogli su nam reći! Takav se problem može uvijek i svima dogoditi, ali su nam nadležni trebali reći, posebno zbog djece ako već ne zbog nas starijih. To je vrlo neodgovorno i ako je nužno, trebali su na plaži ići od čovjeka do čovjeka da ih upoznaju o tome", kaže Drina Kolak (69) iz obližnjih Mlina.

Edib Stijačić (39), koji je na plažu u Srebrenom došao iz Trebinja, ne vjeruje da je onečišćenje posebno opasno za zdravlje ljudi, ali smatra da je neodgovorno što kupači o svemu nisu bili obaviješteni.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Načelnik Župe Silvio Nardelli "smiruje strasti". Objasnio je da je do zagađenja došlo u subotu zbog tehničkog kvara na Crpnoj stanici Srebreno, kada su preko tzv. havarijskog preljeva otpadne vode došle do mora. Kaže da ne znaju točno koliko je otpada iz kanalizacije otišlo u more, ali, tvrdi, ne radi se o velikim količinama.

Vezani članci:

arti-201007240141006 arti-201009010534006

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Sisi
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo

Još iz rubrike