Za Hrvatsku misle da je korumpirana i nacionalistička, ugled nam je narušen

Vlada je raspravljala o izmjenama Zakona o radu te Zakonu o sigurnosti u prometu.

24.5.2013.
12:37
VOYO logo

Premijer Zoran Milanović izjavio je na početku sjednice da je Hrvatskoj ugled – narušen.

"U EU ćemo se morati jako boriti za svoj ugled, koji je jako narušen onime što se događalo proteklih godina", rekao je. Postoji percepcija Hrvatske, nastavio je, kao korumpirane i zatvorne države u kojoj vlada nacionalizam.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Nije baš da nas svi mrze. Na nama je velik posao. Da promijenimo dojam o Hrvatskoj i da uvedemo neke malo više zapadne kriterije. Ako smo zapadno društvo i ako se stalno hvalimo da pripadamo zapadnom civilizacijskom krugu, onda moramo igrati po tim pravilima", kazao je premijer, koji je upravo o tome bio propitivan u BBC-jevoj emisiji Hard Talk ovih dana.

Ukidanje knjižica vozila

Izmjenama Zakona o sigurnosti prometa na cestama, najavio je ministar policije Ranko Ostojić, pojednostavit će se izdavanje vozačkih dozvola.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Najveća novina je ukidanje knjižice vozila. Ostaje samo prometna dozvola i time se ubrzava postupak izdavanje vozačke dozvole", kazao je dodajući da se izmjenama ovog zakona hrvatska cestovna pravila usklađuju s europskim.

ZOR

"Pred Vladom je prvi od dva koraka izmjena Zakona o radu", kazao je Mirando Mrsić dodajući da su socijalni partneri postigli sporazum i da je time usklađen s europskom direktivom prije svega o radničkim vijećima.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Smanjen im je minimalni odmor između smjena s 10 na 8 sati, što će omogućiti bolju organizaciju rada u turizmu i poljoprivredi, kazao je Mrsić. Popisana su i pravila za postupak zbrinjavanja otpuštenih radnika, te se olakšava otkaz ugovora o radu kad je radnik na probnom roku.

"Ulaskom Hrvatske u EU prestaju važiti radne knjižice", kazao je također i naveo da se ovim zakonom donosi propis da ministar rada može voditi elektronsku evidenciju radnika.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

'Bijeg iz zatvora u Hrvatskoj je besmislen'

Ministar pravosuđa Orsat Miljenić predstavio je izvješće o stanju hrvatskih zatvora za 2011. godinu i ustvrdio da je "generalna ocjena da je stanje dobro, uzimajući u obzir nedostatak kapaciteta". S ponosom je istakao da je Hrvatska sigurna zemlja s malo ljudi u zatvorima i da je po tome slična razvijenim europskim zemljama. Veći incidenti nisu zabilježeni, a evidentiran je samo jedan uspješan bijeg iz zatvora, s tim da je i taj bjegunac uhvaćen.

"Iz Hrvatske se jednostavno nema kamo pobjeći. Bijeg iz zatvora je besmislen", rekao je Miljenić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Love island uk
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo