OPLELI PO NJOJ / Ministarstvo zdravstva oštro napalo dr. Ban Toskić koja je kritizirala što korona testove rade obiteljski liječnici

Image
Foto: Davorin Višnjić/Patrik Macek/Pixsell

Netočne su izjave da liječnici obiteljske medicine nisu bili upućeni u provedbu testiranja pacijenata brzim antigenskim testovima, navode u ministarstvu

19.1.2022.
13:20
Davorin Višnjić/Patrik Macek/Pixsell
VOYO logo

Nakon što je dr. Nataša Ban Toskić, predsjednica  Koordinacije hrvatske obiteljske medicine, u javnosti reagirala na najavu da će liječnici obiteljske medicine krenuti s testiranjima na COVID-19 rekavši da su za to nepripremljeni, da mnogi ne mogu to ni provoditi te da bi se trebali ugledati na Sloveniju koja ima testne punktove izvan zdravstvenih sustava, danas je priopćenjem oštro reagiralo Ministarstvo zdravstva

Njihovo priopćenje prenosimo u cijelosti: 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Iako nije uobičajeno da Ministarstvo zdravstva daje priopćenje vezano uz aktivnosti pojedinaca u sustavu zdravstva, poluinformacije i dezinformacije koje sustavno iznosi predsjednica KoHOM-a i zaposlenica Doma zdravlja Zagreb - Centar dr. Nataša Ban Toskić, dovele su nas u situaciju da, u cilju istinitog informiranja javnosti, priopćimo činjenice.

Svjesni da pridonosimo davanju nezasluženog javnog značaja spomenutoj liječnici obiteljske medicine, prioritet nam je zaštita tisuća liječnika, pa tako i obiteljske medicine u cijeloj Hrvatskoj koji pune dvije godine rade sve ono za što su se školovali i što je razlog njihova profesionalnog i humanog postojanja na koristi i dobrobit građana i pacijenata, a sve ovo baca ljagu na njihovu ključnu ulogu u ovoj epidemiji.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Naime, dr. Ban Toskić, koja se u javnosti predstavlja zagovornicom i braniteljicom interesa liječnika obiteljske medicine u stvarnosti je predsjednica samo jedne od udruga koja okuplja tek trećinu hrvatskih liječnika obiteljske medicine, a navodno u ime svih, kontinuirano tijekom zadnje dvije godine, okreće oštricu svojih javnih istupa prema Hrvatskom zavodu za javno zdravstvo, Hrvatskom zavodu za zdravstveno osiguranje, Domu zdravlja Zagreb - Centar u kojem je i zaposlena te Ministarstvu zdravstva. No, ona je time u sukobu s lako dokazivim činjenicama, s istinom i stvarnim interesima većeg dijela svojih kolegica i kolega liječnika obiteljske medicine, a i istinskim interesima i potrebama građana i pacijenata.

Kada je trebalo uključiti liječnike obiteljske medicine u dijagnosticiranje zaraze COVID-19 - bila je u protiv.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kada je trebalo uključiti liječnike obiteljske medicine u cijepljenje pacijenata, koje su uglavnom provodili epidemiolozi zavoda za javno zdravstvo diljem Hrvatske - bila je protiv.

Kada je trebalo potaknuti pacijente starije životne dobi na cijepljenje, objasniti im i u izravnom kontaktu podučiti ih blagodatima cijepljenja u odnosu na životnu ugrozu koju za starije i bolesne nosi COVID-19, u čemu je uloga liječnika obiteljske medicine nezamjenjiva s obzirom da samo oni imaju izravni pristup svojim pacijentima uz svu zaštitu privatnosti te uvid u njihovo zdravstveno stanje - bila je protiv.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
PAO NOVI REKORD /

U posljednja 24 sata zabilježeno je 10.427 novih slučajeva zaraze koronom, a preminulo je 45 osoba

Image
PAO NOVI REKORD /

U posljednja 24 sata zabilježeno je 10.427 novih slučajeva zaraze koronom, a preminulo je 45 osoba

Kada se značajno povećao broj osoba koje se imaju potrebu testirati, a nadišao je kapacitete bolničkih ustanova i  zavoda za javno zdravstvo -  bila je protiv.

Netočne su izjave da liječnici obiteljske medicine nisu bili upućeni u provedbu testiranja pacijenata brzim antigenskim testovima.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Netočno je da ona kao liječnik nije zaprimila testove jer je sam Dom zdravlja Zagreb – Centar navedeno demantirao i priopćio da „unazad  više od mjesec dana provodi redovitu distribuciju BAT testova po ordinacijama prema dostupnim količinama i iskazanim potrebama, a o čemu su redovito obavještavani svi djelatnici kao i zakupci u prostorima Doma zdravlja.“

Netočno je da nema uvjeta za provođenje ovih zadataka, jer se domovi zdravlja, kao i cjelokupni zdravstveni sustav, kontinuirano prilagođavaju razvoju epidemiološke situacije te je Ministarstvo zdravstva, na temelju uputa HZJZ-a, pozvalo domove zdravlja na organizaciju testiranja građana na način da se izbjegne izravni kontakt pacijenata i onih koji se žele testirati. Na kategoričku izjavu da spomenute liječnice da njen Dom zdravlja Zagreb - Centar nema prostora, isto tako demantira sam Dom zdravlja te potvrđuje da navedena ustanova „ima na više lokacija u Zagrebu odgovarajuće prostore u kojima se u sigurnim uvjetima može organizirati testiranje bez opasnosti za druge pacijente.“

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Netočno je da HZZO ne plaća domovima zdravlja i liječnicima testiranje u slučaju negativnog testa što je HZZO također demantirao napominjući kako će sva BAT testiranja biti plaćena izvan maksimalnog iznosa sredstava za provođenje dijagnostičko-terapijskih postupaka (limita).

Napominjemo da su liječnici obiteljske medicine u stotinama ordinacija diljem Hrvatske, uz svoj redovni rad, cijelo ovo vrijeme cijepili svoje pacijente, a sada provode i testiranja. No, njih dr. Ban Toskić niti ne spominje.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Činjenica je da nam je epidemija svima izmijenila prioritete, a najveći teret prilagodbe je upravo na zdravstvenom sustavu koji prvenstveno mora odgovoriti izazovima epidemije, a pritom ne zanemarujući hitne slučajeve niti oboljele od drugih bolesti.

Uz sve realne izazove koji prate ovu epidemiju, šteta je da pojedinci svojim neistinitim i nekonstruktivnim istupima omalovažavaju napore kolega koji predano rade, a time i zbunjuju  javnost. Stoga je cilj ovog priopćenja pružiti uvid široj javnosti u stvarne činjenice, te istodobno istaknuti značaj tihe većine zdravstvenih djelatnika predanih svojoj misiji pružanja zdravstvene skrbi našim građanima."

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Skriveno u raju
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo