Marija Bubaš / Na čelo Imunološkog zavoda d.d. dolazi Capakova pomoćnica. Još se bira lokacija za gradnju novih pogona

Image
Foto: Marko Prpić/Emica Elvedji/Pixsell

Ta tvrtka nema zaposlenog, ali ima imovinu i financijske repove. U ustanovu su prebačeni svi zaposlenici koji iščekuju već godinama političku odluku da se Imunološki oživi

15.6.2022.
12:22
Marko Prpić/Emica Elvedji/Pixsell
VOYO logo

Marija Bubaš, pomoćnica ravnatelja Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo (HZJZ), imenovana je direktoricom Imunološkog zavoda d.d. na petogodišnji mandat, potvrđeno nam je neslužbeno za RTL.hr.

Još se čeka i službena procedura i potvrda, no čini se da je to skoro gotova stvar. Ona će zamijeniti dosadašnjeg direktora Vedrana Čardžića, no to ne znači da on odlazi iz Imunološkog zavoda. Naime, Imunološki je podijeljen na dioničko društvo i ustanovu, te Čardžić i dalje ostaje ravnatelj ustanove.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U ovom zapetljanom odnosu stvari stoje ovako - ustanova je naslijedila zaposlenike, njih oko 150, te se i dalje bavi (i ne gubeći nadu) time da jednom nanovo zaživi proizvodnja s tradicijom koju nosi ime Imunološkog zavoda, prije svega zmijskog protuotrova, potom cjepiva i na kraju lijekova od krvne plazme dobrovoljnih darivatelja krvi.

Na dioničko društvo prenesena je sva imovina, ali i dugovi Imunološkog zavoda i to se napravilo ciljano, kako bi se rasteretila ustanova i dobio prostor za novi elan i, nadaju se, novu proizvodnju.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
NOVI POČETAK /

RTL.hr doznaje: Na stolu nekoliko lokacija za novi Imunološki zavod, poznato i na što će se fokusirati u proizvodnji

Image
NOVI POČETAK /

RTL.hr doznaje: Na stolu nekoliko lokacija za novi Imunološki zavod, poznato i na što će se fokusirati u proizvodnji

Ustanova i dioničko društvo dvije su pravne osobe, svaka će sad imati svog čelnika, na čelu dioničkog društvo trebala bi zasjesti Marija Bubaš, a na čelu ustanove ostaje i dalje, kako smo naveli, Čardžić.

Marija Bubaš inače je javnosti poznata kao Capakova pomoćnica te će ona i dalje raditi posao u HZJZ-u, a Imunološkom zavodu d.d. figurirat će kao osoba koja potpisuje dokumente i provodi formalne poslove.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Podsjetimo i to da bi, prema neslužbenim informacijama, rješenje Imunološkog zavoda moglo biti vrlo blizu, na računu imaju oko 40 milijuna kuna, sasvim dovoljno za početak nove priče oko izgradnje novih proizvodnih pogona koji bi se gradili u nekoliko faza. U prvoj fazi bi se gradio pogon za proizvodnju seruma protiv ugriza otrovnica, a kasnije bi se gradilo fazno i pogoni za proizvodnju cjepiva, a na kraju je i velika želja da se ponovno pokrene proizvodnja lijekova dobivenih od krvne plazme. Trenutačno je glavni posao Imunološkog zavoda da sakupljenu krvnu plazmu, koju šalju transfuzijski centri, kontrolirano izvozi te se ona prerađuje u lijekove koji se potom vraćaju na hrvatsko tržište.

Imunološki zavod trenutačno ima ulogu točke sakupljanja i slanja plazme na preradu. Kako doznajemo, pripremljena je kompletna dokumentacija koja je potrebna za početak gradnje novih pogona, traži se još lokacija no izvjesno je da bi se ona vrlo brzo mogla i odabrati te da je na stolu nekoliko realnih lokacija. Trenutačno Imunološki ima prostore u Rockfellerovoj ulici u Zagrebu iz proploga stoljeća, koje su potpuno neadekvatne za bilo kakvu proizvodnju, a tu su i prostori u Brezju u Svetoj Nedjelji gdje se nekad prizvodio zmijski antitoksin.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
Foto: Marko Prpić/Pixsell
Image
Foto: Marko Prpić/Pixsell

U Imunološkom se nadaju da bi u novim pogonima prvo mogli proizvoditi serum protiv ugriza zmilja ljutica

Ako bi se po putu dogodilo da Imunološki zavod dostignu dugovi zbog repova pravnih sporova iz prošlosti, to ne bi trebalo zahvatiti ustanovu Imunološkog zavoda, nego dioničko društvo koje nema zaposlenih. No doznajemo i to da su trenutačne obaveze dioničkog društva manje od vrijednosti imovine koju Imunološki ima.

Toma
Gledaj od 29.travnja
VOYO logo