možete povesti i društvo / Mladi ste i htjeli biste upoznati Europu, ali nemate novca? Prijavite se na natječaj i besplatno putujte

Image
Foto: Pixabay

Odabrani sudionici moći će putovati sami ili u skupini od najviše pet osoba. U pravilu će se putovati željeznicom

2.5.2019.
17:19
Pixabay
VOYO logo

Europska komisija je u četvrtak otvorila novi krug prijava za 20.000 putnih karata namijenjenih 18-godišnjacima, koji želi putovati Europom u razdoblju od 1. kolovoza 2019. do 31. siječnja 2020.

Prijaviti se mogu osobe rođene 2. srpnja 2000. i 1. srpnja 2001. (uključujući te datume) i koje su spremne putovati između 1. kolovoza 2019. i 31. siječnja 2020. u trajanju od najviše 30 dana. Zainteresirani se trebaju prijaviti preko Europskog portala za mlade. Ocjenjivački odbor razmotrit će prijave i odabrati sudionike. Obavijest o odabiru podnositelji prijava primit će u lipnju 2019.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Odabrani sudionici moći će putovati sami ili u skupini od najviše pet osoba. U pravilu će se putovati željeznicom. Međutim, kako bi se osigurala što veća dostupnost za cijelu Europu, sudionici će moći putovati i drugim prijevoznim sredstvima kao što su autobusi ili trajekti ili, u iznimnim situacijama, zrakoplovi. Tako će se sudjelovanje omogućiti i mladima koji žive u udaljenim područjima EU-a ili na otocima.

Program "DiscoverEU" pokrenut je 2018. godine i do sada ga je već koristilo 30 tisuća mladih Europljana. Ovogodišnji proračun za tu svrhu iznosi 16 milijuna eura.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Komisija je predložila da se inicijativi DiscoverEU iz sljedećeg višegodišnjeg proračuna EU-a (za razdoblje od 2021. do 2027.) namijeni 700 milijuna eura u okviru budućeg programa Erasmus. Ako Europski parlament i Vijeće odobre taj prijedlog, u tom će razdoblju priliku za putovanje dobiti još 1,5 milijuna osamnaestogodišnjaka, koji će tako dobiti prigodu putovati Europom, otkrivati njezinu bogatu kulturnu baštinu, upoznavati nove ljude, učiti o drugim kulturama.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Toma
Gledaj od 29.travnja
VOYO logo