NOVA RUNDA / Upaljeni alarmi za cijelu Hrvatsku: Dijelovima prijete pljuskovi, grmljavina i tuča, a dijelovima paklene vrućine

Image
Foto: Mia Slafhauzer/Zvonimir Barisin/Pixsell

Od četvrtka u unutrašnjosti i na sjevernom Jadranu promjenjivo

19.7.2023.
8:02
Mia Slafhauzer/Zvonimir Barisin/Pixsell
VOYO logo

Vrućina u srijedu još ne popušta. U većini krajeva bit će vrlo vruće i sparno, uz povremenu kišu, pa i nevrijeme ponegdje u unutrašnjosti i na sjevernom Jadranu, prognozira dr. sc. Petra Mikuš Jurković iz DHMZ-a za HRT.

Na istoku zemlje nestabilno - poneki pljusak moguć je već u noći u sjevernim predjelima, osobito poslijepodne i navečer kada je vjerojatno i grmljavinsko nevrijeme praćeno tučom i jakim vjetrom. Prije toga bit će vruće i sparno, uz sunčana razdoblja i najvišu temperaturu do 34 stupnja.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U središnjoj Hrvatskoj, također upozorenje na vrućinu zbog tople noći i vrućeg dana, ali i na mjestimične jače izražene pljuskove i grmljavinu, lokalno i tuču te prolazno pojačan vjetar, ponajprije u drugom dijelu dana.

Image
Foto: DHMZ/Screenshot

Na sjevernom Jadranu također može biti jače izraženih pljuskova - posebice u Istri i Gorskome kotaru u popodnevnim i večernjim satima. No veći dio dana proteći će uz barem djelomice sunčano vrijeme. Temperatura će porasti na vrijednosti između 31 i 36 stupnjeva, a ponegdje uz more se ni noću neće spustiti ispod 27 stupnjeva.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U Dalmaciji vrlo topla noć, ponajprije u urbanim središtima na obali, a danju vruće i vrlo vruće, od 33 stupnja na otocima do čak 38 stupnjeva u unutrašnjosti. Blago osvježenje pružit će povremeno umjeren jugozapadnjak, stoga je na snazi upozorenje na vrućinu najvišeg stupnja.

Na jugu Hrvatske podjednako, a prevladavat će vedrina. Nakon vrlo tople noći, danju vrlo vruće uz slab do umjeren jugozapadni vjetar te uglavnom malo valovito more.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
POGLEDAJTE SNIMKE! /

Nevrijeme koje je protutnjalo Slovenijom zahvatilo i dio Hrvatske: Jaka tuča poharala Zagorje!

Image
POGLEDAJTE SNIMKE! /

Nevrijeme koje je protutnjalo Slovenijom zahvatilo i dio Hrvatske: Jaka tuča poharala Zagorje!

Na kopnu opasnost od tuče, u Dalmaciji neugodna vrućina

Od četvrtka u unutrašnjosti i na sjevernom Jadranu promjenjivo, mjestimice uz jače izražene pljuskove, lokalno i grmljavinsko nevrijeme, osobito u popodnevnim i večernjim satima, pa će idućih dana ipak doći i malo svježiji zrak.

U sjevernim kopnenim krajevima promjenjivo. Mjestimice izraženi pljuskovi, lokalno vjerojatno i tuča, osobito poslijepodne i navečer. Temperatura zraka niža, uz vjetar sjevernih smjerova.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Na sjevernom Jadranu lokalno su moguće i nevere uz prolazno pojačan vjetar, a povremeno će podno Velebita puhati i jaka bura.

U Dalmaciji, do kraja tjedna sunčano i neugodno vruće vrijeme. Toplinski val nastavit će se i idućih dana, a ni noći neće pružiti osvježenje, iako će od četvrtka temperatura ponegdje biti malo niža.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
FNC 18
Gledaj užvio 13.srpnja
VOYO logo