Oporba kreće u rušenje zakona / Mostovci optužuju: 'Vlada je, na čelu s Plenkovićem i Kuščevićem, grobar referendumskih inicijativa'

Image
Foto: Patrik Macek/PIXSELL

Mostovci optužuju vladajuće da su pljudima pljunuli u lice

9.5.2019.
9:58
Patrik Macek/PIXSELL
VOYO logo

Oporba, na inicijativu Mosta, pokreće zahtjev za ocjenu ustavnosti Zakona o financiranju političkih aktivnosti, izborne promidžbe i referenduma. Na tu je temu Klub zastupnika Mosta u četvrtak održao i konferenciju za medije.

"Danas oporba na inicijativu Mosta pokreće rušenje Zakona o financiranju političkih aktivnosti, izborne promidžbe i referenduma. Imamo potpise gotovo cijele oporbe", rekao je glavni tajnik Mosta Nikola Grmoja.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Mostov saborski zastupnik Miro Bulj rekao je "da je ova Vlada, na čelu s Plenkovićem i Kuščevićem, grobar referendumskih inicijativa.

"Ljudima koji su organizirali referendum za promjenu izbornog zakona pljunuli su u lice", rekao je Bulj.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Podolnjak: Zakon je donesen voljom HDZ-a i njegovih satelita

Zakonom je limit troškova za stranke na predstojećim izborima za Europski parlament podignut s 1,5 na 4 milijuna kuna, a izglasan je nakon 39 sati rasprave o čak 888 amandmana koje je podnio Most.

Robert Podolnjak, koji je napisao ovaj zahtjev za ocjenu ustavnosti, ustvrdio je da je zakon donesen isključivo voljom parlamentarne većine, HDZ-a i njegovih satelita, što dokazuje i podatak da je gotovo cijela oporba podržala Mostov prijedlog. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"U večer prije početka kampanje za europske izbore oni su promijenili pravila igra. Zato od Ustavnog suda tražimo da hitno, bez odgode, razmotri ovaj zahtjev i ukine odredbu o stupanju ovog zakona na snagu. Nedopustivo je da se pravila izbornog natjecanja mijenjaju u izbornoj godini, a ovo je promijenjeno dan prije raspisivanja izbora. Zato u zahtjevu obrazlažemo da su prekršena načela vladavine prava, demokratskog višestranačkog sustava te da u zakonu nisu navedeni opravdani razlozi zašto bi stupio na snagu tek dan nakon objave u Narodnim novinama“, obrazložio je Podolnjak.

"Od Ustavnog suda tražimo da konačno počne obavljati svoju nadzornu funkciju i kaže Vladi 'ovo ne smijete činiti, ovo je protivno Ustavu'“, poručio je Podolnjak.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Sisi
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo