JANDROKOVIĆ: 'SVE ĆETE ČUTI' / Brkić: 'Ovo nije Komunistička partija, hvala bogu, nego Hrvatska demokratska zajednica'

Image
Foto: Marko Prpić/PIXSELL

Hoće li Brkić preživjeti još jednu aferu u nizu u kojoj se spominje njegovo ime?

23.4.2019.
9:14
Marko Prpić/PIXSELL
VOYO logo

Nakon što je protiv Milijana Brkića podignuta kaznena prijava, a osječko Općinsko državno odvjetništvo potvrdilo da ga istražuje, danas se na užem Predsjedništvu HDZ-a očekivala rasprava o zamjeniku predsjednika stranke uz nezaobilazno pitanje: je li ovo početak kraja obračuna između premijera i Brkića? 

Predsjednik HDZ-a Andrej Plenković pri dolasku u stranku nije želio reći hoće li se na užem Predsjedništvu raspravljati o Brkiću, već je samo u prolazu nasmiješen novinarima dobacio da će pričati ''o suficitu, kreditnom rejtingu i pobjedi na izborima za Europski parlament te drugim temama''.

''Ovo nije Komunistička partija, hvala bogu, nego Hrvatska demokratska zajednica. U demokraciji postoje institucije koje se bave progonom, to sigurno nisu političke stranke'', kazao je Brkić stigavši u HDZ.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Pri dolasku u središnjicu stranke nešto ranije glavni tajnik HDZ-a i predsjednik Sabora Gordan Jandroković bio je vrlo štur u odgovoru na novinarsko pitanje o Brkićevoj sudbini i samo je kratko poručio: 'Sve ćete čuti'. 

Uoči početka sjednice politički tajnik HDZ-a Lovro Kuščević također nije bio odveć rječit. Upitan može li Brkić ostati drugi čovjek HDZ-a, poručio je da će čuti što Brkić ima za reći. ''Svi smo mi časni članovi stranke. Treba saslušati i jednu i drugu stranu'', poručio je Kuščević, a na kojoj je on - nije odgovorio.

Može li Brkić ostati potpredsjednik Sabora?

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Predsjednik saborskog Mandatno imunitetnog povjerenstva (MIP) i Krapinsko-zagorskog HDZ-a Žarko Tušek nije želio komentirati može li Brkić ostati potpredsjednik Sabora potvrdi li se optužnica protiv njega. Istaknuo je da je ''to stvar političkih odnosa te da on može govoriti samo o pitanjima MIP-a.''

''Kada dobijemo prijedlog odluke stavit ćemo je na glasovanje'', rekao je Tušek novinarima i potvrdio da zahtjev za skidanje imuniteta dolazi tek kada se potvrdi optužnica. ''Kaznena prijava je podnesena Državnom odvjetništvu RH, s pozicije Ministarstva unutarnjih poslova, odnosno policije, DORH će utvrditi ima li kaznena prijava sve argumente koje treba imati. Ako će oni smatrati da na temelju te kaznene prijave ima dovoljno argumenata da se potvrdi optužni prijedlog tada mora ići prema MIP-u'', objasnio je Tušek.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Plenković počinje konačni obračun s Brkićem? 

Na dnevnom redu redovne sjednice užeg Predsjedništva HDZ-a tema su izbori za Europski parlament, ali očekuje se da će konačno biti riječi i o slučaju Brkića.

Zanimljivo je kako se više od tjedan dana, od pokretanje istrage, Andrej Plenković nije čuo sa svojim zamjenikom.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"To je apsolutno nevjerojatno s obzirom na to da znamo kako je u proteklih tjedan dana Brkić kritizirao pojedince zbog onoga što su napravili od institucija. Ista je situacija s Kuščevićem i Jandrokovićem koji, doduše, znakovito poručuje da će s njim o tome razgovarati kada za to dođe vrijeme. Jedino tko Brkiću, ovako prema van, drži leđa je predsjednica Republike Kolinda Grabar Kitarović koja je poručila kako je svatko nevin dok mu se ne dokaže krivnja. No, ona jest u specifičnoj situaciji. On je bio glavni tajnik stranke kada je ona postala predsjednica i upravo je on odradio dobar dio njezine kampanje", podsjetila je u analizi dan ranije reporterka RTL-a Damira Gregoret.

Policija je, podsjetimo još jednom, podnijela kaznenu prijavu zbog kaznenih djela "protiv računalnih sustava, programa i podataka na štetu više osoba" protiv Brkića i njegova brata te dvojice osumnjičenika iz afere SMS Franje Varge i Blaža Curića.

Prema medijskim navodima, Brkić je ispitan u svojstvu osumnjičenika jer je presretao poštu svoje bivše žene, koristeći usluge Varge optuženoga u "aferi SMS".

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Love island uk
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo