njihova strana priče / Ministarstvo zdravstva o PET/CT-u: 'U prve 3 godine uštedjeli bismo oko 15 milijuna kuna'

Image
Foto: Pixsell, Pixabay

'Nakon tri godine, kada se otplate uređaji, godišnja ušteda bila bi oko 20 milijuna kuna koje bi se mogle usmjeriti prema drugim pacijentima', poručuju

16.7.2019.
16:41
Pixsell, Pixabay
VOYO logo

Nakon što se u medijima problematiziralo navodno sumnjivo planiranje nabave PET/CT uređaja Ministarstvo zdravstva se oglasilo priopćenjem.

Poručili su da u prvom redu vode brigu i politiku za zaštitu zdravlja građana Republike Hrvatske i da se u tom cilju prepoznao problem u pružanju usluga postupaka na PEC/CT uređajima.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Njihovo priopćenje prenosimo u cijelosti:

"Podsjećamo da se još 2007. godine HZZO iz nepoznatog razloga obvezao, zaobilazeći državne bolnice (što je bilo politički i medijski kritizirano), kroz ugovor s privatnom ustanovom Medikol zakupiti na godišnjoj razini 4500 dijagnostičkih postupaka PET/CT. Monopol privatne ustanove se opetovao i povećavao kroz godine kasnije.

Međutim, upravo su se Ministarstvu zdravstva zadnju godinu počeli žaliti pacijenti da su uređaji PET/CT-a u vlasništvu privatne ustanove Medikol nerijetko u kvaru te da moraju čekati i putovati u druge gradove kako bi napravili PET/CT pretragu izuzetno značajnu za dijagnozu, proširenost i oblik liječenja karcinoma.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

O problemu pružanja usluga građanima RH zbog zastarjelosti i neispravnosti uređaja u privatnoj zdravstvenoj ustanovi govore i podaci HZZO-a. Naime, iako je HZZO osigurao veća novčana sredstva i ugovorio s privatnom zdravstvenom ustanovom veći broj postupaka u 2018. u odnosu na 2017 godinu, privatna zdravstvena ustanova nije uspjela izvršiti sve ugovorene postupke.

HZZO je s privatnom zdravstvenom ustanovom 2018. godine ugovorio 7180 postupaka, a privatna ustanova je uspjela izvršiti tek 5700 postupaka.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Alarm za konkretne poteze"

Oslanjanje zdravstvenog sustava na dotrajale uređaje privatne ustanove uz porast broja oboljelih od zloćudnih bolesti bio je alarm za konkretne poteze Ministarstva zdravstva s ciljem zaštite zdravlja hrvatskih građana.

Stoga smo prvo kontaktirali struku koja nam je rekla da su aparati stari (načelno se otpisuju nakon 10 godina) poradi čega se često kvare, ali i da su tehnološki zastarjeli te da dobro ne prepoznaju male metastatske tumore kao što mogu uređaji novije generacije. Potom smo od HZZO-a zatražili financijsko izvješće o broju postupaka i iznosu koji plaćaju privatnoj ustanovi. Godišnji broj postupaka je do 7000, što HZZO plaća privatnoj ustanovi oko 40 000 000 kn.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Potom smo dali sačiniti analizu koliko bi nas koštalo državnim bolnicama, koje već imaju stručnjake, u Zagrebu, Rijeci, Splitu i Osijeku nabaviti PET/CT uređaje najnovije generacije s visokim stupnjem osjetljivosti prepoznavanja najmanjih metastaza te koliko bi ih koštala radioaktivna tvar („potrošni materijal“). Analize su pokazale da bi 4 uređaja koštala oko 60 000 000 kn. S obzirom da se javnom nabavom kupuju 4 uređaja iznos bi mogao biti i manji.

"Ušteda od oko 15 milijuna kuna"

Također su analize pokazale da bi s uređajima u državnim bolnicama, u prve 3 godine ostvarili uštedu od oko 15 000 000 kn, a nakon 3 godine kada se otplate uređaji, godišnja ušteda bi bila oko 20 000 000 kn koje bi se mogle usmjeriti prema drugim pacijentima.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Još treba naglasiti da bi dijagnostička valjanost pretrage na novim uređajima bila puno bolja i osjetljivija u prepoznavanju metastaza.

Navedena studija je više puta bila analizirana na kolegijima Ministarstva zdravstva i HZZO-a gdje je zaključeno da se uputi prijedlog Vladi RH kako bi se za „nula kuna“ (bez dodatnog opterećenja državnog proračuna) i uz značajne uštede išlo u nabavku PET/CT uređaja u državne bolnice koje imaju stručnjake i uvjete za izvoditi navedeni dijagnostički postupak", poručili su iz Ministarstva.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Brak na prvu UK
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo