MINISTAR OTKRIO BAŠ SVE PROPUSTE: / 'Zbog ruskog embarga trebali smo biti iskrcajna stanica sumnjivog mesa iz EU'

Image
Foto: Pixsell
26.11.2016.
23:04
Pixsell
VOYO logo

'Nalazi inspektora iz proteklih dana, na žalost, svjedoče da ima manjkavosti u sustavu te da kontrola o zdravstvenoj ispravnosti hrane nikada nije previše. Ja neću dopustiti da hrvatsko tržište postane iskrcajna stanica za viškove hrane upitne kakvoće uvezene bilo iz pojedinih članica EU ili s trećih tržišta. Naravno, ista pravila vrijedit će i za hranu domaćeg podrijetla. Ovo nije, naglašavam, privremena jednokratna akcija, nadzor će se provoditi sustavno. Javnost mora znati, to je moj stav. Iznio sam ga ovih dana nebrojeno puta i iznosit ću ga i dalje.', rekao je Tolušić u intervjuu za Večernji list.

Cijena uvozne piletine

Komentirao je i jeftine cijene uvoznog mesa te kazao kako 'sumnja da nisku cijenu uvozne piletine kreira isključivo visoka konkurentnost inozemnih proizvođača'.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

'Prije će biti da se neki rješavaju nagomilanih zaliha uzrokovanih i ruskim embargom pa ih prodaju ispod cijene, a čini se da nisu prošli ni kvalitetnu lokalnu kontrolu o zdravstvenoj ispravnosti', rekao je.

Potom je dodao kako se inspekcijski nadzor ne vrši samo nad uvoznoj hrani već se intenzivan nadzor provodi i nad domaćim proizvođačima o čemu svjedoče slučajevi uklanjanja zdravstveno neispravnih proizvoda s tržišta.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
OPET SALMONELA U MESU, NAĐENA I E.COLI! /

Povučena pileća krilca i usitnjeno mljeveno meso

Image
OPET SALMONELA U MESU, NAĐENA I E.COLI! /

Povučena pileća krilca i usitnjeno mljeveno meso

Tko je sljedeći?

Adrese i lokacije na koje će idućih dana zakucati inspektori, kaže Tolušić, ne može otkriti no jasno kaže da se nastavlja s pojačanim nadzorom sve dok postoji i najmanja sumnja da netko na tržište plasira zdravstveno neispravnu hranu.

'Svaki pozitivan nalaz na salmonelu signal je za još veći nadzor. Smatram da proizvođači, uvoznici, distributeri i trgovci moraju odgovornije postupati pri kontroli proizvoda prije nego što oni završe u maloprodaji', rekao je.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Domaća hrana je najsigurnija

Naglasio je kako je domaća hrana sigurnija od hrane koju uvozimo zbog toga što su domaći proizvođači dnevno podvrgnuti kontrolama.

'Do sada nisu evidentirane nikakve posebno ekscesne situacije, više je riječ o iznimkama poput poriluka s tržnice Kvatrić. Vjerujem da su proizvodi hrvatskih tvrtki kvalitetni i zdravstveno ispravni. No to ne znači da će biti pogodovanja, kontrolirat će se ukupna ponuda hrane na tržištu, i domaće i uvozne', rekao je Tolušić te dodao kako novac ne smije biti limitirajući faktor kada je posrijedi sigurnost hrane.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

'O novonastalim troškovima možemo razgovarati tek nakon završetka akcije te vidjeti uklapaju li se u ovogodišnji plan. Pobrinut ću se da novi proračun osigura dovoljno sredstava za sustavan nadzor tržišta hrane', rekao je.

Igra sudbine
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo