nema novih oboljelih /

Ministar Beroš o koronavirusu: 'Imamo neke nove, dobre i znanstveno provjerene vijesti'

U Hrvatskoj je potvrđeno 12 oboljelih osoba od COVID-19, od kojih su tri u Zagrebu,pet u Rijeci i četiri u Varaždinu

7.3.2020.
17:04
VOYO logo

Hrvatski Krizni stožer održao je redovnu konferenciju za medije na kojoj su izneseni najnoviji podaci o zaraženima u Hrvatskoj te našoj epidemiološkoj slici.

Ministar Davor Božinović kazao je kako je potvrđena 12. oboljela osoba u Hrvatskoj, a radi se o bliskom obiteljskom kontaktu drugog bolesnika u Varaždinu. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U Hrvatskoj je potvrđeno 12 oboljelih osoba od COVID-19, od kojih su tri u Zagrebu, pet u Rijeci i četiri u Varaždinu. Ukupno je 317 testiranih uzoraka i u ovom trenutku ima još pet uzoraka na testiranju. Pod zdravstveni nadzor do današnjeg dana stavljene su 4154 osobe iz područja zahvaćenih epidemijom novim koronavirusom.

''Stožer je cijeli dan u kontaktu sa županijskim stožerima Civilne zaštite, sve službe rade intenzivno: granična policija, epidemiolozi, sanitarne inspekcije, zavodi za hitnu medicinu, sve druge strukture Civilne zaštite. Svi su koordinirani i pravodobno provode svoje zadaće'', rekao je Božinović.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

''Zbog ozbiljne epidemiološke situacije u Italiji ponovno apeliramo na sve građane da odgode putovanja u zahvaćena područja. Ulažemo sve napore da držimo u Hrvatskoj situaciju pod kontrolom, to zasad uspijevamo, ali naravno da će mnogo ovisiti i o susjednim zemljama, odnosno o mjerama koje one provode'', zaključio je Božinović.

VEZANE VIJESTI

Zatim se novinarima obratio ministar zdravstva Vili Beroš.

''Imamo 12 oboljelih i to je zadovoljavajuća epidemiološka situacija. Ukupno je 317 testiranih, još pet nalaza čekamo, imamo 4154 osobe pod nadzorom'', rekao je Beroš i iznio nekoliko, kako je rekao, ''dobrih i znanstveno utemeljenih vijesti'' o tome ''kuda ide ova bolest''.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

''Broj oporavljenih kompletno na svjetskom nivou sve je viši iz dana u dan, ti podaci ohrabruju. Svi naši bolesnici u Hrvatskoj su dobro, većina je s vrlo blagim simptomima. Prema najnovijim znanstvenim spoznajama, smrtnost od koronavirusa je manja od 2 posto. Dolaze informacije iz Kine, imamo naznake da se smanjuje broj smrtnosti ondje, podaci iz Južne Koreje pokazuju da je smrtnost ispod 1 posto, što je ohrabrujuće.''

''Ako kompariramo smrtnost od gripe s novom bolesti kod koje je imunitet nula, za razliku od gripe gdje se mnogi, a posebno stariji, cijepe, kada ne bi bilo imuniteta od gripe, vjerujem da bi gripa bila kudikamo teža bolest od koronavirusa, ali to ne znači da nećemo i dalje biti krajnje oprezni'', rekao je Beroš.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Alemka Markotić iz Klinike za infektivne bolesti rekla je da su bolesnici u dobrom stanju i naglasila još jednom važnost prevencije. Spomenula je rizične skupine kao što su bolesnici s kroničnim bolestima - oni koji imaju povišen tlak, šećer, probleme s plućima. 

''To je ona skupina koja je problematična i mogu se dogoditi teži simptomi bolesti. Najnoviji podaci govore o tome da kod takvih bolesnika mogu ostati i kronične posljedice. Iznimno je važno da te kritične skupine izbjegavaju veće skupove i da se iznimno paze i čuvaju od potencijalno rizičnih kontakata'', objasnila je Markotić. 

Ministar Vili Beroš rekao je kako nema informacija da se netko ne pridržava izolacije. Doktorica Markotić je objasnila da je Hrvat koji je bio na kruzeru u Japanu otišao kući još u petak i da se osjeća dobro.

Na pitanje jesu li hrvatske vlasti u kontaktu s Hrvatima koji su bili u Maroku zajedno sa zaraženim muškarcem iz Slovenije, iz Stožera su poručili da su sa svima u kontaktu i da su poduzeli mjere. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Nema zabrane javnih okupljanja

S obzirom na epidemiološku situaciju u Hrvatskoj, generalnih zabrana javnih okupljanja nema. No, Stožer civilne zaštite RH apelira na sve osobe koje su boravile na područjima zahvaćenima novim koronavirusom da u interesu javnog zdravstva ne dolaze na ta javna okupljanja.

Preporučuje se prijevoznicima da pri prelasku granice koriste granične prijelaze na kojima se stalno nalaze sanitarni inspektori kao što su granični prijelazi: Bregana, Plovanija, Kaštel, Pasjak i Rupa.  

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Prema trenutnim podacima ECDC-a u svijetu je potvrđeno 102.969 zaraženih, od kojih 21.588 izvan Kine. Do sada se oporavilo 56.875 osoba. Italija do danas bilježi 4636 oboljelih (više za 779 u odnosu na jučer!) i umrlih 197 (više za 49 u odnosu na jučer). Francuska bilježi 423 oboljela, Njemačka  639 i Španjolska  374. U ostalim zemljama Europe situacija je ovakva: Nizozemska 188, Švicarska 181, Velika Britanija 163, Belgija 109, Švedska 101, Norveška 86, Austrija 55, Grčka 32, Island 26, San Marino 23, Danska 18, Irska 13, Češka 12, Finska 12, Hrvatska 12, Slovenija 8, Rumunjska 6, Bjelorusija 6, Rusija 4, Estonija 3, Mađarska 3, Luksemburg 1, BiH 2, Poljska 1, Sjeverna Makedonija 1.

Sjene prošlosti
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo