Nejasnoće o mjestu odlaganja / Ministar Dobrović o dubrovačkom otpadu: 'To je posljedica neodgovorne politike prema gospodarenju otpadom'

Image
Foto: Marijan Susenj/PIXSELL

Još se ne zna točno gdje će se odlagati dubrovački otpad, nakon što je objavljeno da se ipak neće voziti u Gunju

17.3.2017.
17:08
Marijan Susenj/PIXSELL
VOYO logo

ZABOK - Ministar zaštite okoliša i energetike Slaven Dobrović, komentirajući odlaganje dubrovačkog otpada, rekao je da su taj slučaj, kao i ostali slični, posljedica dugogodišnje neodgovorne politike prema gospodarenju otpadom.

>> Ivanić Grad, ponos Hrvatske: 'Otkad naši učenici rade kante za smeće, vandalizma je puno manje'

Tekst se nastavlja ispod oglasa

>> Dobrović pozvao Grad Split da što hitnije raspiše javnu nabavu za sanaciju Karepovca

>> Smeće iz Dubrovnika odlagat će se na 880 kilometara udaljenom odlagalištu u Gunji

Tekst se nastavlja ispod oglasa

 Ministar je to izjavio u Zaboku, gdje je bio na otvorenju energetskog centra Bračka, odgovarajući na novinarsko pitanje o dubrovačkom otpadu, koji bi, po nekim informacijama, trebao završiti u Piškornici u blizini Koprivnice.

"Previše je takvih slučajeva gdje čekamo da nas doslovce nešto udari u glavu pa da počnemo razmišljati o problemu. Jasno je danas svima da se hitno moraju uspostaviti sustavi za odvojeno prikupljanje", rekao je ministar Dobrović i dodao da se masa materijala koja je u otpadu mogla sortirati, za što se u konačnici može dobiti i određeni novac.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Unutra sasvim sigurno ima 15 posto papira, plastike 20 posto, vjerojatno i stakla i bio-otpada 40 posto. Sve to se može odvojiti", izjavio je Dobrović te još jednom poručio da će se količine otpada koje se na kraju moraju zbrinuti ili odložiti u desetak godina morati svesti na 20-ak posto.

 Direktorica dubrovačke komunalne tvrtke Čistoće Nataša Gabričević potvrdila je u četvrtak da dubrovačko smeće neće ići u Gunju, kako je bilo najavljeno prije nekoliko mjeseci, jer je tvrtka "Eko-flor Plus" iz Oroslavja dala najbolju ponudu na 340 kuna po toni smeća, s tim da ima kapacitet od 48 tisuća tona na godinu. Nije rekla o kojem je odlagalištu riječ, a neki su mediji to povezali s Piškornicom u Koprivničkom Ivancu.       

Tekst se nastavlja ispod oglasa

 Iz Piškornice je danas priopćeno da se otpad iz Dubrovnika tu neće odlagati jer se tu odlaže otpad iz četiriju županija - Koprivničko-križevačke, Međimurske, Varaždinske i Krapinsko-zagorske. Piškorničko Sanacijsko odlagalište d.o.o. ni na koji način nije sudjelovalo u natječaju za prihvat otpada s područja Dubrovnika, navodi se u priopćenju i dodaje da posluje s tvrtkama koje su zadužene za zbrinjavanje otpada s područja tih županija a  da kao i većina odlagališta, ima ugovor i s tvrtkom "Eko-flor Plus" iz Oroslavja. 

 Dubrovačko odlagalište otpada Grabovica kod Osojnika  zatvara se za nešto više od mjesec dana, 30. travnja. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Toma
Gledaj od 29.travnja
VOYO logo