bolja budućnost /

Na listi top 100 inovatora iz srednje i istočne Europe koji mijenjaju svijet i čine ga boljim mjestom za život našla su se četiri Hrvata

Lista top 100 inovatora iz srednje i istočne Europe postoji već četiri godine, a lani je na njoj završio i Mate Rimac

24.11.2017.
19:30
VOYO logo

Hrvati koji su se našli na listi top 100 inovatora iz srednje i istočne Europe našli su se Stevica Kuharski, Matija Žulj, Nenad Bakić i Dominik Tomičević.

Promijenili su način na koji se uzgaja hrana, organizira gradska dostava i uveli revoluciju u školstvo. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Sve više ljudi kupuje u web shopu, naručeno mnogi žele dobiti odmah, a tu je Stevica vidio priliku za posao. On je osmislio platformu koja, nalik Uberu, putem aplikacije spaja vozače partnere s onima koji žele dostaviti paket. Samo u Zagrebu ima već 200 vozača. 

"To u praksi znači da u svakom trenutku sa svake lokacije možemo napraviti dostavu i organizirati donošenje robe u bilo koji dio grada", pojasnio je osnivač Locodelsa Stevica Kuharski.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Njegova platforma, uvjeren je, mijenja tradicionalni koncept gradske dostave, a prepoznali su to i takozvanom New Europe projektu i stavili ga na popis 
top 100 inovatora srednje i istočne Europe koji idejama mijenjaju svijet.

Na tom se popisu našao i Matija Žulj i njegov Agrivi. Tvrtka čiji je softver za upravljanje poljoprivrednom proizvodnjom već preveden na 17 jezika, a koristi se u 150 zemalja.   

"To nije priznanje samo za Matiju, nego za cijeli Agrivi tim, što nam daje vjetar u leđa i poruku da radimo dobar posao i da idemo u smjeru ostvarenja naše misije, a to je da mijenjamo način na koji se hrana proizvodi", rekao je direktor financija AgriviMate Knezović.

Na listi laureta završio je i poduzetnik i filantrop Nenad Bakić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Baš danas, prema osnovnim školama krenulo je još 38000 tisuća mikroračunala, takozvanih mikrobitova koji će uskoro stići đacima šestih razreda. 

"Time se defakto uvodi računalstvo, programiranje u OŠ, ali puno više nego puko uvođenje informatike u škole. Ovime omogućavamo takozvan fizičko računalstvo u izrazito bogatom ekosustavu gdje djeca odmah mogu postati stvaraoci", rekao je , osnivač Instituta za razvoj i inovativnost mladih Nenad Bakić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ne samo zbog fotografije s Bill Gatesom, na popisu se našao i Dominik Tomičević, osnivač startupa Memgraph. Da ovo priznanje za četvero hrvatskih poduzetnika, inovatora - nije bezveze govori i to da iza projekta među ostalima stoje Google, Višegradski fond, Financial Times. 

"Mi tražimo izvanredne ljude, sjajne timove, sjajne projekte, odlične startupove. Da ih povežemo i stvorimo mrežu. U tome vidimo veliku vrijednost", izjavila je Danuta Dobrzynska-Schimmer iz New Europe 100.

U 4 godine koliko lista postoji, na nju se upisalo više Hrvata. Posljednji je to bio Mate Rimac

Superstar
NOVA SEZONA
VOYO logo