paket je dobra odluka / Ministrica uz sindikate: 'Povećanje plaća bez promjene uredbe o koeficijentima ne bi bilo dobro'

Image
Foto: Patrik Macek/PIXSELL

Sindikati i zaposleni u školama odlučuju o nastavku štrajka

17.10.2019.
8:50
Patrik Macek/PIXSELL
VOYO logo

Ministrica znanosti i obrazovanja Blaženka Divjak poručila je u četvrtak da je najavljeno povećanje plaća za 6,12 posto svim javnim i državnim službenicima dobro samo ako se istovremeno mijenja i uredba o koeficijentima složenosti poslova.

"Paket je dobra odluka, povećanje plaća i promjena uredbe. Samo povećanje plaća bez promjene uredbe ne bi bilo dobro", izjavila je Divjak novinarima pred Banskim dvorima.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Dodala je kako sindikati i zaposleni u školama odlučuju o nastavku štrajka te je ponovila kako je premijerova ponuda dobra u paketu, ako dolazi uz razmatranje uredbe o koeficijentima složenosti poslova.

"Zato je važno sjesti za stol sa sindikatima i dogovoriti dinamiku kako će se to napraviti, to se zove socijalni dijalog", kaže Divjak.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kada bi moglo doći do promjene uredbe ministrica ne zna. "Rokove će morati dati premijer jer je to njegov prijedlog. I dalje ide socijalni dijalog sa sindikatima", kazala je Divjak.

Novinari su je pitali i hoće li HNS inzistirati da se koeficijenti reguliraju do donošenja novog proračuna.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"To je pitanje za HNS, koliko sam ja razumjela poruku jučer, u paketu je to prihvatljivo", poručila je Divjak.

Ministrica kulture Nina Obuljen Koržinek kratko je poručila da su svi zaposleni u javnim i državnim službama potplaćeni s obzirom na svoju stručnost.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Batinić: ''Ide se u reviziju koeficijenata složenosti poslova''

Predsjednik Kluba zastupnika HNS-a Milorad Batinić upozorio je u četvrtak da će se, osim povećanja plaća državnim i javnim službenicima za 6,12 posto, analizirati i koeficijenti složenosti poslova, što podrazumijeva i njihovu reviziju.

"Ispod radara javnosti prošlo je da će se ići u analizu koeficijenata složenosti i to podrazumijeva reviziju. Mislim da je to čak i važnije od povećanja plaća za 6,12 posto. Smatram da je to prilika da se korigiraju nepravde koje su počinjene prosvjeti i učiteljima", rekao je Batinić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Uvjeren je da će se na koalicijskom sastanku čuti konkretni koraci u tom smjeru, te je najavio da će se HNS i dalje zalagati za ispravljanje koeficijenata.

Ta je odluka plod promišljanja premijera, ali i onoga na što smo dugi niz mjeseci ukazivali, kazao je istaknuvši da je Plenković u ovom trenutku posegnuo za pragmatičnim rješenjem.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Na pitanje što je sljedeće što će HNS uvjetovati Vladi, Batinić je odgovorio da "HNS ne uvjetuje, mi razgovaramo".

Poručio je i da štrajk u školama nije problem HNS-a. "Štrajk su organizirali sindikati i oni će odlučiti kad će prestati", kazao je uz poziv sindikatima na razgovor s Vladom.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Razumijem i sindikate, ali i oni moraju razumjeti premijera. On je najavio i time otvorio poziciju da se ide u razgovore, pregovore i dogovore", istaknuo je.

Batinić je najavio da će HNS glasovati protiv opoziva ministra zdravstva Milana Kujundžića, iako se slaže da u zdravstvu postoje problemi i ne rješavaju se zadovoljavajućom dinamikom.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

No, dodaje, HNS nije preuzeo taj resor pa ne može ni komentirati ministrov rad.

Štromar: ''Vlada i učiteljski sindikati trebaju sjesti za stol i razgovarati''

Potpredsjednik Vlade Predrag Štromar (HNS) rekao je u četvrtak da je koalicija stabilna te da bi učiteljski sindikati u štrajku i Vlada trebali čim prije sjesti za stol i razgovarati.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Sudjelujući na svečanom otvorenju etnokuće u Domitrovcu, u općini Vidovcu, u blizini Varaždina, potpredsjednik Vlade i ministar graditeljstva i prostornog uređenja Predrag Štromar komentirao je i odnose u vladajućoj koaliciji te štrajk učitelja. Rekao je da je koalicija stabilna.

"Radimo. Proveli smo jednu veliku reformu upravo na inzistiranje HNS-a. Prije dvije i pol godine ušli smo u koaliciju kako bismo napravili ogromnu reformu u obrazovanju", rekao je Štromar te dodao da se 25 godina ništa nije učinilo na reformi obrazovanja, a sada je, nakon dvije godine ove koalicije, reforma ušla u škole.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Ljudi nisu vjerovali HNS-u, nama, da ćemo to napraviti. Još na proljeće ove godine bilo je skepse hoće li reforma ući u sve škole ili neće biti reforme u školama... prvi korak je učinjen, očekujemo vrlo brzo i drugi korak", rekao je Štromar te je na upit treba li se štrajk nastaviti odgovorio kako ne želi utjecati na sindikate i štrajkaše.

"Samo želim da se čim prije sjedne za stol i ide razgovarati", poručio je potpredsjednik Vlade. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa
FNC17
Gledaj uživo 1.lipnja
VOYO logo