MOST O DEMOGRAFIJI /

'To je problem broj jedan. Pogledajte Miru Bulja. U Sinju svi vrtići - besplatni'

Image
Foto: Sanjin Strukić/Pixsell

U Mostu smatraju da Vlada nedovoljno čini kako bi se demografska slika popravila

20.8.2024.
16:07
Sanjin Strukić/Pixsell
VOYO logo

Predsjednik Mosta Božo Petrov upozorio je u utorak na probleme demografije i negativnih demografskih trendova, koji su među najvećim problemima u Hrvatskoj. Stoga će Most inzistirati na izmjenama zakona vezanih uz to područje.

"Smatramo da Hrvatska u ovom trenutku posebno ima problem s demografskom slikom i demografskim trendovima, koji predstavljaju najveće izazove i za sigurnost Republike Hrvatske", rekao je Petrov na konferenciji za novinare. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Petra Mandić, koordinatorica za Mosta za demografiju, drži da je demografska revitalizacija Hrvatske, ali i cijele Zapadne Europe, pitanje broj jedan za opstanak. 

"Mi smo zahtijevali u parlamentarnoj kampanji da izdvajanje za demografsku revitalizaciju bude minimalno tri posto BDP-a. Praksa u Francuskoj je pokazala da jedino ta razina izdvajanja iz proračuna dovodi do bitnog rezultata", napomenula je.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
INES VRBANIĆ /

Bjelovarska vijećnica: 'Novi ministar demografije treba biti Rom, oni nemaju problema s natalitetom'

Image
INES VRBANIĆ /

Bjelovarska vijećnica: 'Novi ministar demografije treba biti Rom, oni nemaju problema s natalitetom'

U ovom trenutku Hrvatska izdvaja samo dva posto BDP-a za demografiju, pa tako većina onih koji su dobili dječji doplatak prima minimalnih 30 eura, što je nedovoljno.

Mandić ističe kako je Most prvi i jedini napravio cjelovitu strategiju demografske revitalizacije.  

Predali su, navodi, niz prijedloga izmjena zakona - od doplatka za djecu, gdje bi uveli jedinstveni dječji doplatak za svako dijete, izmjene Zakona o rodiljnim i roditeljskim potporama te niz drugih pratećih zakona, od predškolskog odgoja do osnovnoškolskog obrazovanja i stambenih politika, koji su bitni da bi demografska politika profunkcionirala. 

U Mostu smatraju da Vlada nedovoljno čini da bi se demografska slika popravila, a mogoj je, kaže, i otpora struktura koje su prije vladale Hrvatskom.  

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kao svijetli primjer ističu ono što je učinio gradonačelnik Sinja Miro Bulj. U Sinju su vrtići besplatni, grade se novi, naknadama su zbrinuta sva djeca koja eventualno nisu upisana u jaslice, a projektom "Ostani tu" omogućeno je mladim obiteljima stambeno zbrinjavanje. 

"Osim Mire Buljana, imamo i primjer Šime Gligore u Općini Kolan, u kojoj također imamo demografski rast. Pokazali smo da tamo gdje je Most na vlasti dolazi do demografske revitalizacije", poručio je Zvonimir Troskot. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Pogledajte video: Demografija u krizi, populacija sve slabija. Tko će se brinuti o budućim bakama i djedovima?

Ljubav je na selu
NOVA SEZONA
VOYO logo