trodnevni posjet BiH /

Milanovićeva topla dobrodošlica u Mostaru: 'Hvala vam na svemu što činite za Hrvate u BiH'

Bošnjački član Predsjedništva Džaferović poručio je da se Milanović ponaša kao nepristojan gost u tuđoj kući

12.7.2021.
19:27
VOYO logo

"Ne dolazim u Bosnu i Hercegovinu uplitati se u unutarnje stvari te zemlje, već zastupam hrvatske interese", poruka je Zorana Milanovića drugi dan njegova boravka u toj zemlji.

Predsjednik je održao predavanje na Sveučilištu u Mostaru, gdje je dočekan poput zvijezde. Iz Sarajeva, pak, Milanoviću su poručili da je nepristojan gost u tuđoj kući i da više ne dolazi. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
održao predavanje studentima /

FOTO Milanović u Mostaru: 'Ja sam pristran, ali sam korektan. Zastupam hrvatske interese, a ne globalnu pravdu'

Image
održao predavanje studentima /

FOTO Milanović u Mostaru: 'Ja sam pristran, ali sam korektan. Zastupam hrvatske interese, a ne globalnu pravdu'

Dogovor oko izbornog zakona 

Hrvatima se ukralo da biraju svoga člana Predsjedništva, a kaže, Milanović dužnost hrvatskog predsjednika je da brani hrvatske interese. "Moj identitet i moja dužnost i moj posao je hrvatski identitet, da mislim drukčije ne bi se ni kandidirao za hrvatskog predsjednika. Tko god želi reći da dolazimo ovdje uplitati se u unutarnje stvari BIH to nije istina, to je jeftina podmetaljka. Nama treba samo poštivanje Daytona, ovo sad postaje uvredljivo", rekao je predsjednik u Mostaru.

Izbor svog člana Predsjedništva možda je simbolična stvar, no ističe predsjednik to je temelj dogovora i zajedničkog života. "Jel Hrvatska zaista neprijatelj BIH ili se dogodio neki poremećaj, nekome su zatitrale ambicije shvatio je da može jer je brojniji", kazao je Milanović.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Nije se dugo čekalo na reakciju iz Sarajeva, bošnjački član Predsjedništva Šefik Džaferović poručio je da se Milanović ponaša kao nepristojan gost u tuđoj kući, te da je bio red da razgovara s institucijama BiH.

"Gospodin Milanović nema nikakve ovlasti, niti je pozvan da se bavi unutarnjim pitanjima Bosne i Hercegovine. Njegovi pokušaji da to učini prožeti su neznanjem i neozbiljnom arogancijom, čime gospodin Milanović postaje sve veći rasadnik nestabilnosti i retorike podjela i uvreda", poručio je Džaferović. Milanovića poziva da ne dolazi u BiH praviti probleme, ali ističe i da je uz Srbiju i Hrvatska bila agresor u BiH.

"Onima koji me nazivaju fašistom i šovinistom mogu se nasmijati, ne iskesiti i ne tražiti zahvalnost za ono što je Hrvatska vojska napravila zajedno s Armijom BIH", rekao je predsjednik.

Gdje bi sad bio Bihać, da nije Hrvatske vojske, napominje Milanović, i obećava da će kao i nedavno na summitu NATO-a i dalje inzistirati da se u svakom dokumentu o BiH spominje Dayton i konstitutivni narodi.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Studenti su Milanovićevim izjavama bili oduševljeni te mu se čak jedna studentica zahvalila. "Gospodine predsjedniče ne znam koliko ste puta danas čuli hvala, ali hvala vam na svemu što činite za Hrvate u BiH", rekla je studentica Sveučilišta u Mostaru, Gabrijela Arpadović. On je njima savjetovao da budu strpljivi i nikad ne odustaju.

"Budite uporni, dosadni, kada vam odmahuju rukom i kažu da ste nacionalisti evo pozovite se na mene, ja fakat nisam nacionalist, do jučer sam bio Crveni Zoka", poručio je Milanović.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Trodnevna turneja predjsednika Milanovića

Predsjednikovu turneju prati RTL-ov Petar Panjkota koji je objasnio da Milanović nastavlja svoj trodnevni boravak u BiH-a te su sutra je na redu Tomislavgrad i Livno. 

Panjkota je pojasnio da nikoga ne bi trebalo iznenađivati to što je jučer rekao studentima "Crveni Zoka" te topla dobrodošlica predsjednika u Mostaru. Razlog tome je samo ono što on govori i kako govori, a kako govori je onako kako smo mi u Hrvatskoj naviknuli: izravno, bez rukavica o svim pa i najosjetljivijim temama tako i ovdje o položaju Hrvata u BiH što mu je očito glavni cilj, glavni fokus tijekom ovog posjeta.

"I jučer i danas je spominjao to kako na zadnjem summitu NATO-a je odbio potpisati završnu izjavu dok se u kontekstu BiH nije spominjao Dayton i svega što govori da se zaključiti da će se i dalje tako postavljati i da neće dozvoliti kako kaže da itko ugrožava konstitutivnost hrvatskog naroda ili dovodi hrvatski narod u podređeni položaj", objasnio je Panjkota.

Isto tako važan je faktor to što je publika koja sluša Zorana Milanovića je ovdje, zapravo praktički sastavljena isključivo od predstavnika hrvatskoga naroda koji su jedva dočekali da im dođe predsjednik koji će se tako snažno i gorljivo zalagati za ono što oni smatraju svojim interesom.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tako jedna studentica danas uopće nije postavila pitanje nego je samo zahvalila predsjedniku što je prošle godine odlikovao generale što su svi dosadašnji predsjednici propustili učiniti i nitko u prostoriji nije smatrao spornim niti spomenuo što je među njima i Zlatan Mijo Jelić, general HV-a koji je ovdje u Bosni i Hercegovini bio optužen za ratni zločin nad Bošnjacima.

"Onda se, naravno događaju dijametralno suprotne reakcije bošnjačkih političara na praktički sve što Zoran Milanović kaže. Čuli smo što je Šefik Džaferović rekao da je Milanović nepristojan gost u Tuđoj kući i da ako misli praviti probleme i incidente da mu je bolje da i ne dolazi", ispričao je Panjkota.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

S obzirom da se predsjednik danas navečer sastaje s predstavnicima hrvatskih političkih stranaka, Hrvatskim Narodnim Saborom, postavljeno mu je pitanje što misli njima poručiti kako da se oni postavljaju.

Predsjednik misli da je najbitniji dijalog, ali da on neće biti onaj prvi koji će to pokretati. "Mislim nemam ambicije to organizirati u Zagrebu, nit ta vrsta povjerenja postoji, oni ne bi pristali, nisam pogodan bit posrednik, ja sam pristran, ali nadam se korektan zastupam hrvatske interese, a ne globalnu pravdu i ništa kozmopolitizam", odgovorio je predsjednik.

Sjene prošlosti
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo