oblak 'shelf' / Monstrum od tuče oborio rekord u Europi, a poznati svjetski meteorolog podijelio slike iz zagrebačke oluje

Image
Foto: Facebook Europski laboratorij za jake oluje / Facebook Jake Dunne / Nins La

Stručnjaci Europskog laboratorija za jake oluje pojasnili su da je u Hrvatskoj je najveća tuča zabilježena u Ribniku, a promjer se procjenjuje na 13 centimetara. U Italiji je najveća tuča pala kod mjesta Carmignano di Brenta, a promjer se procjenjuje na čak 16 centimetara

25.7.2023.
18:56
Facebook Europski laboratorij za jake oluje / Facebook Jake Dunne / Nins La
VOYO logo

U Italiji je pronađena tuča od 16 centimetara što je novi europski rekord, izvijestio je Europski laboratorij za jake oluje (ESSL). Jake oluje s tučom pogodile su velike dijelova južne Europe u srijedu, 19. srpnja.

Prema stručnjacima ESSL-a, "divovska tuča" čiji je promjer zrna veći od 10 centimetara, prijavljena je 24 puta - dva puta u Hrvatskoj i 22 puta u Italiji.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kako su pojasnili, u Hrvatskoj je najveća tuča zabilježena u Ribniku, a promjer se procjenjuje na 13 centimetara. U Italiji je najveća tuča pala kod mjesta Carmignano di Brenta, a promjer se procjenjuje na čak 16 centimetara.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

I prizori strašne oluje koja je prošloga tjedna poharala Zagreb obišli su svijet. Tako je crne oblake na nebu na svom Facebooku podijelio i svjetski poznati meteorolog Jake Dunne. Riječ je o prizorima koje je u naselju Dubec fotografirala jedna Zagrepčanka.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Još jedan shelf oblak iznad Zagreba", napisao je Dunne uz fotografiju.

Riječ je o oblacima koji se formiraju na rubu nadolazeće oluje.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

POGLEDAJTE VIDEO: 'Oluja stigla nad Zagreb. Grmi i sijeva, u dijelovima grada pada tuča'

Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo