AGROKOR NA DNEVNOM REDU / Ministrica Dalić na sjednici Vlade o Agrokoru: 'Nagodba je postignuta bez troška za porezne obveznike'

Image
Foto: Patrik Macek/PIXSELL

Vlada je na današnjoj sjednici, između ostalog, raspravljala o primjeni Zakona o postupku izvanredne uprave u trgovačkim društvima od sistemskog značaja za Republiku Hrvatsku - Agrokor d.d.

18.1.2018.
10:50
Patrik Macek/PIXSELL
VOYO logo

Vlada Republike Hrvatske u Banskim dvorima danas je održala sjednicu. Na dnevnom redu Vlade je bilo, uz ostalo, Izvješće o primjeni Zakona o postupku izvanredne uprave u trgovačkim društvima od sistemskog značaja za Republiku Hrvatsku - Agrokor d.d. za razdoblje do 10. siječnja 2018. godine, donošenje odluke o prijedlogu uredbe o izdavanju energetske suglasnosti  i utvrđivanju uvjeta i rokova priključenja na elektroenergetsku mrežu, te prijedlozi izmjena Zakona o patentu, Zakona o žigu i Zakona o industrijskom dizajnu. 

Premijer Andrej Plenković govorio je na početku sjednice i pritom je istaknuo teme dizanja kreditnog rejtinga na BB+ te donošenje odluke o odabiru izvođača za gradnju Pelješkog mosta. Plenković je kazao kako kako je kineska ponuda bila najbolje te da je rok za završetak radova 36 mjeseci.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Premijer se osvrnuo i na raspravu o godišnjem izvješću o radu u Europskom vijeću te je najavio kako tijekom veljače u Hrvatsku dolaze dva povjerenika, jedan za energetsku politiku i drugi za digitalno tržište. Nakon što je na red došla 3. točka dnevnog reda koja se odnosi na izvješće o Agrokoru, riječ je preuzela ministrica gospodarstva poduzetništva i obrta Martina Dalić.

"Ovo izvješče je kao što ste i sami istaknuli, obuhvaća razdoblje koje završava sa 10. siječnjom 2018. godine, međutim ovo je dobra prilika prisjetiti se događa od otprilike godinu dana koji su tada započekli i rezultirali provođenjem izvanredne uprave. Prije godinu dana smanjen je rejting sustava Agrokor i rejting agencija je početkom siječnja imala dvije vrlo negativne objave. Sve ovo što je opisano u izvješću na određeni način opisuje i mjere i aktivnosti koje su pridonijele i poduprle vijest koju smo primili prošli tjedan, a to je povečanje rejtinga države.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Stoga i ovo izvješće odražava napore i Vlade u regulatornom i zakonodavnom smislu isto kao i izvanredne uprave koje su pridonijele očuvanju velikog broja radnih mjesta i gospodarskog rasta, za odvijanje turističke sezone kao i očekivano funkcionranje javnih financija. 

To je sve zajedno rezultiralo povećanjem kreditnog rejtinga. Ono što u ovom trenutku možemo izvijestiti je da je poslovanje u sustavu Agrokor d.d. očuvano i stabilizirano na način koji osigurava da se ostvaruje pozitivna zarada prije poreza, kamata i amortizacije kako na razini sustava, tako i na razini najvećeg broja operativnih kompanija.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

To je postignuto novim financiranjem kojeg su u lipnju osigurali financijski vjerovnici i naporima izvanredne uprave. Upravo iz tog novog financiranja 150 milijuna eura, odnosno više od 35 posto utrošeno je i namijenjeno u najznačajnijoj mjeri do sada za isplatu dugova dobavljačima koji su stvoreni prije 10. travnja i pokretanja postupka izvanredne zuprave.

Ako se zbroje svi izvori povrata duga stvorenog prije 10. travnja onda možemo zaključiti da su dobavljači tijekom postupka izvanredne uprave isplaćeni u prosjeku oko 50 posto pri čemu su mali dobavljači, s prometom manjim od 5,2 mil kuna isplaćeni u cijelosti, a postupak isplate srednjih i velikih dobvavljača je u tijeku i izvršen je u najvećoj mjeri, a završit će se sudjelovanjem dobavljača u robnom kreditu kojim ih se izjedančuje i pruža im se mogućnost koju su dobili financijski vjerovnici prilikom odobravanja novog financiranja. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Sve ovo i ukupan povrat starog duga izvršen je prije nagodbe i tijekom postupka što je jedinstvena mogućnost koju je otvorio zakon, a vjerovnici svojim dogovorom proveli u ekonomsku stvarnost", kazala je 
ministrica.

Dalić je komentirala i nacrt nagodve s dobavljačima koji, kako je kazala, predviđa nagodbu koja se odnosi na cijeli sustav. "Vjerujem da postoje temelj u svim dosadašnjim reuzltatima da se nagodba dovrši i postigne u rokovima kako je to propisano zakonom koji su vrlo kratki u odnosu na slične procese koji su se prethodno događali s kojima se ovo rstrukturiranje može usporediti", kazala je ministrica.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Vjerujem kako će se nagodba u tim rokovima moć postići, a kada to bude slučaj ovo će biti jedinstven proces restrukturiranja i po svojim osobinama da je postignuta u kratkim rokovima ali i isto tako bez troška za porezne obveznike", poručila je minstrica.

Premijer je na kraju njenog izlaganja kazao kako je Vlada uspjela spriječiti krah gospodarstva do kojeg bi došlo da nije intervenirala u poslove Agrokora. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa
FNC 18
Gledaj užvio 13.srpnja
VOYO logo