KORONAKRIZA / Ministarstvo turizma ima ideju kako da hrvatski hoteli u srcu sezone ne ostanu prazni

Korona je zaustavila i školske ekskurzije

20.4.2020.
20:18
VOYO logo

Opatijske šetnice uz more u ovo su doba godine obično bile pune stranih turista. Šansu da hrvatski hoteli ne ostanu prazni i u srcu sezone Ministarstvo turizma vidi - u školskim ekskurzijama.

VEZANE VIJESTI

''U Opatiji imamo 35 hotela. Većinom s četiri i pet zvjezdica i nude apsolutno sve sadržaje, ali za učenike bi se sigurno to dalo i modificirati. Tako bi primjerice mogli uživati u Tvornici čokolade koju imamo u Opatiji ili u planinarenju u Parku prirode Učka ili u sličnim aktivnostima, naravno sve u dogovoru s profesorima i roditeljima'', kaže glasnogovornica Turističke zajednice Opatije.

Iz Udruge putničkih agencija Hrvatske pozdravljaju inicijativu Ministarstva turizma i Ministarstva znanosti i obrazovanja da se školske ekskurzije ne otkazuju nego odgađaju. To se u prvom redu odnosi na osnovce.

''Mi ćemo moći sve te školske ekskurzije koje smo radili u 4., 5. i 6. mjesecu možda pomaknuti za 7. i 8. Već sada smo u kontaktu s hotelijerima, koji inače u tim mjesecima možda ne bi primali školske grupe i oni su spremni primiti školske grupe po prihvatljivim, normalnim cijenama'', kaže predsjednik Udruge putničkih agencija Hrvatske Tomislav Fain.

Srednjoškolske ekskurzije planirane su, a mnoge već i uplaćene u inozemstvu, a Fain kaže: ''Tu ćemo pratiti situaciju i ta putovanja realizirati ondje gdje su planirana. Ako nam to zdravstvena situacija ne dopusti, moguće je i ta putovanja u dogovoru sa školama, s roditeljima, s djecom prebaciti na neku destinaciju u Hrvatskoj''.

U Hrvatskoj udruzi turizma sigurni su da će hotelijeri spremno dočekati tu opciju, a direktor te udruge i bivši ministar turizma Veljko Ostojić kaže: ''Mi pozdravljamo takvu mogućnost i takvo razmišljanje i to ne samo za ovu specifičnu turističku godinu, nego i za iduće godine i ujedno predlažemo da se razmotri mogućnost smještaja ne samo u hotelima nego i u ostalim oblicima smještaja kao što su turistička naselja i kampovi''.

Učenici trećih razreda zadarske Gimnazije Jurja Barakovića imaju planirano putovanje u München i Prag, a jedan od njih Donat Pantalon kaže: ''Ne želimo to propustiti, ako je ikako moguće da nađemo neki najbliži slobodan termin. Može to biti prosinac ove ili siječanj iduće godine, čak ožujak. Nama nije bitno, samo da idemo. A ne da idemo u Hrvatsku jer to možemo kad god''.

''Od početka osnovne škole idemo na jednodnevne izlete diljem Hrvatske pa smo većinu krajeva već posjetili. Iako, ako ne bude nikako moguće realizirati taj odlazak u inozemstvo, smatram da će nam biti zanimljivo i u Hrvatskoj jer bolje išta nego ništa'', kaže Sara Aurora Bjelanović.

Mnogi se ipak nadaju da će Hrvatska ostati sigurna solucija kao plan B.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo