Uoči Vlade /

Ministar Horvat: 'Prije nego se dogodi obljetnica od godinu dana od potresa, možemo reći da je obnova počela'

Naglasio je kako je u ponedjeljak potpisano prvih 15 odluka za obnovu i poslano Fondu za obnovu.

18.3.2021.
13:52
VOYO logo

Ministar prostornog uređenja, graditeljstva i državne imovine Darko Horvat je prije sjednice Vlade govorio na temu obnove nakon potresa.

"Rok koji imamo a to je 12 tjedana nakon događaja koji se proglasi katastrofom je 22.3. do tog roka. Nova aplikacija prema fondu solidarnosti odnosno prema Europskoj komisiji mora biti upućena. Mi smo s tim zahtjevom spremni, dakle, otprilike 150 ljudi i 15-ak institucija, ne samo resora Vladinih, radili su na, ja ću se usuditi reći, vrlo vjerodostojnoj snimci šteta koje su prouzročili potresi 28., 29., ali i svi oni potresi koji su se nakladno događali na prostoru Sisačko-moslavačke, Karlovačke, Zagrebačke, nekih drugih susjednih županija, ali isto tako i progresivne štete koje su nastale u Gradu Zagrebu i Krapinsko-zagorskoj županiji."

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
KORONA U ŠKOLAMA /

Ministar Fuchs: 'Nisu vam škole kafići da ih se može samo tako otvarati i zatvarati preko noći'

Image
KORONA U ŠKOLAMA /

Ministar Fuchs: 'Nisu vam škole kafići da ih se može samo tako otvarati i zatvarati preko noći'

Horvat je nastavio: "Danas na sjednici Vlade usvojit ćemo zaključak predmet kojeg je i ukupna brojka ukupne procijenjene štete. Iznos sveukupni kojeg šaljemo prema Brusselsu koji ćemo u sljedećih dva do tri mjeseca elaborirati i pokušati vjerodostojno dokazati i obraniti je 5 milijardi 508 milijuna 740 tisuća 811 eura ili 41 milijarda 633 milijuna 410 tisuća 427 kuna. Ono što očekujemo shodno metodologiji kojom će ovu brojku Europska komisija verificirati, triger odnosno prag unutar kojeg možemo dobiti dva i pol posto tog iznosa 323 milijuna eura. Svu prijavljenu štetu iznad tog iznosa pokušavamo obraniti, elaborirati i za taj iznos  kroz Fond solidarnosti povratiti 6 posto iznosa. Što otprilike znači da kroz ovu drugu aplikaciju  očekujemo nešto više od 300 milijuna eura. Pokušat ćemo elaboraciju doći i do nešto veće brojke, ali ono što je sigurno, nakon što Europska komisija to verificira, nakon što se na Europskom vijeću odnosno parlamentu sve relevantne odluke donesu, očekujemo isplatu predujma, nakon toga kompletnog iznosa na proračunske stavke državnog proračuna."

Dodao je kako će za javne pozive biti spremni istog trenutka kad stigne predujam.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Naglasio je kako je u ponedjeljak potpisano prvih 15 odluka za obnovu i poslano Fondu za obnovu: "Odgovorno tvrdim da na katastrofu ovakvih razmjera nismo bili spremni, ali smo pojednostavili sustav i prije nego se dogodi obljetnica od godinu dana od potresa, možemo reći da je obnova počela", rekao je Horvat.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Sjene prošlosti
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo