tužbe /

Ministarstvo obrane pod paljbom milijunskih tužbi - u Varaždinu moraju vojniku isplatiti 300 tisuća kuna

Prekovremeni sati, noćna dežurstva, posebni dodaci - sve to treba platiti radniku, osobito ako je poslodavac država

21.11.2017.
19:00
VOYO logo

A kad to izostane, onda vas očekuje bombardiranje tužbama i milijunske odštete koje prijete Ministarstvu obrane. Naime, Općinski sud u Karlovcu nepravomoćno je presudio u korist vojnika kojega država mora obeštetiti s 300 tisuća kuna. Ministar obrane nije zabrinut, iako MORH-u prijeti više od 4 tisuće takvih tužbi. 

Hrvatski vojnik dobio je tužbu protiv MORH-a. Varaždinac je tužio ministarstvo zbog neisplaćenih dodataka na plaću, prekovremenih sati i vikend dežurstava tijekom 9 godina rada u službi.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Ukoliko se potvrdi nepravomoćna presuda, Republika Hrvatska će tužitelju morati isplatiti preko 300 000 kuna naknade. No, to bi mogao biti tek početak muka za MORH."

Prema Godišnjem izvješću o obrani protiv ministarstva obrane u 2016. podignuto je 1596 novih tužbi iz područja radnog odnosa. Njih 1038 odnosi se upravo na prekovremeni rad i dežurstva. Sveukupno, protiv ministarstva se vodi preko 4100 takvih predmeta. No, stručnjaci kažu kako jedna presuda ne mora nužno određivati smjer svih parnica. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Ako je jedan tužio pa dobio, to ne znači da će drugi dobiti jer nema ni jedne parnice koja je potpuno ista", kazao je Milan Ličina, stručnjak za radno pravo.

Ako bi većina predmeta bila presuđena u korist tužitelja to bi značilo da će Republika Hrvatska morati isplatiti odštete od više stotina milijuna kuna. Ministar Krstičević ne djeluje zabrinuto.

"Ovo o čemu govorimo je ostavština prošlih vremena. Hrvatska se ne treba brinuti. Mi upravo radimo sustavno na rješavanju svih ovih problema", kazao je Damir Krstičević (HDZ), ministar obrane RH.

Iz ministarstva su nam odgovorili kako pripremaju sredstva za isplatu, a ako zapne, uskakat mora Vlada.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Oni uvijek imaju novaca, a pored toga, tu se blokiraju svi računi RH. Ako nema na jednom ministarstvu ima na drugom jer stranka je uvijek RH", naglasio je Ličina, stručnjak za radno pravo.

Ministar je u zakonsku proceduru uputio zahtjev za izmjene Zakona o službi u oružanim snagama i Zakona o obrani kojim će se regulirati dio spornih stavki zbog kojih su vojnici i podigli tužbe. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Naknadu za rad na terenu, naknadu za dežurstvo, odnosno naknadu za stražu. To su bila ta materijalna prava koja su bila oduzeta ljudima", ističe Krstičević. No, čak i ako budu prihvaćene, izmjene se neće moći primjenjivati retroaktivno. Budući da pravilnika koji regulira ove naknade dosad nije bilo, Vladu mora pripremiti novac za odštete vojnicima.

Superstar
NOVA SEZONA
VOYO logo