MINISTAR BEROŠ KAŽE DA NAS TEK ČEKA VRHUNAC EPIDEMIJE KORONAVIRUSA, A OTKRIO JE I ŠTO JE SADA VAŽNO: / 'Imamo spremne mjere'

Image
Foto: Marin Tironi/Pixsell

'Radimo na protekciji i zaštiti zdravstvenog sustava, ali je nemoguće u cijelosti predvidjeti ponašanje jer jedan bolesnik može kompromitirati sve što radimo' ističe ministar

13.3.2020.
20:15
Marin Tironi/Pixsell
VOYO logo

Gostujući na N1, ministar zdravstva Vili Beroš ponovio je kako za sada nema novih oboljelih (od do sada potvrđenih 32 ), a objasnio je i što je realno za očekivati.

Situaciju s koronavirusom iz minute u minutu u Hrvatskoj i svijetu možete pratiti OVDJE.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Gledamo epidemiju koja je u Kini na zalasku, jenjava. Na dnevnoj bazi imamo samo nekoliko desetaka novooboljelih. Zato možemo zaključiti da epidemija tamo dolazi u terminalnu fazu."

'U više od 80 posto slučajeva blaga klinička slika'

U Europi nismo došli do klimaksa epidemije i tek nam slijedi, nadamo se da će nakon toga slijediti jenjavanje. Zato je za očekivati da će se broj oboljelih povećati, no u preko 80% inficiranih klinička je slika blaga, nema težih znakova, a neki ni ne znaju da su oboljeli", ističe.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Sve o koronavirusu možete čitati u SPECIJALU.

Hrvatska je za sada u fazi u kojoj nema lokalne transmisije.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"U toj fazi cilj je što dulje moguće prolongirati i spriječiti slobodno širenje populacijom. U tom slučaju obrana se podiže nivo iznad i imamo spremne mjere za tu razinu. Važno je prolongirati trajanje ove faze jer tako možemo umanjiti konačne efekte epidemije.", kaže ministar.

Image
PANDEMIJA KORONAVIRUSA: /

Poljska, Danska i Kosovo zatvaraju granice; Trump proglasio izvanredno stanje; u Zagrebu 119 djece u samoizolaciji

Image
PANDEMIJA KORONAVIRUSA: /

Poljska, Danska i Kosovo zatvaraju granice; Trump proglasio izvanredno stanje; u Zagrebu 119 djece u samoizolaciji

'Zdravstveni sustav se tek zagrijava'

Zdravstveni sustav je spreman i za puno goru situaciju.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Danas smo se obratili bolničkim ustanovama da im navedemo što trebaju pripremiti. Dosad su morali osigurati određeni broj soba za izolaciju, a nisu morali voditi računa o godišnjim odmorima i službenim putovanjima djelatinika. Zato smo danas uputili dopis kojim ih obvezujemo na daljnje korake, ali to je samo zagrijavanje zdravstvenog sustava jer naši kapaciteti su znatto veći“, zaključuje.

Opisujući kako sustav raspolaže s 14.500 kreveta, te kako je Hrvatska imala priliku učiti iz pogrešaka drugih ipak upozorava da i najbolji sustav ne funkcionira bez odgovornosti građana.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Radimo na protekciji i zaštiti zdravstvenog sustava da spriječimo unos virusa iako je nemoguće u cijelosti predvidjeti ponašanje jer jedan bolesnik može kompromitirati sve što radimo",kaže.

Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo