#Pinkypromiss / Mjesec borbe protiv raka dojke: Redoviti samopregledi mogu spasiti život, ne zanemarujte svoje tijelo

Lječnici pozivaju da se, čim napipate ili uočite nešto neobično, obratite svom lječniku

22.10.2019.
22:46
VOYO logo

Listopad je tradicionalno mjesec borbe protiv raka dojke u kojem udruge i struka pokušavaju osvijestiti javnost o toj bolesti koja se pravovremenim pregledom može izliječiti u čak 90 posto slučajeva. A ovog listopada svoj izuzetno i hrabar i vrijedan doprinos toj kampanji dala je glazbenica i voditeljica Ida Prester. Snimila je edukativni video spot u kojem ženama pojašnjava kako napraviti samopregled dojke koji nekome može spasiti život kao što je takav pregled spasio život i njezinoj majci. 

U kampanji #Pinkypromiss sudjeluju i liječnice sa zagrebačkog KBC-a Sestre milosrdnice koje kažu da broj oboljelih u svijetu raste iz godine u godinu što se ne može kontrolirati. Ali može se kontrolirati smrtnost redovitim pregledima i samopregledima. Lječnici pozivaju da se, čim napipate ili uočite nešto neobično, obratite svom lječniku opće prakse koji će vas uputiti što i kako dalje.  

Tekst se nastavlja ispod oglasa

''Vjerujem da još uvijek dovoljan broj žena ne obraća pažnju na dojke i svoje tijelo. To vam ide po sistemu zabijanja glave u pijesak. I to vam je jedan zatvoreni krug. Međutim, povećanjem svjesnosti mislim da ipak sve veći broj žena čuje. Još uvijek nismo zadovoljni s njim. Možemo reć da je to ništa, ali iz isustva znamo da je veliki broj žena sam napipao ili osjetio nešto ili primijetio nešto. Prema tome i to je nekakav početak. Pomažemo sebi, a u konačnici i ranom otkrivanju raka dojke", kaže Vesna Ramljak  

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Toma
Gledaj od 29.travnja
VOYO logo