sastanak u zagrebu / Ministar Malenica i gradonačelnik Penava: 'Otvorena pitanja rješavati dijalogom'

Image
Foto: Hrvoje Jelavić/PIXSELL

Ministar Malenica je istaknuo kako je na vukovarskom Gradskom vijeću da održi raspravu o stanju dijaloga, razumijevanja, snošljivosti i odnosa u Vukovaru te sukladno tome donese zaključak

29.7.2019.
21:33
Hrvoje Jelavić/PIXSELL
VOYO logo

Ministar uprave Ivan Malenica i vukovarski gradonačelnik Ivan Penava na sastanku u ponedjeljak u Zagrebu složili su se, vezano uz odluku Ustavnog suda, da sva otvorena pitanja treba rješavati dijalogom i međusobnim poštovanjem, ali da kvaliteta života građana Vukovara mora biti prioritet.

Ministar Malenica istaknuo je kako je na vukovarskom Gradskom vijeću da održi raspravu o stanju dijaloga, razumijevanja, snošljivosti i odnosa u Vukovaru te sukladno tome donese zaključak.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U tom smislu svakako treba uzeti u obzir i osjetljivost situacije u Vukovaru te da su počinjeni zločini velikih razmjera, a čije posljedice Vukovarčani i danas osjećaju, poručili su iz Ministarstva uprave.

Osim o provedbi odluke Ustavnog suda, vezanog uz dvojezičnost, Malenica i Penava razgovarali su i o primjeni aplikacije "Uvid u osobna stanja građana RH" u Gradu Vukovaru i o daljnjim koracima u decentralizaciji državne uprave. Također, raspravljalo se o povratu nezakonito oduzetih crkvenih matičnih knjiga Katoličke crkve u vrijeme komunističkog režima. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Povjeravanjem poslova Ureda državne uprave županijama korak smo bliže daljnjoj decentralizaciji te se u tom smjeru razmišlja i o povjeravanju dijela poslova gradovima. U konačnici, to će za građane značiti brzu i efikasniju uslugu", rekao je ministar Malenica.

Penava je izrazio zadovoljstvo aplikacijom za uvid u osobna stanja građana, kojom se građanima smanjuje prikupljanje potrebne dokumentacije te poboljšava kvaliteta usluga. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Želja nam je pridonijeti što boljem radu aplikacije za dobrobit naših građana stoga smo razgovarali o poboljšavanju i aktivnijem korištenju", rekao je gradonačelnik Penava te je napomenuo kako svaka daljnja digitalizacija i decentralizacija javne uprave za građane znači brže rješavanje njihovih potreba.

Sporazumom o povratu crkvenih matičnih knjiga između Vlade RH i Hrvatske biskupske konferencije utvrđeno je neprijeporno vlasništvo Katoličke crkve nad navedenim knjigama te su preuzete obveze izrade popisa knjiga i njihova povrata. U tom djelu suglasni su ministar Malenica i gradonačelnik Penava kako je potrebno održati sastanak s đakovčko-osječkim nadbiskupom Đurom Hranićem i dogovoriti daljnje korake.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Hell's kitchen
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo