Saga se nastavlja /

Ministar Malenica: 'Vidim da je gospođa Đurđević na tragu. Milanović je kontradiktoran'

Image

Kaže kako ne vidi razlog zašto Vlada ne bi smjela dati priopćenje i iznijeti određene razloge "s obzirom na to da smo i mi predlagači."

13.5.2021.
12:44
VOYO logo

Ministar pravosuđa i uprave Ivan Malenica prije početlka sjednice Vlade komentirao je aktualne događaje. 

Malenica je prokomentirao slučaj braće Mamić. Rekao je kako je Državno odvjetništvo sigurno radi sukladno sa svojim mogućnostima referirajući se na izjavu Zdravka Mamića koji je rekao da je DORH-u predao USB stick s dokazima korupcije u sudstvu. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Vjerujem da će ubrzo završiti i taj dio." 

"Dakle, što se tiče Zorana ili Zdravka Mamića, postupanje Ministarstva pravosuđa i uprave veže se za odluku nadležnog suda. Zakonom o međunarodnoj i pravnoj pomoći u kaznenim stvarima jasno u članku 75 kaže da ministarstvo postupa temeljem odluke nadležnoga suda koji utvrđuje da li su se ispunili uvjeti iz tog članka 75. U slučaju gospodina Mamića, sud izvršenja, dakle Županijski sud u Zagrebu koji je utvrdio da nisu ispunjeni uvjeti. Sukladno tome i ministarstvo je potvrdilo tu odluku. Naše dalje aktivnosti se vežu za nadležna pravosudna tijela", objasnio je Malenica

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Rekao je kako su i ministar pravde Bosne i Hercegovine i on sam spremni ući u razgovore oko sadržaja bilateralnog sporazuma te kako smatra da sadrži određene manjkavosti:

"Prije svega u ovom dijelu zamjenjivanje kazne zatvora s novčanom kaznom, mogućnosti eventualnog drastičnog smanjivanja kazne kada sudovi u BiH primjenjuju zakonodavni okvir nad naše činjenično stanje, a isto tako imamo nedostatak što oni ne prepoznaju djelomičnu uvjetnu osudu. Tako da su to ta tri elementa o kojima ćemo sigurno razgovarati u sljedećih mjesec dana." 

Image
POSJET ZAGORJU /

Milanović nastavlja svađu s premijerom i HDZ-om: 'On je krkao boze i gusti sa šlagom, a ja sam pio pivo i viski. I kremšnite je krkao'

Image
POSJET ZAGORJU /

Milanović nastavlja svađu s premijerom i HDZ-om: 'On je krkao boze i gusti sa šlagom, a ja sam pio pivo i viski. I kremšnite je krkao'

"Vlada je pokazala određene probematične stvari"

Komentirao je i novu zavrzlamu oko izbora predsjednika Vrhovnog suda te izjavu predsjednika Milanovića. Kaže kako je Vlada pokazala određene problematične stvari u programu gospođe Đurđević. Naglasio je kako je ovaj sustav biranja sudaca dobar te da smatra kako nema manjkavosti na koje ukazuje Đurđević

Kaže kako ne vidi razlog zašto Vlada ne bi smjela dati priopćenje i iznijeti određene razloge "s obzirom na to da smo i mi predlagači." Objasnio je kako predsjednik Milanović i gospođa Đurđević stavljaju u prvi plan nešto što je za njih neprihvatljivo. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Vidim da je gospođa Đurđević na tragu onoga što mi u Ministarstvu pravosuđa i uprave navodimo kao nekakve reforme koje ćemo raditi u narednom razdoblju."

Dotaknuo se i Milanovića i rekao kako je tvrdio da je predsjednik Vrhovnog suda reformator, a da sad tvrdi da je ta funkcija simbolična: "Te tvrdnje gospodina Milanovića su promašene i kontradiktorne s onim što je na početku tvrdio."

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Sjene prošlosti
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo