KLUB u problemima / Muku muče s 'ustaškim' grbom, ni u Jugoslaviji ga nisu primijetili: 'Ma neka ga prefarbaju'

Na službenom grbu nogometnog kluba Udarnik iz Podravine osvanulo je ušato slovo U

14.2.2019.
20:08
VOYO logo

Fotografiju grba objavila je i Općina na svojim službenim stranicama. Nakon što su ih novinari Podravskog lista upozorili na neprimjeren sadržaj slovo je uklonjeno sa stranica.

Ne mogu se pohvaliti naročitim sportskim rezultatima, ali se ponose da su zvijezdu s grba skinuli još za vrijeme Jugoslavije 87. i zamijenili je šahovnicom. Prvo polje bijele boje. Stanislav Bukovčan je bivši igrač Udarnika  i najstariji član uprave: ''Po meni nikad to nije spomenuo da je to U ustaško. To je klub koji ima prvo slovo U, to piše u statutu i mi se toga držimo''. 

U ovom je klubu svojedobno igrao i načelnik općine, ali, kaže, tada nije zamijetio ništa sporno. Igrače i upravu poznaje i, tvrdi, nitko od njih nema ekstremno desne stavove. 

Ivan Sabolić, načelnik Općine Legrad, poručuje: ''Ja ću sigurno predložiti da se grb malo modernizira prema onim obilježjima koji su dozvoljeni Ustavom Republike Hrvatske, da se stavi grb s krunom i da to U ne bude ušato, nego da se pretvori u neko normalno''.

Neki nisu zadovoljni takvim promjenama. ''Pa to je naš znaš znak. Tko može to promijeniti?'', pita bivši igrač Slavko Meštrović

Tekst se nastavlja ispod oglasa

One druge pak zanima samo nogomet i sasvim im je svejedno kakav će grb biti. Bukovčan kaže: ''Mogu oni pofarbati sutra što se nas tiče. Mi samo želimo da klub dalje funkcionira, a oni mogu u crveno, bijelo, plavo, žuto. Sve boje oni mogu staviti na taj grb. To nam nije nikakva svetinja, niti ništa. To što se zbrka digla, ne znam kome je to u interesu''.

Nino Bukovčan, tajnik kluba, naglašava: ''Nije bilo nikakve namjere ispred nas ili ispred bilo čega da 30-ak godina koliko taj grb stoji da sad nekome smeta''.

Zbunjeni u klubu, ali autor grba je, čini se, jako dobro znao što radi. Prije nego je te 87. odselio u Houston nacrtao je grb i ušato U s kojima današnja uprava ima problem iako je i u Jugoslaviji prolazilo bez da ga je itko i primijetio. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Toma
Gledaj od 29.travnja
VOYO logo