PRATITE UŽIVO

PANDEMIJA KORONAVIRUSA: Poljska, Danska i Kosovo zatvaraju granice; Trump proglasio izvanredno stanje; u Zagrebu 119 djece u samoizolaciji

Svega ima u dovoljnim količinama, i za više mjeseci ispred nas. Što se tiče lanca opskrbe, ima dovoljno. Govorimo i o razdoblju od više mjeseci. Ako koja polica i nije u potpunosti puna, to ne znači da je nastupila nestašica. Nema potrebe za pretjeranim ‘napadima’ na maloprodajne lance, za stvaranjem nekih velikih zaliha, rekao je ministar Marić

  • U Hrvatskoj je 32 potvrđen slučaj zaraze koronavirusom
  • 8 oboljelih je u Rijeci, 14 u Zagrebu, 4 u Varaždinu, 6 u Puli i jedan u Sisačko-moslavačkoj županiji
  • Od ponedjeljka se na dva tjedna obustavlja nastava u svim školama i fakultetima, a isti režim je najavljen i za vrtiće
  • U Wuhanu, izvorištu zaraze koronavirusa, samo je pet prijavljenih novih slučajeva
  • U petak navečer ukupan broj zaraženih koronavirusom porastao je na 140.875, a umrlo ih je 5359

Pratite tijek događaja:

Prvo dijete zaraženo koronavirusom u Hrvatskoj

Detektiran je još jedan slučaj pozitivnog na koronavirus – bliski kontakt ranije zaraženog, radi se o osobi s blažim simptoma. U Hrvatskoj je trenutno 32 zaraženih od koronavirusa.

Grad Zagreb potvrdio je da je zaraženo dijete iz jednog vrtića. Donesena je odluka da se objekt zatvara na 14 dana, te da 119 djece mora ići u samoizolaciju, kao i 16 zaposlenika. U tijeku je obavještavanje svih roditelja o navedenom kao i o mjerama koje su dužni poduzeti.

I jedan vojnik je zaražen, a situacija je pod kontrolom, objavljeno je na presici. Pročitajte više


Kosovo zatvara granice, dvije općine u karanteni

23.11 – Kosovska vlada odlučila je u petak zatvoriti sve kopnene granične prijelaze, izuzev za građane Kosova, te uvela niz drugih mjera, a dvije općine proglasila karantenom nakon što su tijekom dana potvrđena prva dva slučaja zaraze.

“Kosovska vlada odlučila je zatvoriti za slobodan prolaz sve kopnene administrativne prijelaze, osim za žitelje Kosova, koji će, ako se hoće vratiti na Kosovo, morati biti zdravstveno provjereni i izolirani u karanteni 15 dana”, izvijestila je Radiotelevizija Srbije (RTS) s tiskovne konferencije kosovskog premijera Albina Kurtija.


Srbija zabranjuje ulaz Rumunjima

22.55 – Srbija je u petak odlučila privremeno zabraniti ulaz stranim državljanima iz Rumunjske, te u cilju zaustavljanja širenja zaraze koronavirusom ograničila cestovni tranzitni prijevoz tereta kroz zemlju na maksimalno 12 sati.

Srbijanski ministar zdravlja Zlatibor Lončar najavio je na redovitoj tiskovnoj konferenciji da će Srbija privremeno zatvoriti granicu prema Rumunjskoj kako bi prevenirala procijenjeni mogući utjecaj s tog područja na širenje epidemije koronavirusa.

Mađarska će pak zatvoriti sve škole i nastaviti educirati učenike najbolje što može putem digitalnih kanala od ponedjeljka, dok nastoji usporiti širenje epidemije koronavirusom, rekao je premijer Viktor Orban u petak. Obrazovni sustav, koji je izuzev sveučilišta sve dosad bio otvoren, počet će s novim, digitalnim režimom od ponedjeljka, rekao je Orban. Sva nastava će se odvijati on-line, a učenicima će biti zabranjen ulazak u škole.


Trump proglasio izvanredno stanje

20.44 – Američki predsjednik Donald Trump proglasio je u petak izvanredno stanje u zemlji zbog pandemije koronavirusa što će omogućiti saveznoj vladi da deblokira sredstva za slučajeve katastrofe.

“Kako bismo saveznoj vladi dali pune ovlasti .. službeno proglašavam izvanredno stanje na nacionalnoj razini”, rekao je Trump iz Bijele kuće

On je istaknuo da će ta mjera omogućiti pristup 50 milijardi dolara sredstava za odgovor na koronavirus i omogućiti da se odustane od pravila vezanih uz zdravstvenu skrb.


Poljska i Danska zatvaraju granice

20.39 – Poljska i Danska su u petak objavile da zatvaraju svoje granice strancima zbog opasnosti od širenja koronavirusa. Poljska će zabraniti ulazak u zemlju strancima, a također će u nedjelju stupiti na snagu suspenzija međunarodnog zračnog i željezničkog prometa.

Danska se također odlučila na drastičnu mjeru zabrane ulaska stranaca u zemlju koja stupa na snagu u subotu kako bi, prema riječima premijerke Mette Frederiksen, zaustavila pandemiju koronavirusa.

“Svim turistima i strancima koji ne mogu dokazati da imaju važan razlog za posjet Danskoj neće biti dozvoljen ulazak u zemlju”, kazala je premijerka.


Zatvoreni Eiffelov toranj, Louvre…

19.37 – Kulturni život u Francuskoj morat će se sljedećih dana usporiti, nakon odluke vlade od petka da se zabrane skupovi s više od 100 osoba, što znači da će se zatvoriti muzej Louvre, dvorac Versailles i Eiffelov toranj.

“Ideja je pokušati usporiti širenje, cirkulaciju virusa”, pojasnio je premijer Edouard Philippe, dodajući da zabrana stupa na snagu odmah.

“Sto osoba, to znači posljedice i za kazališta, i za kina”, kazao je šef vlade.

Louvre je zatvoren u petak u 18 sati do sljedeće odluke, Versailles se također zatvara ali ostavlja otvorenima svoje vrtove, a Eiffelov toranj zatvara se od 21 sat u petak.


Zaražen član obitelji čovjeka koji je s koronavirusom bio u Klaićevoj

19.22 – Kako neslužbeno doznaje Index, jedan od zaraženih je član obitelji čovjeka koji je prije dva dana bio u Klaićevoj s koronavirusom.


U Srbiji 35 oboljelih

19.09 – U Srbiji je do petka navečer potvrđeno 35 slučajeva koronavirusa, što je četvero više oboljelih u odnosu na prvo jutarnje izvješće, priopćeno je na konferenciji za novinare u vladi Srbije, koja je formirala dva krizna stožera i izdvojila pomoć za umirovljenike.

Tijekom dana u Srbiji su registrirana četiri nova slučaja, nakon što je do petka u 18 sati u nacionalnom referentnom laboratoriju Instituta “Torlak” testirano ukupno 239 osoba koje su doputovale iz ugroženih područja ili su sumnjive po simptomima i drugim kriterijima.

Od jutros u osam sati do 18 sati testirani su uzorci 25 osoba, od kojih su četiri bila pozitivna, a 21 negativan. Od ukupno 35 zaraženih dva pacijenta imaju tešku kliničku sliku, rekli su liječnici novinarima.


Danska i Norveška savjetuju ljudima da ne putuju

18.50 – Danska je u petak savjetovala svojim građanima da izbjegavaju svako putovanje u inozemstvo zbog epidemije koronavirusa, a sličnu je preporuku izdala i Norveška, ističući posebno Francusku i SAD kao zemlje koje treba izbjegavati.  Turska je pak u petak zabranila letove u devet europskih zemalja kao mjeru suzbijanja širenja koronavirusa.

“Od danas i sljedećih mjesec dana, savjetujemo da se izbjegavaju sva putovanja u inozemstvo koja nisu nužna”, rekao je danski ministar vanjskih poslova u priopćenju. Ta nordijska zemlja opravdala je tu preporuku željom da spriječi širenje virusa ali i kako se ne bi dogodilo da se danski građani nađu zatočeni u inozemstvu ako neka zemlja zatvori granice. U četvrtak su norveške vlasti izdale sličnu preporuku a zdravstvenom osoblju čak i zabranile putovanja u inozemstvo. Svaka osoba koja se vrati iz inozemstva morat će proći dva tjedna izolacije, rekli su.

U petak je norveško ministarstvo vanjskih poslova posebno savjetovalo da se ne putuje u Francusku i SAD.


Najcrnji dan u Italiji

18.23 – Danas je danas najgori dan od početka epidemije koronavirusa u Italiji. U posljednja 24 sata umrlo je 250 ljudi. Evidentirano je 2116 novih slučajeva. Još uvijek je pozitivno 14.955 ljudi. Ozdravilo je1439 osoba, odnosno 181 u posljednja 24 sata.


Kosovo potvrdilo prve slučajeve koronavirusa

18.17 – Kosovo je u petak prijavilo prve slučajeve koronavirusa koji je potvrđen kod 20-ogodišnje Talijanke i Kosovara u dobi od 77 godina.

“Njihovo je stanje stabilno”, rekao je ministar zdravstva Arben Vitia.

U srijedu, Kosovo je zatvorilo škole i zabranilo sva okupljanja do 27. ožujka te letove iz Italije i nekih drugih zemalja EU-a.


Novih pet zaraženih u BiH

17.58 – U Bosni i Hercegovini je u petak poslije podne potvrđeno pet novih slučajeva zaraze koronavirusom pa je ukupni broj inficiranih osoba u toj zemlji sada povećan na 18, potvrdili su iz Ministarstva zdravstva Republike Srpske.

Svi novi slučajevi zaraze odnose se upravo na osobe koje žive na području tog entiteta odnosno u Banjoj Luci. Dvije pacijentice su smješene u izolaciju Kliničkog centra u Banjoj Luci dok su stale tri u kućnoj izolaciji.


Pošte u Istri rade skraćeno

17.57 – Hrvatska pošta izvijestila je u petak da uvodi mjere i postupke u kriznoj situaciji zbog koronavirusa, a najavila je i da će od početka idućeg tjedna određeni poštanski uredi u Istarskoj županiji raditi po skraćenome radnom vremenu.

Na popisu poštanskih ureda koji će od ponedjeljka, 16. ožujka zbog pojave koronavirusa u Istarskoj županiji raditi prema novome, skraćenom vremenu je 19 poštanskih ureda, od čega ih je najviše, njih šest u Puli.

Osim toga, skraćeno će (u jednoj ili dvije smjene) raditi i dva poštanska ureda u Poreču te po jedan u Pazinu, Medulinu, Rovinju, Fažani, Vodnjanu, Labinu, Žminju, Buzetu, Buju, Novigradu i Umagu.


WHO: Europa je sada središte pandemije

17.46 – Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) priopćila je danas u dnevnom izvješću kako je Europa sada postala epicentar pandemije koronavirusa, s više zaraženih i umrlih nego u ostatku svijeta izuzev Kine.


Pravila za izbore u HDZ-u

17.45 – Iz Stožera Civilne zaštite poručili su u petak kako je sa epidemiološkog stajališta bitno da se unutarstranački izbori u HDZ-u odvijaju na svakom izbornom mjestu cijeli dan kako bi se mogla osigurati mjera distanciranja od bliskih kontakata.

Stožer je tako odgovorio na zahtjev kandidata za predsjednika HDZ-a Mire Kovača koji je ranije danas zatražio da u što kraćem roku donesu preporuku glede nedjeljnih izbora u toj stranci.


Osijek obustavlja rad kafića

17.44 – Osječka Gradska uprava odlučila je da se od ponedjeljka na dva tjedna prekine rad dječjih vrtića te je pokrenula mnoge druge preventivne mjere, poput redovitog dezinficiranja javnih prometala Gradskog prijevoza, izvijestio je u petak ured gradonačelnika Ivana Vrkića.


Lombardija traži još strože mjere

17.42 – Lombardija je u petak zatražila uvođenje dodatnih strogih mjera za suzbijanje koronavirusa od kojeg je u toj regiji u zadnja 24 sata broj umrlih porastao sa 744 na 890, po novim podacima. Dva izvora upoznata s podacima kazala su da je broj novih slučajeva zaraze u regiji, koja uključuje Milano, porastao za 1095. No još treba analizirati 569 uzoraka.


Croatia Airlines obustavlja dio letova

17.21 – Nacionalna zrakoplovna kompanija Croatia Airlines (CA) u petak je priopćila da do daljnjega obustavlja planirane letove iz međunarodnih u hrvatska odredišta na jadranskoj obali – Split, Dubrovnik i Rijeku, zbog situacije u vezi sa zarazom koronavirusa i sukladno najnovijim mjerama zaštite i preporukama nadležnih hrvatskih javnozdravstvenih tijela.

Konkretno, obustavljaju se međunarodni letovi Split – Frankfurt – Split, Split -München – Split, Dubrovnik – Frankfurt – Dubrovnik i Rijeka – München – Rijeka, a putnici s navedenih letova do svojih krajnjih odredišta bit će prevezeni preko Zagreba, čime će se hrvatskim javnozdravstvenim vlastima istodobno omogućiti i olakšati zdravstveni nadzor nad putnicima u zračnom prometu. Putnici s otkazanih letova, osim mogućnosti da putovanje do svojih krajnjih odredišta nastave preko Zagreba, imaju pravo i na promjenu datuma leta ili povrat novca u slučaju da u cijelosti odustanu od putovanja.


Vijeće: Strogo ćemo sankcionirati objavu lažnih vijesti

17.17 – Vijeće za elektroničke medije upozorilo je u petak sve elektroničke medije koji djeluju u Hrvatskoj da će strogo sankcionirati objavu lažnih vijesti vezano za koronavirus i dezinformacija jer to dodatno pojačava zabrinutost i širenje straha među građanima.

“Zabranjene su sve audiovizualne medijske usluge, uključujući i one putem interneta u kojima se objavljuju ili šire dezinformacije, posebice one u vezi s pitanjima javnog zdravlja. Objavljivanje ili širenje dezinformacija izaziva zabrinutost, širenje straha i panike među stanovništvom te vodi do još težih posljedica od ovih s kojima smo suočeni”, navode iz Agencije za elektroničke medije.

Dodaju da će takve pojave strogo sankcionirati, vodeći računa o načelu razmjernosti i zaštiti javnog interesa.


Ryanair otkazao ljetnu bazu u Zadru

16.53 – Irska niskotarifna zrakoplovna tvrtka Ryanair u petak je izvijestila da otkazuje planiranu ljetnu bazu u Zadru zbog virusa COVID-19 i pojačanih Vladinih ograničenja putovanja. Baza se otkazuje sve do 2021. godine.

U Zagrebačkoj zračnoj luci Franjo Tuđman sve se radi sukladno definiranim protokolima granične sanitarne inspekcije i u takvim uvjetima i ukupnoj situaciji s koronavirusom usporavanje protoka putnika je očekivano, naglašavaju iz te zračne luke na upit Hine o gužvama u luci tijekom petka.


Klaićeva bolnica objavila posebne upute

16.51 – Klinika za dječje bolesti pozvala je u petak roditelje da ne ulaze u bolnicu s djecom s respiratornim simptomima i za koju sumnjanju da su bila u kontaktu s koronavirusom, već da pozvone na zapadnom ulazu, a po njih će doći djelatnik bolnice i odvesti ih u područje izolacije.

Ako dijete nema respiratornih simptoma, već je akutno bolesno, s njim treba ići u hitnu službu, stoji u mjerama koje je objavila Dječja bolnica u Klaićevoj.

“Uđite isključivo na ulaz za hitni prijem (zapadni ulaz), nakon ulaska pratite oznake, jer je odvojen prijem za djecu s povišenom temperaturom. Ako ste putovali 14 dana prije planiranog dolaska u bolnicu kontaktirajte vašeg liječnika ili epidemiologa prije no što dijete dovedete u bolnicu”, poručuju iz Klaićeve bolnice.


U Britaniji 202 zaraženih u samo jednom danu

16.42 – Broj zaraženih u Velikoj Britaniji porastao je na 800 što je skok za 202 slučaja u samo jednom danu.


Grčka zatvara muzeje i znamenitosti

16.35 – Grčka će zbog epidemije koronavirusa zatvoriti sve muzeje i zabraniti obilazak arheoloških znamenitosti, uključujući i cijeli kompleks Akropole, priopćilo je u petak ministarstvo kulture, dodajući da će ta mjera ostati na snazi do kraja mjeseca.


Mobilni operatori spremni za online nastavu

16.34 –  Fiksna i mobilna mreža telekoma A1 Hrvatska spremna je za nastavu na daljinu, a tehnički stručnjaci aktivno nadgledaju mrežne kapacitete i u slučaju izvanrednog prometa ili bilo kakvih poteškoća odmah će reagirati, ističu iz A1 na upit Hine, a slično kažu i u HT-U i Tele2 Hrvatska.


Ljubuška tvrtka šije maske, zapošljava nove radnike

15:19 Dok većina gospodarstva u BiH trpi velike probleme zbog koronavirusa, ljubuška kompanija Arox pronašla je način odgovoriti masovnoj potražnji zaštitne opreme te je počela šiti maske za lice, naziva korona, zbog čega su raspisali natječaj za zapošljavanje novih djelatnika.


Uputa MZO-a školama za nastavak organizacije nastave na daljinu

15:17 Ministarstvo znanosti i obrazovanja poslalo je u petak svim osnovnim i srednjim školama uputu za nastavak organizacije nastave na daljinu, budući da se zbog sprječavanja širenja koronavirusa od ponedjeljka, 16. ožujka, nastava neće održavati u školama. MZO podsjeća da sve osnovne i srednje škole trebaju do ponedjeljka do 12 sati uspostaviti komunikacijske kanale i sukladno uputi učenicima podijeliti opremu.

Za učenike razredne nastave od ponedjeljka, 16. ožujka, nastava se organizira u suradnji Hrvatskom radiotelevizijom na 3. programu, pod nazivom Škola na Trećem. Nastava za prve razrede odvijat će se od 8 do 10 sati, za druge razrede od 10 do 12.30 sati, za treće od 13 do 16, a za četvrte od 16 do 19 sati.

U ponedjeljak počinje i online nastava za učenike predmetne nastave osnovnih škola i za učenike srednjih škola i to po rasporedu i smjenama koje će odrediti MZO i objaviti na mrežnim stranicama. Raspored i pripremljeni sadržaji za online nastavu definirat će se svaki dan za osnovni paket predmeta od 4 do 5 sati na dan, a sadržaji će uključivati videosnimku predavanja i dodatne radne materijale.

Ministarstvo potiče sve predmetne nastavnike da pripremaju i vlastite sadržaje ili organiziraju suradnju u virtualnim razredima. Predmetni nastavnici čiji predmeti nisu pokriveni osnovnim paketom mogu organizirati nastavu u 5., odnosno 6. satu u danu. Isto tako, MZO poziva učitelje i nastavnike da svoje materijale objavljuju na CARNET-ovoj Meduzi ili Edutoriju kako bi ih i drugi mogli koristiti.

Osim toga, Sportska televizija emitirat će nastavne sadržaje za predmetnu nastavu u razdoblju od 8 do 14 sati, a nastava će se održavati od tri do pet školskih sati po rasporedu koji će se objavljivati na stranicama MZO-a, Škole za život i stranicama CARNET-a, a škole se poziva da na svojim mrežnim stranicama prenose informacije.

Prema uputama Ministarstva, razrednici bi svaki radni ran u “virtualnim razredima” od 5. do 8. razreda u osnovnim školama i od 1. do 4. razreda u srednjim školama trebali učenike podsjetiti na dnevni raspored i uputiti ih na sadržaje potrebne za ostvarivanje nastave taj dan. Usto, predmetni nastavnici trebaju davati i upute za korištenje materijala u udžbenicima te samostalan rad učenika, a učenici bi trebali imati jasne domaće zadaće kako bi se mogao pratiti njihov rad.

Prisutnost učenika na nastavi pratit će se uz njihove aktivnosti u “virtualnom razredu”. MZO učiteljima predlaže da učenicima kontinuirano daju povratne informacije različitim metodama vrednovanja, no vrednovanje naučenog za sada nije obvezno.

Prema mišljenju Vlade RH i Stožera civilne zaštite Republike Hrvatske djelatnici do daljnjega trebaju navedene aktivnosti i redovite poslove obavljati na radnome mjestu u školama, barem do uspostave pune funkcionalnosti sustava nastave na daljinu.

Osigurati prihvat učenika razredne nastave, asistenti ostaju na raspolaganju

Za učenike razredne nastave koje roditelji nisu u mogućnosti ostaviti pod nadzorom kod kuće, ravnatelji trebaju osigurati prihvat. Učenici i u školi trebaju pratiti nastavu na Trećem programu HRT-a, jer za njih neće biti organizirana nastava, nego će pratiti obrazovni program na televiziji ili sudjelovati u nastavi ‘na daljinu’ uz praćenje učitelja.

Učenici koji koriste uslugu pomoćnika u nastavi, ističu iz Ministarstva, mogu je nastaviti koristi u školi ako učenik dolazi u školu ili kod kuće ako učenik ostaje kod kuće. Međutim, u drugom slučaju potrebna je suglasnost roditelja i pomoćnika. Uslugu je moguće koristiti u vremenskom opsegu koji je potreban za praćenje nastave na daljinu, a najviše koliko je učenik koristio uslugu pomoćnika u nastavi u školi.

Iz MZO ističu da će se sve obavijesti paralelno objavljivati na stanicama Ministarstva, CARNET-a, Škole za život, Agencije za odgoj i obrazovanje, Agencije za strukovno obrazovanje i obrazovanje odraslih.


Austrija zatvara većinu trgovina, planinska područja u karanteni

15:13 Većina trgovina u Austriji bit će idući tjedan zatvorena kako bi se suzbilo širenje koronavirusa, a barovi i restorani neće smjeti raditi navečer, odlučila je austrijska vlada. Otvorene će smjeti biti samo ljekarne i trgovine s hranom.


Predsjednik Brazila pozitivan na koronavirus

15:12 Guardian javlja da je brazilski predsjednik Jair Bolsonaro zaražen koronavirusom. Prije je objavljeno da je njegova tajnica zaražena. Bolsonaro se prije nekoliko dana susreo s Donaldom Trumpom. Susreli su se 7. ožujka. Više pročitajte ovdje.


MSU Zagreb odgađa sve programe javnih događanja

15:08 Muzej suvremene umjetnosti u Zagrebu (MSU) odlučio je iz predostrožnosti tijekom epidemije koronavirusa, do daljnjeg odgoditi sve programe javnog okupljanja koji su planirani za naredno razdoblje.

Među događanja koja će odgoditi su razgovori, konferencije, kino projekcije, koncerti, radionice, predavanja, a o novim terminima odgođenih događanja pravovremeno će obavijestiti javnost.


U Sloveniji broj potvrđenih slučajeva koronavirusa već 141, 45 više nego jučer

15:05 U Sloveniji je, po novim podacima, već 141 potvrđeni slučaj zaraženih koronaviriusom, što je 45 slučajeva više nego u četvrtak, iznijeli su predstavnici slovenske vlade i nacionalnog Instituta za javno zdravlje u petak na konferenciji za novinare.

“Od danas se zatvaraju sve stomatološke usluge, osim u sedam ambulanti po Sloveniji”, rekla je na konferenciji za novinare državna tajnica u ministarstvu za zdravstvo Simona Repar Bornšek. Od danas se, po njenim riječima, mijenja i način testiranja na koronavirus, pa će oni koji imaju blage simptome zaraze ostajati u kućnoj samoizolaciji, a hospitalizirat će se samo kritični slučajevi.

“Za dva tjedna zaustavljamo državu, ali nema mjesta za paniku”, kazala je Repar Bornšek, te dodala da se svi trebaju pridržavati pravila da se oni koji su bolesni suzdrže socijalnih kontakata i ostanu kod kuće. Prema podacima u petak u 14 sati u Sloveniji infekciju koronavirusom ima 141 osoba, a najveće povećanje bilježi se u regiji Ljubljane, dok je dosta inficiranih i na području Maribora i Novoga Mesta.

“Sada smo u drugoj fazi kad treba što više ograničiti društvene kontakte”, kazala je Nina Pirnat, direktorica Instituta za javno zdravlje te ponovo upozorila na potrebu održavanja osobne higijene kako bi se ograničilo širenje bolesti, te držanje potrebnog razmaka od onih koji pokazuju znakove bolesti.


Iranska policija ispraznit će ulice u 24 sata zbog koronavirusa

15:04 Iranske sigurnosne snage ispraznit će gradske ulice u sljedeća 24 sata u sklopu borbe protiv novoga koronavirusa, objavila je državna televizija u petak. Iran je jedna od zemalja najteže pogođenih pandemijom izvan Kine, s 514 smrtnih ishoda do petka i 11.364 dijagnosticiranih infekcija.

SDŽ od ponedjeljka obustavlja nastavu u školama i fakultetima

14:58  Od ponedjeljka, 16. ožujka, temeljem preporuka Nacionalnog Stožera civilne zaštite RH,  obustavlja se nastava u osnovnim i srednjim školama te rad vrtića i fakulteta u Splitsko-dalmatinskoj županiji, priopćio je u petak županijski Stožer civilne zaštite.


Zatvori i sudovi provode pojačane mjere protiv koronavirusa

14:56 – Preventivne mjere protiv širenja koronavirusa poduzelo je i Ministarstvo pravosuđa koje je svim kaznenim tijelima naložilo pojačano praćenje zdravstvenog stanja zatvorenika, ali i strože higijenske mjere. Ministarstvo je intenziviralo suradnju s mjesno nadležnim zavodima za javno zdravstvo koji već od prije u suradnji s kaznenim tijelima provode predavanja o mjerama prevencija širenja zaraznih bolesti na kojima je dosad prisustvovala 366 službenika i službenica kaznenih tijela. Osim toga, kaznenim tijelima dostavljen je i letak „Psihologija straha od zaraznih bolesti /koronavirusa“, s kojim su upoznati svi službenici i namještenici, odgovorio je Hini Stožer civilne zaštita na upit kakve se mjere provode u zatvorima kako bi se suzbila opasnost od širenja koronavirusa.

Uz pojačano praćenje zdravstvenog stanja zatvorenika i maloljetnika te pojačane mjere higijene osoba, prostorija i prostora s naglaskom na higijenu ruku i održavanje čistoće, kaznena tijela dodatno su opskrbljena zaštitnom opremom te se prate saznanja o koronavirusu. Preventivne mjere odnose se i na pravosudna tijela kojima je Ministarstvo pravosuđa ukazalo na potrebu pojačane higijene osoba i svih prostora te održavanja čistoće, stoji u odgovoru. Na najvećem, zagrebačkom Županijskom sudu doznaje se da će se u ponedjeljak znati hoće li uvoditi strože zaštitne mjere, ali da se “hitni zatvorski predmeti” neće obustavljati.


Teškoće s opskrbom trgovina

14:44 – Iz Hrvatske gospodarske komore danas su poručili da ima određenih zastoja u protoku robe, no da to neće isprazniti police domaćih trgovina niti će građani ostati gladni, dok iz vodećih trgovačkih lanaca ističu da imaju dovoljno robe i da su dobro opremljeni.


Kontakt jednog vojnika vojarne Črnomerec ima koronavirus

14:28 – Epidemiolozi su u vojarni Črnomerec, budući da kontakt jednog vojnika ima koronavirus. “Nijedan vojnik nema koronavirus, međutim kontakt jednog od vojnika je pozitivan na koronavirus. U vojarni na Črnomercu nije uvedena karantena, već je tamo u tijeku izvid epidemiološke službe. Oni vrše sve izvide kako bi vidjeli je li osoba koja je pozitivna na koronavirus bila u kontaktu s ljudima u vojarni”, rekao je za Index ravnatelj HZJZ-a Krunoslav Capak.


Češka zatvorila svoje granice

14:23 – I Češka Republika zabranit će ulazak u državu svim inozemnim državljanima, a njezini stanovnici neće moći izaći iz države, objavio je danas premijer Andrej Babiš novu mjeru borbe protiv koronavirusa. Zabrana na snagu stupa u ponedjeljak.

Posebne regulacije vrijedit će i za ljude koji žive i rade 50 kilometara od granice s Njemačkom i Austrijom, vozače kamiona i diplomate. Strani državljani s boravištem u Češkoj i dalje će moći ući u državu, no do daljnjega neće moći izaći.

Ljudi koji se vraćaju u Češku iz Njemačke, Švicarske, Austrije i drugih država visokog rizika moraju u izolaciju dva tjedna. Uz Češku su samo Austrija i Mađarska, članice šengenskog prostora, izvijestile su Europsku komisiju o novim graničnim kontrolama. Restrikcije su osim njih uvele i Poljska i Slovačka.


Nema potrebe za pustošenjem trgovina: Hrvatska neće ostati ni bez hrane ni bez lijekova

14.00 – Stvari su pod kontrolom, rekao je ministar financija Zdravko Marić nakon sastanka s predstavnicima maloprodajnih lanaca, a nakon što su građani u četvrtak masovnije krenuli u nabavku.

“Svega ima u dovoljnim količinama, i za više mjeseci ispred nas. Što se tiče lanca opskrbe, ima dovoljno. Govorimo i o razdoblju od više mjeseci. Ako koja polica i nije u potpunosti puna, to ne znači da je nastupila nestašica. Nema potrebe za pretjeranim ‘napadima’ na maloprodajne lance, za stvaranjem nekih velikih zaliha”, rekao je ministar Marić.

Isto potvrđuju i predstavnici lanaca.

Marin Pucar, predsjednik Uprave Podravka, rekao je kako su donijeli mjere prema uputama, a i prehrambena i farmaceutska divizija rade normalno.

“Imamo višemjesečne zalihe. Osigurat ćemo kontinuitet proizvodnje. Hrvatska neće ostati ni bez hrane ni bez lijekova. Imamo zalihu repromaterijala za dva, tri mjeseca. Možemo izdržati narednih pola godine”, istaknuo je Pucar, dodavši kako apelira da se ne stvaraju nepotrebne zalihe.

Ministar Marić ranije danas je istaknuo da se kontinuirano vodi dijalog s dobavljačima i trgovačkim lancima i da rade sinergijski kako bi se isporučila usluga. “Ako je neka polica ispražnjena, ne dovodimo u pitanje mogućnost opskrbe. Ljudi rade sve što je u njihovoj moći i učinit ćemo sve da se lanac opskrbe osigura”, rekao je Marić.

Davor Majetić, direktor HUP-a, dodao je kako to što nema robe na policama znači da je nisu stigli staviti.

“Radimo s Vladom, bankama… Ključno je da očuvamo radna mjesta. Država može učiniti svoje, banke, lokalana uprava… Treba pomoći tvrtkama koje imaju i koje će imati problema s koronom”, poručio je. “Neće biti samo pitanje PDV-a nego i pitanje likvidnosti”, kazao je, poručivši da treba pomoći tvrtkama, osobito onima poput Saponie koja sada proizvodi više, da kupe repromaterijal.

Mihalinec se protivi čuvanju djece u školama

13:39 – Predsjednik Nezavisnog sindikata zaposlenih u srednjim školama Branimir Mihalinec danas se u pismu ministrici obrazovanja Blaženki Divjak usprotivio preporuci da se od zaraze koronavirusom djeca čuvaju u školskim ustanovama, već tvrdi da čuvanje djece treba osigurati u prostorijama mjesnih odbora.

Mihalinec u pismu navodi kako sindikat pozdravlja odluku Nacionalnog stožera za civilnu zaštitu o obustavi nastave u svim osnovnim i srednjim školama u Hrvatskoj, ali ne podupiru preporuku da se djeca čuvaju u školskim ustanovama, posebno u srednjim školama. Predlažu, naime, da se o tome pobrine lokalna zajednica i osigura čuvanje djece u prostorijama mjesnih odbora, kao i da se svim nastavnicima omogući održavanje nastave putem virtualnih učionica od kuće ako za to imaju uvjete.

“Naime, mnogi nastavnici na posao dolaze javnim prijevozom, te su tako u opasnosti zaraziti se i prenositi zarazu dalje na svoje kolege, obitelj i ostale građane. U mnogim školama nema dovoljno jakog signala za internet da bi svi nastavnici istovremeno održavali virtualnu nastavu, a i malo je prostorija u kojima postoji signal pa bi nastavnici bili primorani održavati virtualnu nastavu istovremeno u istoj prostoriji”, ističe Mihalinec.


Prekid svih natjecanja u automobilističkom sportu do 1. svibnja

13:31 – Upravni odbor Hrvatskog auto i karting saveza na elektroničkoj je sjednici donio odluku o prekidu svih natjecanja u automobilističkom sportu do 1. svibnja 2020. Preporučuju nositeljima HAKS-ovih sportskih licenci da ne participiraju na bilo kakvim automobilističkim i karting natjecanjima izvan Hrvatske do 1. svibnja 2020.

“Ovo je globalna kriza te se svi moramo odgovorno ponašati. Nismo imali drugog izbora, već postupiti u najboljem interesu zaštite zdravlja tisuća pojedinaca koji participiraju u automobilističkom sportu u Hrvatskoj”, izjavio je Davorin Štetner, predsjednik Hrvatskog auto i karting saveza

Ipak, odgoda se ne odnosi na natjecanja u digitalnom motorsportu koja kreću već kroz nekoliko dana te je interes za njih vrlo velik, izvijestili su iz Hrvatskog auto i karting saveza.


Nema zaraženih u Osječko-baranjskoj županiji

13:23 – U Osječko-baranjskoj županiji nema oboljelih od koronavirusa, dosad je testirano 11 osoba i sve su bile negativne, izvijestio je danas županijski stožer Civilne zaštite. Načelnik Stožera dožupan Goran Ivanović i župan Ivan Anušić na konferenciji za novinare opovrgnuli su glasine da ima oboljelih, ali da Stožer o tome šuti.

Ivanović je izvijestio kako su brojni javni skupovi, pa i neka sportska natjecanja otkazani, a Stožer je, za slučaj potrebe, pripremio prostorije za karantenu i smještaj eventualno oboljelih koji odmah mogu biti u funkciji.

Anušić je kazao da ta situacija traži neširenje panike i da se glasine koje se stalno pojavljuju ne uzimaju “zdravo za gotovo” te da će Stožer o svim relevantnim informacijama izvještavati putem konferencija za novinare i medija.


Troje novozaraženih članovi su obitelji prvooboljelog

13:19 – Tri novozaražene osobe koronavirusom u Primorsko-goranskoj županiji članovi su šire obitelji prvooboljelog muškarca, imaju blage simptome bolesti ili ih uopće nemaju, izvijestio je danas voditelj županijskog Epidemiološkog odjela Nastavnog zavoda za javno zdravstvo Dobrica Rončević.

Rončević je na konferenciji za novinare u Rijeci kazao kako je riječ o osobama mlađe ili srednje životne dobi, što znači da ne pripadaju najrizičnijoj populaciji starijih osoba ili onih s kroničnim bolestima. Prije dvadesetak dana bili su u kontaktu s prvim zaraženim, a otada su u samoizolaciji u vlastitim stanovima, odvojeni od drugih članova obitelji.

Istaknuo je kako su negativan nalaz na virus imale sve ostale testirane osobe izvan te šire obitelji, pa nema dokaza da se pojavio drugi centar širenja i da je epidemija u ovoj županiji nekontrolirana. Pod mjerama samoizolacije u županiji je oko 700 osoba.


Milanović se obratio javnosti: ‘Svojim intervencijama samo bih unio pomutnju’

13:04 – Predsjednik Republike Zoran Milanović dao je izjavu na Pantovčaku za medije vezano za najnoviju situaciju s koronavirusom. “Svojim intervencijama bih unio samo pomutnju, ali osjećam potrebu da se oglasim”, rekao je.

Nije nijedna pogreška napravljena do sada, smatra predsjednik. “U cijeloj ovoj neugodnoj priči igra faktor sreće kada vidimo što se počelo događati u Sjevernoj Italiji. Kada vidimo što se dogodilo u tako razvijenoj državi, vidimo da je važan faktor sreće, ali i permanetno djelovanje i analiziranje”.

Rekao je da će pratiti situaciju i dalje, ali nije želio reći više ništa jer misli da bi samo unio pomutnju. Što se tiče odluke o zatvaranju vrtića i škola, misli da je na vrijeme donesena.

Rekao je da ćemo se morati povući u obiteljski i socijalni nukleus, manje se družiti s drugim, posebno strancima. Smatra da stoga moramo stvoriti uvjete za život u manjim prostorima sa socijalnom distancom u sljedeća dva tjedna.

Ne misli da postoji opasnost da sve sklizne u neku paniku. Podsjetio je na Kinu koja je epidemiju ‘uspješno riješila’. “Manje kontakata, socijalna distanca”, ponovio je Milanović koji daje podršku Vladi.


Negativan utjecaj na industriju

12:57 – Hrvatske industrijske, građevinske i brodarske kompanije osjećaju posljedice epidemije koronavirusa te naglašavaju da će se pravi utjecaj virusa COVID-19 na njihovo poslovanje vidjeti tek ako se situacija znatno pogorša ili ako potraju zastoji na tržištu.


Dva nova slučaja zaraze u BiH

12:54 – Ukupan broj oboljelih od koronavirusa u Bosni i Hercegovini povećan je na 13, nakon što su u petak potvrđena dva nova slučaja. Kako je tijekom dana potvrdilo ministarstvo zdravstva Republike Srpske, novozaraženi su dijete i osoba mlađe životne dobi, a riječ je o osobama koje su bile u kontaktu s muškarcem i ženom kod kojih je koronavirus otkriven u četvrtak.

“Osjećaju se dobro i sada su u kućnoj izolaciji”, stoji u priopćenju entitetskog ministarstva. Dodali su kako je u RS trenutačno 488 osoba pod nadzorom zbog sumnje u zarazu koronavirusom.

Posljednja dva slučaja zaraze također su locirana na područu Banje Luke, gdje je do sada ukupno osmero oboljelih, dok su dva zabilježena u obližnjem mjestu Čelinac, a još tri slučaja zaraze locirana su u Zenici.

Gradske vlasti u Banjoj Luci od četvrtak su naložile provedbu dodatnih restriktivnih mjera ograničivši rad većine prodavaonica i ugostiljskih objekata do 18 sati. Kao i u drugim dijelovima BiH, i u tom gradu su otkazane sve veće manifestacije te je prekinuta nastava u školama i na fakultetima.


Predsjednik daje izjavu u 13 sati

12.40 – Predsjednik Republike Zoran Milanović dat će izjavu za medije o aktualnoj situaciji vezanoj uz epidemiju koronavirusa u 13 sati u Uredu predsjednika Republike.


U subotu virtualni sastanak svih ravnatelja s ministricom

12:30 – S obzirom na to da se u svim osnovnim i srednjim školama neće održavati nastava od ponedjeljka, 16. ožujka 2020., od ponedjeljka 16. ožujka krenut će izvođenje nastave na daljinu. U subotu, 14. ožujka 2020., organizirat će se virtualni sastanak svih ravnatelja svih osnovnih i srednjih škola s ministricom Blaženkom Divjak, u virtualnoj učionici u 13 sati.


Zatvaraju se vrtići u Zagrebu

12:19 – Održana je konferencija za novinare Grada Zagreba na kojoj je Ivica Lovrić rekao da od ponedjeljka neće raditi dječji vrtići Grada Zagreba, no da će i u školama i vrtićima zaposlenici biti na svojim radnim mjestima. Oni roditelji koji nemaju kamo s djecom moći će ih dovesti. “Sva javna prijevozna sredstva dezinficiraju se triput dnevno”, rekla je Mirka Jozić.

1700 ljudi je pod zdravstvenim nadzorom koji su potencijalni izvor zaraze. Telefoni su zakrčeni, uvode se nove linije. Od ponedjeljka Zdravstveni zavod kreće s testiranjem na koronavirus.

Nema potrebe za stvaranje rezervi, rekli su. Zamjenica gradonačelnika Milana Bandića uputila je poruku zaraženima i onima koji su u samoizolaciji da nisu sami i da će sustav biti organiziran na najbolji mogući način.

Milan Bandić zaželio je ozdravljenje onima koji su zaraženi. Pozvao je sugrađane na odgovornost na svim razinama, od pojedinca do najviših institucija vlasti. “Želim da budemo razboriti, ovo je vrijeme razboritosti, da budemo hladne glave i razboriti. Opasno je podcijeniti epidemiju. Ne smijemo širiti paniku”.

Poželio je da budemo solidarni i pozvao je sugrađane, posebno umirovljenike, da ne hrle u trgovine i prazne police. Pozvao je i institucije da kontroliraju cijene svega. “Budimo solidarni i budimo zajedno”, poručio je na kraju.


U opasnosti 50 milijuna radnih mjesta u turizmu

12:02 – Svjetsko vijeće za putovanje i turizam (WTTC) danas je upozorilo da koronavirus dovodi u opasnost više od 50 milijuna radnih mjesta u svjetskom turizmu, što se ocjenjuje jednom od jačih posljedica te pandemije na turistički sektor.

“Podaci WTTC-a pokazuju snažan utjecaj pandemije COVID-a 19 na sektor putovanja i turizma, pa je tako globalno ugroženo 50 milijuna radnih mjesta u turizmu. Kada dođe vrijeme, WTTC i globalni privatni sektor bit će spremni pomoći i podržati vlade i zemlje da se oporave”, poručila je izvršna direktorica WTTC-a Gloria Guevara.

Dodala je da najnovije brojke iz WTTC-ove analize pokazuju da bi globalna turistička industrija ove godine mogla pasti za 25 posto, što bi moglo dovesti do smanjenja broja radnih mjesta između 12 i 14 posto.


Sever traži hitno povećanje naknade za razdoblje samoizolacije

11:58 – Predsjednik Nezavisnih hrvatskih sindikata Krešimir Sever zatražio je danas od Vlade hitno pokretanje zakonskih izmjena radi povećanja naknade za dane provedene u samoizolaciji kako bi se ljude izložene koronavirusu motiviralo da se prijave nadležnim službama. Sadašnja osnovica za izračun naknade plaće za razdoblje provedeno u samoizolaciji iznosi nešto više od 4200 kuna mjesečno. Sindikat pak traži da se dobiva stopostotna naknada plaće kao u slučaju ozljede na radu.

Sadašnja je naknada preniska i demotivirajuća zbog čega bi pojedini građani mogli prešutjeti izloženost koronavirusu ili “još malo sačekati” prije nego li se odluče prijaviti nadležnim službama, upozorio je Sever u otvorenom pismu premijeru. Smatra da se građane, izložene koronavirusu, treba motivirati da ostanu kod kuće. Stoga sindikat traži da Vlada hitno pokrene izmjene Zakon o obveznom zdravstvenom osiguranju, kojim je uređeno pravo i iznos naknade za razdoblje samoizolacije.


Sastanak ministra Marića s trgovcima

11:46 – Potpredsjednik Vlade i ministar financija Zdravko Marić održat će sastanak s predstavnicima trgovačkih lanaca u vezi situacije s koronavirusom. Sastanak bi trebao početi oko podneva u sjedištu Ministarstva financija, Katančićeva 5, Zagreb, a nakon njega predviđene su izjave.


Koronavirus zatvara Disneyland u SAD-u i Francuskoj

11:44 – Grupa Disney odlučila je od ovog vikenda zatvoriti svoje slavne zabavne parkove u Kaliforniji, na Floridi te blizu Pariza i tako će ostati do kraja ožujka “iz opreza” zbog epidemije koronavirusa. Disney World u Orlandu na Floridi prvi je zabavni park na svijetu po broju posjeta – 21 milijun posjetitelja u 2018., a slijedi ga Disneyland u Anaheimu blizu Los Angelesa s 18,7 milijuna. Disneyland blizu Pariza, prvi takav park u Europi na godinu posjeti nekih 10 milijuna ljudi.

Disney je već ranije najavio da će svoj zabavni park u Kaliforniji zatvoriti 14. ožujka, “iako nijedan slučaj Covida-19 nije zabilježen u Disneyland Resortu”, ali zatvaranje je “u interesu posjetitelja i zaposlenika” u skladu s preporukama guvernera Kalifornije. Guverner Gavin Newsom preporučio je od četvrtka obustavu svih “ne osobito važnih” skupova s više od 250 osoba. Hoteli u Disneyland Resortu, koji se prostire na 40 hektara, ostat će otvoreni do 16. ožujka kako bi turisti mogli mirno pripremiti odlazak, rečeno je.

Disney World u Orlandu i Disneyland Paris zatvaraju se od nedjelje do kraja mjeseca. Hoteli su zasad otvoreni do novog naređenja.


Varaždin: Radnici koji iz inozemstva dolaze za vikend moraju u izolaciju

11:41 – Radnici koji rade u inozemstvu, a ovaj vikend se vraćaju kući, na područje Varaždinske županije, dobit će rješenja o aktivnom zdravstvenom nadzoru od sanitarne inspekcije i morat će u 14-dnevnu izolaciju, rekao je u petak načelnik Stožera civilne zaštite Varaždinske županije Rober Vugrin.

To znači, dodao je, da neće biti u mogućnosti u nedjelju ponovo otići na rad u inozemstvo. Varaždinska županija je pogranično područje i tijekom dana očekuje se veliki priljev hrvatskih državljana iz Austrije i Slovenije, posebno iz regija Bela krajina te iz Njemačke. Mjere izolacije će. osim za njih, vrijediti i za one koji dolaze iz Francuske, Švicarske, Španjolske, Nizozemske, Engleske i Švedske i zato je važno da da imaju prave informacije.

Načelnik županijskog Stožera dodao je da u Varaždinskoj županiji nema novozaraženih i u karanteni su još uvijek četiri osobe koje imaju dobru kliničku sliku.


Andrej Plenković: Obustavlja se nastava u školama na dva tjedna

11:09 – Premijer Andrej Plenković obratio se javnosti s najnovijim informacijama vezano za kriznu situaciju oko širenja koronavirusa, pri čemu je izvijestio da se obustavlja nastava u srednjim i osnovnim školama te na fakultetima.

“I Europa i svijet i Hrvatska su u ratu protiv panike i epidemije koronavirusa. Odgovornost svakog građanina, samodisciplina je bitan element koji će utjecati na širenje epidemije. Pozivam sve na odgovornosti i na slušanje epidemiologa. Stožer će nastaviti sa svim aktivnostima kao i do sada s redovitim brifinzima a i mi ćemo se sastajati jednom dnevno.

Jutro ste čuli na konferenciji za medije da imamo trenutno 31 slučaj. Ono što je dobro je da su svi ti slučajevi generirani s dolaskom s nekim iz vanskih zemalja. Dinamika u Hrvatskoj je bitno sporija nego drugdje jer smo mjere počeli poduzimati prije dva mjeseca”, rekao je Plenković u obraćanju javnosti.

Plenković je rekao da će se fokusirati na radna mjesta te da namjeravaju poduzeti mjere kako bi pomogli malim poduzetnicima. Tvrdi da će odgodit plaćanje poreza na dohodak, poreza na dobit, doprinosa te da će središnji proračun to nadomjestiti.

Hrvatska je u parcijalnoj fazi što se tiče školskog sustava. Ispod 2,5 posto u svijetu je mlađe od 20 godina, rekao je Plenković. Međutim, od ponedjeljka zbog koronavirusa u Hrvatskoj nema nastave u osnovnim i srednjim školama te na fakultetima, a obustava traje dva tjedna, objavio je Plenković.

“Od ponedjeljka nema nastave na razdoblje od dva tjedna i u osnovnim i srednjim školama te fakultetima”, kazao je premijer Plenković nakon sastanka s Nacionalnim stožerom civilne zaštite i ministrima u vezi situacije s koronavirusom.

Kazao je da će se primijeniti model po kojemu će učenici od 1. do 4. razreda osnovne škole pratiti nastavu putem posebnih emisija na HRT-u i Sportske televizije, a za više razrede organizirat će se online nastava. Nastavnici će i dalje dolaziti u školu, a ako je potrebno, mogu doći i djeca o kojoj nema tko brinuti, ali nastava se obustavlja na dva tjedna. Isti režim je za vrtiće i fakultete.

Apelirao je na građane koji su starije dobi da budu posebno oprezni jer su najrizičnija skupina. Savjetovao je da se što manje izlažu i da vode discipliniran način života.

Izbori u HDZ-u će se najvjerojatnije održati, kaže Plenković.


Divjak: Za više razrede nastava na Sportskoj televiziji

10:50 – Ministrica znanosti i obrazovanja Blaženka Divjak najavila je u petak da od ponedjeljka, osim programa na HRT 3 za niže razrede, na Sportskoj televiziji kreće program za više razrede osnovnih i za srednje škole s video materijalima koji će biti dostupni online.


U Istri kreće represija

10:27 – Županijski stožer Civilne zaštite održao je konferenciju za novinare na kojoj je načelnik stožera, Dino Kozlevac, ponovio mjere i kazne za ljude koji krše pravila samoizolacije. Aplirao je na sve da trebaju poštovati mjeru te da od danas kreće represija u Istri.

“Zapriječene su novčane kazne i mislim da se to nikome ne isplati. Kontrola će tražiti jesu li kući, tko nije tamo, dobit će kaznu”, dodao je. Više o tome pročitajte OVDJE.


Sastanak premijera i Nacionalnog stožera

10:22 – U Banskim dvorima u tijeku je sastanak premijera Andreja Plenkovića s Nacionalnim stožerom civilne zaštite i ministrima u vezi situacije s koronavirusom, a nakon završetka sastanka izjavu će dati Plenković.


Talijani u izolaciji pjevaju kako bi podigli raspoloženje

10:29 – Pojavila se snimka na Twitteru koja pokazuje kako ljudi u izoliranom talijanskom gradu zajedno pjevaju kroz svoje prozore kako bi podigli raspoloženje u trenutku kada je cijela zemlja jedna velika karantena zbog koronavirusa. Čini se da je pjesma “Canto della Verbena”, a otpjevali su je stanovnici ulice u Sieni u Toskani.

Komentatori su nazvali prizor “lijepim” i “dirljivim”, a snimka je lajkana više od 28.000 puta.


Zekanović: Sabor treba žurno raspravljati o pandemiji koronavirusa

10:08 – Hrvatski sabor danas je svoj rad nastavio opetovanim zahtjevom Hrvoja Zekanovića (Suverenisti) da Sabor žurno, “obvezno u idućem tjednu”, tematski raspravi o pandemiji korona virusom. Nije logično i dopustivo da Sabor uopće ne govori o toj temi koja potresa čitavi svijet, radi se o najvećoj krizi u novije doba, rekao je zastupnik. Više pročitajte OVDJE.


Demokrati traže siguran povratak hrvatskih radnika iz inozemstva

 

10:03 – Demokrati su zatražili od države da se hrvatskim radnicama i radnicima izvan zemlje omogući siguran povratak u domovinu.

“Imajući u vidu sve veću ozbiljnost situacije povezanu sa širenjem koronavirusa (COVID-19), Marina Kasunić Peris, politička tajnica Demokrata zahtijeva od ministra rada i mirovinskoga sustava Josipa Aladrovića da pronađe odgovarajuća rješenja za položaj i status radnica i radnika koji su iz Hrvatske upućeni (izaslani) na rad u druge države članice EU-a, kojih u ovom trenutku ima oko 50.000. Posebice se treba voditi računa o radnicama i radnicima koji su izaslani na rad u one države u kojima se zaraza virusom brzo širi.

Naime, smatramo da bi se hrvatskim radnicama i radnicima, posebice onima koji to sami žele, trebalo omogućiti siguran povratak u domovinu, kako bi u ovim neizvjesnim trenucima mogli biti sa svojim najmilijima te kako bi im se omogućilo da se pravovremeno udalje za mogućih potencijalnih žarišta širenja virusa. Ujedno apeliramo na poslodavce da tim radnicama i radnicima omoguće korištenje plaćenog dopusta u dužem trajanju od onog koji je propisan Zakonom o radu, odnosno aktima koji obvezuju poslodavca”, poručili su Demokrati.


HZZO moli osiguranike da odgode dolazak u njihove prostorije

 

9:58 – Zbog aktualne epidemiološke situacije s koronavirusom Hrvatski zavod za zdravstveno osiguranje (HZZO) pozivao je osigurane osobe, naročito one starije dobi, da privremeno odgode svoj dolazak u službene prostorije HZZO-a kako bi zaštitili sebe i svoju obitelj, a i radnike HZZO-a.

“Molimo osigurane osobe, kojima je neophodan dolazak u HZZO radi reguliranja određenih prava iz obveznog zdravstvenog osiguranja da se obrate telefonski u regionalne urede, područne službe i ispostave HZZO-a prema mjestu prebivališta ili na mail ppp@hzzo.hr gdje će dobiti upute na koji način da dostave potrebnu dokumentaciju kao i odgovore na sva pitanja”, izvijestili su iz Hrvatskog zavoda za zdravstveno osiguranje.


Prvi slučaj koronavirusa u Keniji

9:55 – Kenija je potvrdila da je žena koja je doputovala u zemlju iz SAD-a pozitivna na koronavirus. Ministar zdravlja Mutahi Kagwe rekao je da je pacijentica stigla u Keniju 5. ožujka te da joj je 12. ožujka postavljena pozitivna dijagnoza. Putovala je iz SAD-a preko Londona, javlja BBC.


Australski ministar unutarnjih poslova pozitivan na koronavirus

9:48 – Australskom ministru unutarnjih poslova Peteru Duttonu danas je potvrđen koronavirus i smješten je u bolnicu u sjeveroistočnom Queenslandu. U Australiji je 156 zaraženih, a troje umrlih. Vlasti očekuju nagli porast oboljelih u idućim tjednima s dolaskom zime.

Bivši ministar zdravstva Dutton bio je u utorak na sastanku u Sydneyju s premijerom Scottom Morrisonom i drugim članovima kabineta, rekla je glasnogovornica. “Jutros sam se probudio s temperaturom i grloboljom”, priopćio je Dutton. “Osjećam se dobro i informirat ću vas o svom stanju.”

Australski premijer Scott Morrison ne preporuča okupljanja s više od 500 ljudi, ali je rekao da će za vikend otići na utakmicu ragbija. Zdravstveni dužnosnici upozoravaju da bi se milijuni Australaca mogli zaraziti u sljedećih nekoliko mjeseci.


Krizna sjednica Hrvatske poljoprivredne komore

9:45 – Upravni odbor Hrvatske poljoprivredne komore održat će danas kriznu sjednicu, na kojoj će s predstavnicima Ministarstva poljoprivrede raspravljati o situaciju na tržištu poljoprivrednih proizvoda i opskrbi hranom uslijed situacije s pandemijom koronavirusa.

Cilj sastanka je dogovoriti kriterije i mjere, te razmijeniti informacije s terena vezane za sektor (stanje na tržištu, uvoz, izvoz..). Predsjednik Hrvatske poljoprivredne komore Mladen Jakopović zajedno s predstavnicima sektorskih Odbora HPK dat će izjave za medije prije početka krizne sjednice. Izjave su predviđene u 12.45 sati u sjedištu Hrvatske poljoprivredne komore, Ulica grada Vukovara 78, Zagreb.


Sve više hrvatskih tvrtki zbog koronavirusa omogućuje rad od kuće

9:41 – Širenje epidemije koronavirusa potaknulo je i hrvatske kompanije da uvedu izvanredne mjere te ih se sve više odlučuje na rad od kuće, piše danas Jutarnji list. Ipak, iako će poslodavci koji svoje radne procese mogu organizirati od doma proći bolje, tako mogu raditi samo kratkoročno. Više pročitajte OVDJE.


Zabranjen uspon na himalajske vrhove u Nepalu

9:34 – Nepal je ove sezone zabranio uspon na sve svoje himalajske vrhove, uključujući i Mount Everest, u strahu od koronavirusa, izjavio je danas vladin ministar. Ministar turizma Yogesh Bhattarai rekao je da su obustavljene ekspedicije na sve vrhove u proljetnoj sezoni od ožujka do svibnja.

“Penjanje ove sezone je obustavljeno”, rekao je Bhattarai za Reuters. “To je mjera opreza zbog toga”, dodao je Bhattarai kada je upitan je li to zbog koronavirusa. Nepal je potvrdio samo jedan slučaj koronavirusa među 450 testiranih ljudi. Zaražen je mladić koji studira u Kini.

“Ovo vijest je razočaravajuća kako za naše vođe ekspedicija, tako i za naše klijente koji su mjesecima trenirali za ovogodišnji uspon”, rekao je Lukas Furtenbach iz kalifornijske vodeće kompanije Furtenbach Adventure.

Adrian Ballinger iz tvrtke Alpenglow Expeditions rekao je da razumije odluku. “Iako otkazivanje uspona nikada nije ishod kakav želimo, to je bilo odgovorno učiniti”, rekao je Ballinger. “Širenje COVIDA-19 u baznom logoru bilo bi opasno i potencijalno pogubno”, rekao je.

Nepal će također prestati izdavati vize do 30. travnja, dodao je dužnosnik.


Presica kriznog stožera: 4 nova slučaja u Hrvatskoj

9:04 – Danas se u 9 sati počela je redovna press konferencija Nacionalnog kriznog stožera, nakon čega članovi Stožera idu na sastanak u Vladu. Ministar Vili Beroš obratio se javnosti i rekao da od sinoć imamo 4 nova bolesnika, ukupno 31. Dvoje u Puli, dvoje u Zagrebu, riječ je o tri bliska kontakta i jedan slučaj koji je došao izvana. Za tri nova se čekaju potvrde.

Razmatraju sve mjere koje bi smanjile transmisiju bolesti u populaciji. Nema znakova lokalne transmisije bolesti. Spremni su reagirati novim mjerama ako se epidemiološka situacija pogorša, rekao je Beroš. “Broj će porasti”, kazao je ministar Beroš.

“U Zagrebu se radi o dva obiteljska kontakta od poznatih bolesnika, a u Puli se radi o jednom ugostitelju koji se vratio iz Italije. A druga osoba je ostvarila kontakt s osobom u Zagrebu koja je došla iz Švicarske i koja je kasnije postala zaražena. Epidemiološka situacija je još uvijek povoljna. U svim ovim mjestima u kojima imamo bolesnika smo tražile kontakte”, rekao je Krunoslav Capak.

Alemka Markotić, ravnateljica klinike Fran Mihaljević, tvrdi da svi imaju blaži oblik bolesti. Beroš je rekao da će broj oboljelih sljedećih dana porast, ali i da se nadaju kako će epidemija uskoro početi jenjavati.

Markotić je također rekla da je testirano više od 500 ljudi te da je među njima “masa negativnih”. Opovrgla jetvrdnju da da se ne testira dovoljno ljudi. Upozorila je i da su testovi samo sredstvo liječnika da lakše prate bolesnike, ali da nisu mjera prevencije.

“Ako se osobno ne budemo uključili u te mjere. Znate kako je bilo u Domovinskom ratu, a ovo je rat s virusom, sad moramo svi zajedno odraditi kao i u Domovinskm ratu. Stanovništo se mora samo odgovorno ponašati, izbjegavati kontake, higijenske mjere. Ni u kojem trenutku ne treba biti panike. Razumni strah postoji, to je ljudski. Oni koji žele širiti paniku čine štetu. Što se tiče zdravstvenih ustanova ne treba opet ići odmah ako je netko zašmrcao. Ako imate simptome onda se treba najaviti. Razumno se ponašati, radije pokušajte komunicirati telefonom, imajte strpljenja jer nas je malo. Samo tako možemo sve držati pod kontrolom”, rekla je Markotić.

Capak je rekao da nisu zatvorili kafiće kao ni druge objekte, ali da pozivaju ljude da ne idu na javna okupljanja. “Više pozitivnih zadnjih dana su bili iz ugostiteljstva, mislim da sam dovoljno rekla”, rekla je Markotić.

Također je rekao kako se popis ljudi u samoizolaciji može dostaviti MUP- te da postoji mogućnost i da se preko mobitela prate ljudi koji su u samoizolaciji. Apelirao je još jednom na svijest hrvatskih građana da je potrebna mjera samoizolacije s obzirom na broj smrtnih slučajeva izvan Hrvatske. “Ta osoba koja je prekršila samoizolaciju počinila je ozbiljno kazneno djelo”, rekao je Capak.

Alemka Markotić je potvrdila da za sada nije bilo težih bolesnika. Krunoslav Capak je rekao da trenutno imamo dovoljno santiranih inspektora.

Još dvoje zaraženih koronavirusom iz Zagreba, koji su bili među prvima zaraženima, bi mogli biti izliječeni ako drugi test koji se očekuje bude negativan, rekla je Markotić.


Sutkinja pulskog suda pozitivna na koronavirus

9:00 – Navodno je jedna od sutkinja pulskog suda pozitivna na koronavirus. Čeka se službena potvrda te informacije. Zabrinuti djelatnici izašli su jutos ispred zgrade suda i čekaju da im se obrati predsjednik Županijskog suda u Puli, doznaje Glas Istre.


Beroš iznio podatke koliko bi mogli imati oboljelih u Hrvatskoj

8:58 – Ministar Vili Beroš iznio je za HRT i razmišljanja koliko bi mogli imati zaraženih u Hrvatskoj.

“Ako kompariramo s Kinom i brojem stanovnika, onda dolazimo do promila. Dakle radi se o broju zaraženih od 0.006 promila u populaciji. U ovom trenutku epidemija jenjava, nadamo se da će uskoro završiti. U Italji je nešto veći, oko 0.025. Ako vučemo korelacije, očekujemo i slučaj broj u RH. Hoće li to biti tisuću ili dvije, irelevantno je. Naglasimo još jednom da će kod 80 posto oboljelih klinička slika biti blažeg oblika. Mislim da ćemo moći dati adekvatan zdravstveni i društveni odgovor na ovu ugrozu.”


Dvoje zaraženih iz Umaga

8:50 – Zadnjih dvoje zaraženih su iz Umaga, stabilno su i imaju blage simptome, javlja N1 Televizija.


7 novih slučajeva u Srbiji

8:48 – U Republici Srbiji do jutros u 8 sati potvrđeno je 7 novih slučajeva zaraze koronaviruom. U toj zemlji ukupno je 31 potvrđen slučaj COVID-19, javlja Kurir.


Otac učenika zagrebačke osnovne škole zaražen koronavirusom

8:44 – Ravnateljica Osnovne škole “Bartola Kašića” u Zagrebu objavila je u četvrtak navečer na internetskim stranicama škole kako je potvrđeno da je otac jednog učenika škole zaražen koronavirusom i hospitaliziran. Učenik će biti testiran i trenutno se nalazi u izolaciji. Više pročitajte OVDJE.


Kujundžić traži odgađanje izbora u HDZ-u

8:41 – Zbog širenja koronavirusa, akademski kipar i kandidat za potpredsjednika HDZ-a Ivan Kujundžić zatražio je da se odgode unutarstranački izbori koji bi se trebali održati u nedjelju, 15. ožujka.

“Opća je panika sa širenjem korona virusa! Članice I članovi, dužnosnici Hdz-a, učinimo iskorak u ime zdrave pameti. Nisu bitni naši osobni interesi, a ni naši unutarstranački izbori, bitno je zdravlje i život svakog čovjeka! Odgodimo naše izbore, ako će to spriječiti zarazu ili nedaj Bože prouzročti smrt  jednog čovjeka!”, napisao je Kujundžić u pismu glavnom tajniku stranke Gordanu Jandrokoviću.


Puno više ljudi bi moglo biti zaraženo

8:36 – Vlade i središnje banke pripremile su danas još izvanrednih mjera protiv utjecaja koronavirusa na gospodarstvo nakon što su azijske burze pretrpile najveći tjedni pad od financijske krize 2008., dok raste broj oboljelih diljem svijeta.

Stručnjaci upozoravaju da bi, zbog premalog broja testiranja i neprijavljenih slučajeva, puno više ljudi moglo biti pogođeno epidemijom koja je izbila u kineskom gradu Wuhanu krajem prošle godine.  Veći sportski događaji otkazani su ili odgođeni, velika javna okupljanja su zabranjena ili ograničena, a škole zatvorene.

Donald Trump je predložio otkazivanje Olimpijskih igara u Tokiju na 2021. “Možda ih odgode na godinu dana, ako je to moguće”, rekao je Trump novinarima. “To mi se više sviđa od praznih stadiona”, dodao je.Organizatori OI-a kažu da nastavljaju s pripremama za “sigurne” Igre, koje prema rasporedu trebaju započeti u srpnju. Više pročitajte OVDJE.


Redovna press konferencija Nacionalnog stožera stožera

8.05 – Danas se u 9 sati održava redovna press konferencija Nacionalnog stožera stožera. Nakon toga, članovi stožera idu na sastanak u Vladu kod premijera Andreja Plenkovića. Kako neslužbeno doznajemo, u pripremi su nove mjere za borbu protiv širenja epidemije koronavirusa.

Ministar Beroš: ‘Situacija se komplicira’

7:58 – Ministar zdravstva Vili Beroš u emisji HRT-a “U mreži Prvog” izjavio je kako se, kako je i očekivano, situacija komplicira.

“Situacija se komplicira, ali to je očekivano. Još nema slobodne cirkulacije virusa. Ako se to desi, odgovorit ćemo na tu ugrozu novim mjerama. Naš zdravstveni sustrav ima dovoljno kapaciteta da pruži bolesnima adekvatnu pomoć”, rekao je.

“Svaka epidemija ima svoj tijek. Treba reći da preko 80% oboljelih ima slabu kliničku sliku. Treba pučanstvu reći da ima onih koji niti ne znaju da su oboljeli. Treba smanjiti na neki način paniku među pučanstvom. Izvjesno je da će sljedeći dan porasti, ali je bitno da odolijevamo lokalnoj transmisiji jer će onda još više biti oboljelih. Ali imamo i na to odgovor, imamo krevete, respiratore i liječnike”, dodao je.

Da je zatvaranje škola “čarobni štapić”, one bi bile zatvorene, rekao je Beroš te dodao da je stvar s djecom specifična jer ona uglavnom ne obolijevaju, ali mogu biti transmiteri. “Većina europskih zemalja ima stav da škole ne treba zatvarati ako nema lokalne transmisije. Na području Istarske županije bila je drugačija situacija, veliki je broj Talijana dolazio i smatrali smo da je to bilo optimalno, zatvoriti škole. Dođe li do slobodne cirkulacije, poduzet ćemo i mjeru zatvaranja škola.”


Danska kraljica otkazala rođendansku proslavu

7:50 – Danska kraljica Margrethe odlučila je zbog epidemije koronavirusa otkazati sve događaje kojima je planirala proslaviti svoj 80. rođendan u travnju, objavila je danska palača. Kraljica će 16. travnja napuniti 80 godina, a planirani događaji trebali su se održavati nekoliko dana.

“Danska i globalna zajednica sada su u vrlo teškoj situaciji”, rekla je kraljica i naglasila da sada “ljudi trebaju paziti jedni na druge”. Pozvala je građane da slijede upute vlade i vlasti i pohvalila zdravstveno osoblje i sve druge osobe uključene u suzbijanje epidemije koronavirusa. Kraljica se u četvrtak vratila sa zimovanja u Norveškoj i ostat će u palači Fredensborg, nekih 40 kilometara sjeverno od Kopenhagena.


Supruga kanadskog premijera Trudeau zaražena koronavirusom

7:23 – Kanadski premijer Justin Trudeau odlazi u izolaciju na 14 dana nakon što je njegova supruga Sophie Grégoire Trudeau testirana pozitivna na koronavirus. Grégoire Trudeau ima blage simptome i dobro se osjeća, a u izolaciji će ostati također 14 dana, navodi se u izjavi premijerova ureda koja je objavljena krajem četvrtka.

Javila se s blagim simptomima gripe u srijedu nakon što je imala govor u Velikoj Britaniji. Zdravstveni dužnosnici obraćaju se svima koji su bili s njom u kontaktu, priopćio je ured, javlja CNN.


Bugari u izvanrednom stanju, Belgijanci i Potugalci zatvaraju škole

7:09 – Epidemija koronavirusa uzrokuje niz oštrih mjera kojima europske vlade nastoje suzbiti pandemiju koja prijeti Europi. Bugarski premijer Bojko Borisov zatražio je uvođenje izvanrednih mjera nakon što je u jednom danu broj oboljelih sa sedam skočio na 23. Borisov je zatražio zatvaranje škola, dječjih vrtića i sveučilišta.

Belgijska premijerka Sophie Wilmès zatvorila je škole, kafiće, restorane i diskoteke do 3. travnja, a u Portugalu će sve škole biti zatvorene od ponedjeljka. Također, kruzerima neće biti dopušteno iskrcavanje putnika osim ako oni ne žive u Portugalu, a zatvaraju se i noćni klubovi. U Portugalu je trenutno 78 oboljelih.

Objavljeno je i da trener Arsenala Mikel Arteta ima koronavirus. U SAD-u se zatvara Disneyland u Kaliforniji, 30 kilometara od Los Angelesa, koji je lani privukao 30 milijuna posjetitelja i kojeg Amerikanci zovu “najsretnijim mjestom na svijetu”.


Samo pet novih slučaja u Wuhanu

7:07 – Grad Wuhan, izvorište zaraze koronavirusa, bilježi drugi dan zaredom jednoznamenkast broj oboljelih jer je prijavljeno pet novih slučajeva, objavila je kineska vlada. U ostatku pokrajine Hubei, izuzevši grad Wuhan, nije bilo novih slučajeva zaraze i to po osmi dan zaredom, a u cijeloj Kini je u četvrtak zabilježeno osam slučajeva, sedam manje nego u srijedu.

Također, u Šangaju je su prijavljena dva, a u Pekingu jedan novooboljeli, a vlasti su objavile da se radi o pridošlicama u zemlju.

Broj zaraženih koronavirusom u 116 zemalja u četvrtak je porastao na 131.479, a umrlo ih je 4.925. U posljednja 24 sata u Italiji je umrlo 188 ljudi, te se ukupan broj smrtnih slučajeva popeo na 1.016. a zaraženih je 15.113. Oporavilo ih se 1.258, objavila je talijanska Civilna zaštita.


Merkel: Naša je zadaća spasiti ljudske živote

7:07 – Njemačka kancelarka Angela Merkel ocijenila je u četvrtak nakon kriznog sastanka s premijerima saveznih zemalja posvećenog novom koronavirusu kako se zemlja nalazi u jedinstvenoj i iznimnoj situaciji. “Situacija je još neuobičajenija nego u vrijeme bankarska krize. Naša je zadaća spasiti ljudske živote, ali i pobrinuti se za to da gospodarstvo funkcionira”, rekla je Merkel. “Ovo je sve samo ne još samo jedna mala epizoda u povijesti naše zemlje. Ovo je rez koji od svakog od nas iziskuje mnogo”, kazala je ona i dodala kako je s premijerima saveznih zemalja dogovorila posebne mjere u borbi protiv širenja zaraze koronavirusom. “U dogovoru s premijerima saveznih zemalja smo zaključili da ne bi trebalo biti manifestacija i okupljanja i s manje od 1.000 osoba. Općenito bi trebalo izbjegavati socijalne kontakte gdje god je to moguće”, rekla je Merkel u četvrtak navečer nakon sastanka s premijerima njemačkih saveznih zemalja.

Njemačka kancelarka nije isključila i prijevremeno zatvaranje svih škola i vrtića u zemlji i to još prije uskrsnih praznika.

“Prijevremeno zatvaranje škola i vrtića je opcija kako bi usporili širenje zaraze”, rekla je Merkel. Ona je istodobno naglasila da odluku o tomu donese same savezne zemlje u čijoj je nadležnosti obrazovna politika. Njemačka kancelarka je na konferenciji za novinare s bavarskim premijerom Markusom Soederom, koji trenutno predsjeda skupom premijera saveznih zemalja, obećala i “brzu i nebirokratsku” pomoć za gospodarstvo.

“Mi ćemo se potruditi da već u petak donesemo nova pravila o skraćenom radnom vremenu”, rekla je Merkel. Ove mjere bi mogle poduzećima omogućiti lakše i brže uvođenje skraćenog radnog vremena uz financijsku pomoć savezne vlade. Bavarski premijer Markus Soeder je najavio kako su danas donesene mjere na snazi do iza uskrsnih praznika.


U Sloveniji do četvrtka navečer 96 zaraženih

7:07 -Broj potvrđenih slučajeva zaraze novim koronavirusom u Sloveniji po zadnjim je službenim podacima porastao na 96, potvrdili su u četvrtak navečer na konferenciji za novinare u Ljubljani predstavnici vlade i epidemiološke struke. “Epidemiološka situacija se brzo mijenja, po zadnjim podacima je 96 potvrđenih slučajeva koronavirusa u Sloveniji”, kazala je direktorica Instituta za javno zdravlje Nina Pirnat, dodavši da je ukupno izvršeno 3058 testiranja, što znači da ih je kod 3,4 posto potvrđena prisutnost virusa.


U Hrvatskoj 27 zaraženih

7:07– Dosad je u Hrvatskoj potvrđeno ukupno 27 oboljelih osoba od koronavirusa, od kojih je 8 oboljelih osoba u Rijeci, 10 u Zagrebu, 4 u Varaždinu, 4 u Puli i jedan u Sisačko -moslavačkoj županiji.

Imaš komentar?

Povratak na Net.hr