RASKRINKAN /

Kakav neugodnjak za Bulja! Zabranio izložbu, sad procurio nezgodan detalj: 'Izgleda dobio sinkopu'

Image
Foto: Ivana Ivanovic/PIXSELL

Sinjski gradski odbor HDZ-a piše da je Bulj "izgleda dobio sinkopu" i "zaboravio" da su ovogodišnji 6. Kamičak etno festival na tvrđavi Kamičak u sklopu Programa Dana Alke i Velike Gospe u kolovozu zajednički organizirali i financijski poduprli Grad Sinj i prozvano Srpsko narodno vijeće

4.9.2024.
13:44
Ivana Ivanovic/PIXSELL
VOYO logo

Sinjski gradski odbor HDZ-a oglasio se priopćenjem nakon što je tamošnji gradonačelnik Miro Bulj zabranio otvaranje izložbe autorice Inije Herenčić "Susret na tromeđi" na temu srpskih narodnih običaja jer ju financira Srpsko narodno vijeće.

Sinjski gradski odbor HDZ-a piše da je Bulj "izgleda dobio sinkopu" i "zaboravio" da su ovogodišnji 6. Kamičak etno festival na tvrđavi Kamičak u sklopu Programa Dana Alke i Velike Gospe u kolovozu zajednički organizirali i financijski poduprli Grad Sinj i prozvano Srpsko narodno vijeće, prenosi Slobodna Dalmacija.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Dakle zahvaljujući Miri Bulju s jedne strane, Aleksandru Vučiću i Miloradu Pupovcu s druge stane Sinjani su mogli uživati dva dana u zanimljivom glazbenom repertoaru s Kamička. Nismo glazbena policija, ne miješamo se u glazbene ukuse ni afinitete, poštujemo činjenicu da svaka vrsta muzike ima svoju publiku i zaslužuje poštovanje, no pritom sve treba imati svoje vrijeme i mjesto.

'Hvala Miri, Aleksandru i Miloradu'

Činjenica jest da je velik dio građana negodovao zbog ogromne buke koje je te dvije večeri dolazila s Kamička. Činjenica je što su mnogi naši sugrađani, pogotovo hrvatski branitelji bili povrijeđeni time što je večer prije obilježavanja 33. obljetnice napada na vojarne bivše JNA u Sinju (25. 8. 2024.), kojom prigodom su od zvijezde petokrake živote izgubila sedmorica hrvatskih branitelja, sa sinjskog Kamička i Etno festivala, 5 minuta prije ponoći, Sinjem odzvanjala partizanska internacionala 'Bella Ciao'.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Hvala Miri, Aleksandru i Miloradu na tome!

Image
'OGRANIČAVANJE UMJETNIČKE SLOBODE' /

Bulj zabranio izložbu o običajima Srba, reagirala galerija: 'Izražavamo podršku umjetnici'

Image
'OGRANIČAVANJE UMJETNIČKE SLOBODE' /

Bulj zabranio izložbu o običajima Srba, reagirala galerija: 'Izražavamo podršku umjetnici'

U cijeloj ovoj priči, iako boli, u konačnici sve to i nije toliko važno koliko činjenica što je gradonačelnik Sinja Miro Bulj, radi narcisoidnog poriva za medijskom pozornosti još jednom od Sinja napravio grad slučaj i ruglo.

Njemu i Srpskomu narodnom vijeću, Miloradu Pupovcu i Aleksandru Vučiću, želimo još puno zajedničkih i uspješnih manifestacija.

Sinju grade, zlatni buzdovane, izdrži!", stoji u priopćenju koje potpisuje predsjednik sinjskog gradskog odbora HDZ-a Igor Vidalina.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Reakcije na zabranu

Podsjetimo, vijesti o zabrani izložbe odjeknule su posljednjih dana u javnosti. Sama je galerija Buljev potez nazvala grubim ograničavanjem umjetničke slobode i napadom na neovisnost rada ustanove, a iz prozvanog SNV-a poručili da Bulj time napada same fundamente pravnog poretka ove zemlje.

On je pak priznao da samu izložbu nije vidio već, kako kaže, "nekakve zavijane opanke". "Koji više sliče na kozaračko koli. Znam što su sinjski opanci, cetinski, dalmatinski, a na slici sam vidio neke opanke gore negdje iz Šumadije, nemam pojma", dodao je.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Zabrinutost zbog svega izrazila je pučka pravobraniteljica Tena Šimonović Einwalter najavivši da će zatražili detaljno pisano očitovanje o cijelom slučaju. Oglasila se i ministrica kulture Nina Obuljen Koržinek koja je "zgrožena" cijelom pričom.

"Ono što posebno zabrinjava je činjenica da ovim činom gospodin Bulj šalje poruku nesnošljivosti izravno usmjerenu prema jednoj nacionalnoj manjini. Hrvatska javnost zna da postoje brojni problemi i otvorena pitanja u odnosima Hrvatske i Srbije koje s više ili manje uspjeha rješavamo zadnja tri desetljeća, svjesni posljedice srpske agresije na Hrvatsku koja je ostavila brojne žrtve i stradanja. Međutim, kao što ne želimo da bilo tko prijeti ili ograničava slobode pripadnika hrvatskoga naroda u Srbiji, tako ne smijemo dozvoliti da se u Republici Hrvatskoj zabranjuju umjetnički sadržaji samo zato što su financirani od strane jedne manjinske zajednice", istaknula je ministrica.

POGLEDAJTE VIDEO: Bulj opet šokirao i zgrozio: 'Nisam vidio izložbu, vidio sam neke zavijene opanke'

Ljubav je na selu
NOVA SEZONA
VOYO logo