U ministarstvu poljoprivrede /

'Mogu mirno spavati, nema više straha': ribari dobili potvrdu Vlade da neće snositi posljedice

Image
Foto: Robert Anic/PIXSELL

Ribari su se na sastanak uputili s nadom da će pronaći rješenje, prije svega za kazne kojima Slovenija prijeti hrvatskim ribarima

4.1.2018.
15:15
Robert Anic/PIXSELL
VOYO logo

U ministarstvu poljoprivrede u četvrtak poslijepodne traje sastanak ministra Tomislava Tolušića i predstavnika drugih resora s istarskim ribarima koji traže siguran i nesmetan rad u Savudrijskoj vali i rješenje za kazne iz Slovenije.

Kako doznajemo, ribari su dobili potvrdu iz Vlade da neće biti kazni, odnosno da neće snositi posljedice. I dalje će ići u pratnji policije. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Mogu mirno spavati, nema više straha", kažu ribari. 

Ribari se nadaju da će se na sastanku pronaći rješenje, prije svega za kazne kojima Slovenija prijeti hrvatskim ribarima. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Pritisak se osjeća i prisutan je kod svih ribara i nije svejedno, niti jednostavno ribariti u takvom okruženju. Premda iz vlade poručuju kako Slovenija nema pravo provoditi svoje zakone na hrvatskom teritoriju, ribarima to ništa ne znači već traže konkretne odgovore", kazao je u srijedu Hini savudrijski ribar Danilo Latin.

Ponovio je kako ribari traže osobnu sigurnost i slobodu odnosno mogućnost slobodnog i nesmetanog rada na području Hrvatske. 

Uz ministra poljoprivrede na sastanku su predstavnici ministarstva vanjskih i europskih poslova, unutarnjih poslova i pravosuđa.

Ministarstvo poljoprivrede je navelo da će se na sastanku razmotriti trenutna situacija vezana uz problematiku ribolova u Savudrijskoj vali te dogovoriti daljnje aktivnosti.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Slovenska strana tvrdi da je od prošlog tjedna započela s implementacijom arbitražne presude jer je granična linija na moru prema arbitražnom rješenju "jasna" i s točno određenim koordinatama, te da Sloveniji pripada 80 posto Savudrijske vale, odnosno Piranskog zaljeva.

Da love u Piranskom zaljevu, kako su to do sada tradicionalno činili godinama, ribari iz Savudrije i iz Umaga, po stajalištu Ljubljane, trebali bi od slovenskih vlasti tražiti posebne dozvole.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ako do sredine zaljeva budu i dalje plovili bez njih, izdavat će im se rješenja o kazni koja im se mogu naplatiti i kad prijeđu kopnenu granicu i dođu u Sloveniju, stajalište je slovenskih vlast

Premijer Andrej Plenković komentirao je na početku današnje sjednice Vlade, prve u novoj godini, slovensku najavu o naplaćivanju kazni hrvatskim ribarima rekavši da isto može poduzeti i hrvatska strana protiv slovenskih ribara ako bude potrebno.

Slovenski ministar vanjskih poslova Karl Erjavec kazao je u srijedu da slovenska policija ima pravo naplaćivati kazne hrvatskim ribarima koji uđu u slovenske vode u Piranskom zaljevu.

"Mi i dalje Sloveniju pozivamo da izbjegava jednostrane poteze, da izbjegava incidente. Nema nikakvog problema u tome da naša policija snima sve slovenske brodice koje dođu u naše vode", rekao je premijer istaknuvši da je najmanji problem izdavati kazne. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Sukladno ovome što govori slovenska strana, to naravno može i hrvatska strana. Ima sve podatke i ukoliko do toga dođe naravno da ćemo i mi posegnuti za takvim koracima".

Nakon sastanka u ministarstvu poljoprivrede, koji je počeo nešto iza 13 sati, bit će izdano priopćenje.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Sjene prošlosti
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo