MINISTRICA KULTURE / Obuljen Koržinek u RTL-u Danas: 'Žao mi je kad na neki projekt iz kulture padne sjena...'

S ministricom kulture Ninom Obuljen Koržinek razgovarala je novinarka i reporterka RTL-a Petra Mlačić

29.5.2020.
19:20
VOYO logo

U RTL-u Danas gostovala je Nina Obuljen Koržinek.

Na pitanje kako ona gleda na obilježavanje Dana državnosti i treba li ga obilježavati onako kakvo je to radila bivša predsjednica Republike Kolinda Grabar-Kitarović ili se treba maknuti ceremonija, kao što pokušava novi predsjednik Zoran Milanović, Obuljen Koržinek je kazala da misli da su "simboli državnosti jako važni". 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Jako je važno da građani osjećaju taj dan kao svoj dan, da ga obilježe dostojanstveno i različitim događanjima. Znamo kako se to radi u Francuskoj ili Americi. Mi u Hrvatskoj smo taj 30. svibnja nekako osjećali kao Dan državnosti. 25. lipnja, iako je važan dan u našoj povijesti, nekako se nije nikada na takav način uvriježilo obilježavanje", kazala je ministrica. 

"Mislim da treba biti i svečano i dostojanstveno. Mislim da trebamo i izvjesiti zastave i pokazati da taj dan svi zajedno obilježavamo. Taj važan dan za našu državu", kazala je ministrica. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Idemo sa svim velikim festivalima"

Sutra će se u HNK-u obilježiti Dan državnosti velikim koncertom koji će biti prvi takav veliki kulturni događaj nakon krize vezane uz pandemiju koronavirusa. Ministrica je kazala da ćemo tijekom ljeta vidjeti festivale na koje smo se već naučili. 

"Vraćamo se na mala, ali i na velika vrata, jer mislim da smo zapravo prva država koja je otvorila svoja kazališta na ovakav način. I prvu izvedbu u HNK, koja se dogodila u utorak, popratili su svi europski mediji. Ovo sutra će biti zaista veliki koncert, iako s ograničenim brojem sudionika, a moći će doći i građani i pratiti koncert", kazala je. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Mi smo već prije nekoliko tjedana odlučili da idemo sa svim velikim festivalima. Međutim, preprogramirat ćemo ih jer želimo sva sredstva koja smo osigurali, a Ministarstvo je sačuvalo i uložilo sva svoja programska sredstva, uložiti da bi aktivirali i zaposlili sve hrvatske umjetnike koji su sad dosta dugo bili bez angažmana", rekla je. 

Što se događa s EPK Rijeka 2020.?

Na pitanje što se događa oko Europske prijestolnice kulture u Rijeci gdje su podignute kaznene prijave zbog namještanja posla na otvaranju, ministrica je rekla da su obje europske prijestolnice kulture bile zaustavile svoje programe. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Sada ih ponovno pokreću, no opet u jednom drugom formatu. a ovo što se zbiva u Rijeci, meni je žao to čuti. No, mi nemamo uvid u taj dio programa jer i osmišljavanje programa i njegova realizacija je u nadležnosti grada Rijeke", kazala je ministrica. 

"Uvijek mi je žao kad na bilo koji projekt iz kulture padne neka sjena. Nadam se da će oni to razjasniti. No, druge se institucije s time bave", rekla je Obuljen Koržinek. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Parlamentarni izbori

Nije konkretno odgovorila hoće li biti na listi HDZ-a za parlamentarne izbore, ali niti želi li još jedan mandat kao ministrica kulture.

"Mislim da smo kao Vlada pokazali, tijekom cijelog mandata a pogotovo u ovoj krizi, da imamo snage i odlučnosti i da možemo nositi odgovornost i ja vjerujem da će nam građani za to dati povjerenje. A nakon toga će predsjednik Vlade odlučiti tko će što biti u njegovom timu", zaključila je. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Love island uk
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo