mladi arhitekti ponudili rješenje / Mladi arhitekti predstavili 'Brezovicu budućnosti', projekt koji bi riješio problem zagrebačkog hipodroma

Troje mladih nagrađivanih arhitekta mjesecima su volonterski pripremali projekt u suradnji s građanskom inicijativom

9.11.2019.
22:45
VOYO logo

Građani zagrebačkog naselja Brezovica odlučili su uzeti stvar u svoje ruke pa su pripremili kompletan arhitektonski projekt razvoja te gradske četvrti. Troje mladih nagrađivanih arhitekta mjesecima su volonterski pripremali "Brezovicu budućnosti" - projekt nastao u suradnji s građanskom inicijativom poznatoj i po borbi protiv mega kompostane.

Rekonstrukcijom zapuštenog dvorca, izgradnjom hipodroma i sportsko-rekreativnog centra najzanemarenije zagrebačko naselje, kako ga zovu građani, moglo bi postati ono najrazvijenije. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Dvorac je bio početna točka iz razloga što ima svoju kulturnu baštinu koja je kompletno zanemarena ovdje, htjeli smo minimalno intervenirati tek toliko njegovom obnovom uključiti nove pješačke staze, novi pješački most koji bi povezao njega sa samim centrom Brezovice", rekla je arhitektica Ines Balić.

Inače Brezovčanka, Ines Balić svoje je kolege upoznala na magisteriju u Milanu koji su, posljednjih nekoliko mjeseci, zbog ovog projekta, zamijenili Zagrebom. Muški član tima dolazi iz daleke Australije, a najviše je radio na centru Brezovice.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Nazvao sam Izidoru, upitao je što rade i rekao da želim doći u Hrvatsku na odmor. Rekla je da dođem, da će me odvesti na plažu i na obalu i da ćemo se dobro zabaviti. 
Čim sam ušao u njihov auto, uvukle su me u ovaj projekt", objasnio je arhitekt Sean Wilson.

Projekt rješava i pitanje zagrebačkog hipodroma

Kompletan arhitektonski projekt rješava i pitanje hipodroma koje grad Zagreb želi premjestiti.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Ukoliko bi došlo do tog izmeštanja mi smo predložili Brezovicu kao potencijalnu lokaciju, jer, kao što možete vidjeti iza nas se nalaze ove velike, zelene površine koje su mnogo veće od onih na kojima se hipdrom trenutno nalazi", rekla je arhitektica Isidora Đurakić.

Nakon prosvjeda protiv kompostane građani se nastavljaju boriti za bolji život u svom naselju. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Plaćamo najveći prirez, i do sada za to nismo dobili zaista ništa osim jednog semafora, ceste propadaju, izgledamo kao neka tužna ruralna točka i to se moram promijeniti i evo promjene moraju krenuti sada", rekla je Nikolina Frkić iz Inicijative građana Brezovice. 

Dok se čeka obnova, kulturna znamenitost, kao što je dvorac, propada.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

 "Naša djeca ovuda se kreću, doslovce djeluju bezprizorno, a devastirani dvorac dodatno privlači huligane koji unutra rade što žele, uništili su prekrasne freske na zidovima, razvalili barokne peći, iživljaju se unutra a nitko za to ne mari", rekla je Ivana Babić iz Brezovice. 

Želeći promjenu, ovi mladi arhitekti uz potporu građana ponudili su rješenje i jedino što sada čekaju je realizacija Brezovice budućnosti. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Toma
Gledaj od 29.travnja
VOYO logo