AFERA 'DNEVNICE' /

Milanović u Uskoku: Sauchin slučaj baca sumnju na izdavanje dnevnica u svim institucijama

U tjednu koji dolazi napokon bi trebalo biti i jasnije je li Saucha više od pola milijuna kuna koje je uzeo iz državne blagajne trošio samo za sebe

12.2.2017.
19:12
VOYO logo

Bivši premijer za sada može mirno spavati. Za sada. Neslužbeno, Tomislav Saucha ga u svom iskazu nije teretio. Milanović bi već ovaj tjedan mogao biti ispitan od strane istražitelja, što je i sam priželjkivao.

"Očekujem da bi bilo logično da me pozovu. Ja mislim da me trebaju pitati neke stvari. Dakle ovo što sam rekao vama - ovo nije bio dio mog posla, to kako se ja osjećam njih se ne tiče niti je bitno za ovaj postupak, a za ovo nisam znao", rekao je Milanović.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Sauchu USKOK tereti da je iz državnog proračuna na fiktivnim dnevnicama izvukao više od pola milijuna kuna, a navodno je upravo tajnica njegova nekadašnjeg kabineta ključni svjedok u istrazi. Iz GONG-a tvrde kako je zabrinjavajuće da netko bez ikakve kontrole može podizati gotovinu za dnevnice bez da pokaže račun. I to u samom vrhu izvršne vlasti.

"Ovo ukazuje na potpuni krah sustava internog nadzora i građani se s pravom mogu pitati ako se ovo događa u vladi koja je najviše, najvidljivije tijelo u Hrvatskoj, što se tek događa u ministarstvima, agencijama, županijskim ispostavama cesta, HEP-a i tako dalje?", objašnjava Duje Prkut iz Gonga.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Dodaje i da treba istražiti kako funkcionira vladin ured za unutarnju reviziju. "Bilo bi korisno kada bi se nakon kaznenog okončanja ovog slučaja oni očitovali o cijelom ovom slučaju. Također sigurno u drugim nalazima Državne revizije postoje nepravilnosti uz naknadu materijalnih troškova dužnosnika", samtra Prkut.

Dio problema sigurno bi rješila i potpuna informatizacija sustava isplate dnevnica pa ovakve afere ne bi iskakale samo kada se promjeni vlast. Na ministarstvu uprave koje vodi Mostov Ivan Kovačić tako je da osmisli način kako taj sustav reformirati na način da se pojačaju kontrole tijeka novca. Za što se zalaže i njegov kolega Nikola Grmoja.

Koji tvrdi da dio dogovornosti leži i na DORH-u koji je nalaz Državne revizije dobio u listopadu, ali nije reagirao sve do sada. Saucha pak i dalje ostaje u Remetincu sve dok se ne ispitaju svi svjedoci.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Sjene prošlosti
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo