KOMISIJA DALA ZELENO SVJETLO /

Ministar Božinović za RTL: 'Ulazak Hrvatske u Schengen je u interesu Slovenije'

Ministar je rekao da je Hrvatska u ispunjavanju svih tehničkih uvjeta pokazala svoje znanje, volju i predanost

22.10.2019.
18:35
VOYO logo

Sada je i službeno - Hrvatska je ispunila tehničke uvjete za ulazak u šengenski granični prostor! Ova važna vijest stigla je iz Strasbourga, no slijedi puno teži korak - politička podrška zemalja članica. Slovenija već neko vrijeme najavljuje blokadu zbog neriješenog graničnog pitanja.

S druge strane, Rumunjska i Bugarska su u poziciji u kojoj je danas Hrvatska još od 2011-te. I još čekaju. Može li Hrvatska u Schengen preko reda?

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ministar unutarnjih poslova Davor Božinović u emisiji RTL Danas čestitao je svima koji su u ovom poslu sudjelovali, prije svega policajcima koji čuvaju granicu, ali i suradnicima u ministarstvu.

''Uspjeli smo ispuniti tehničke kriterije i uvjeriti Bruxelles da je članstvo Hrvatske u Schengenu u njihovom interesu. Mi držimo najdulju kopnenu granicu EU na ruti koja je praktički najizazovnija. Nastavit ćemo jačati i tehnički i ljudstvom hrvatsku granicu i u tom procesu ulazak Hrvatske u Schengen je interes EU", kazao je Božinović ne želeći licitirati koliko dugo bi Hrvatska mogla biti u "čekaonici". Uvjeren je kako Hrvatska neće doživjeti sudbinu Rumunjske i Bugarske.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Pitanje je hoće li Slovenija blokirati ulazak Hrvatske u šengenski prostor i kako će se Hrvatska u cijeloj toj situaciji postaviti?

"Od prvog dana govorim i vjerujem da je Hrvatska u Schengenu interes i Slovenije. Oni bi htjeli povezati nešto što je nepovezivo. Sve ono što hrvatska policija radi ne samo da je u koristi hrvatskih građana nego i građana Slovenije", rekao je Božinović i istaknuo da nitko nije u ovako složenim uvjetima ulazio u Schengen.

"Prije nije bilo ni migrantske krize. Uspjeli smo sve kriterije ispuniti. Pokazali smo i znanje, i volju i predanost, ali i razumijevanje konteksta u kojem se sve ovo danas događa", istaknuo je ministar.

Na pitanje hoće li Hrvatska biti sposobna čuvati vanjsku granicu s obzirom na aktualnu migrantsku krizu, Božinović ističe da su u pripremi već novi projekti za jačanje granica.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"To je posao koji nikad ne staje. Nismo završili danas posao, zbog migrantske krize teško je predvidjeti kad će on završiti", kaže ministar i ističe da od prvog dana radi na povećanju plaća policajcima koji pokrivaju granicu.

"Policija prije nekoliko godina nije ni izbliza bila toliko aktivna na očuvanju granice", dodaje ministar.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Što se tiče učestalih razbojstava, ministar je rekao da se trenutno rade pretrage domova osoba koje se dovode u vezu s pljačkom zaštitarskog vozila u ponedjeljak kod Koprivne.

Superstar
NOVA SEZONA
VOYO logo