'A MALI SLOBA MU JE SUPER' / Milanović se žestoko obrušio na Plenkovića: 'Pljuješ hrvatske zastupnike i građane. To je dno dna. Ne može niže od toga'

Image
Foto: Pixsell/ Davor Javorovic

Predsjedniku se nikako nije svidio premijerov intervju za francuske medije, a potom se osvrnuo i na druženje s Dačićem: 'Dolazi mali Sloba (Ivica Dačić) on mu je super. Taj čovjek je obožavatelj Putina i Rusije. Taj mu je dobar. Njega prihvaćaš kao partnera. Štovatelja Arkana'

15.1.2023.
14:45
Pixsell/ Davor Javorovic
VOYO logo

Predsjednik Republike Hrvatske Zoran Milanović u Vukovaru je sudjelovao na obilježavanju 31. godišnjice međunarodnog priznanja RH i 25. obljetnice završetka mirne reintegracije hrvatskog Podunavlja te završetka mandata UNTAES-a gdje je komentirao odbijanje predstavnika SDSS-a da dođu na obljetnicu.

'Trebali su doći predstavnici vukovarskih Srba'

"Živiš u ovoj Hrvatskoj, trebaš je poštivati koliko je to moguće. Znam da ne može biti isti stav onakav kakav ja imam, to ni ne očekujem. Ovo je matična zemlja i ovdje se živi. Nemojmo pričati da je Oluja bila etničko čišćenje, jer nije. Bio je prijedlog dogovora koji bi koštao Hrvatsku skupo, na koji je Hrvatska bila pristala - Plan Z4, koji je netko u Beogradu luđački odbio. Cijena je ova", izjavio je Mlanović nakon svečanog skupa u Hrvatskom domu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
SVE JE JASNO /

Milanović u Vukovaru poručio: 'Dok Srbija diže optužnice neće imati našu potporu. Ne možemo to tolerirati'

Image
SVE JE JASNO /

Milanović u Vukovaru poručio: 'Dok Srbija diže optužnice neće imati našu potporu. Ne možemo to tolerirati'

Na pitanje tko je trebao doći, odgovorio je kako su to trebali učiniti prvenstveno predstavnici vukovarskih Srba. "Ovo je bio politički epicentar SDSS-a, on je priznat kao legitiman, partneri smo. Ja sam s tadašnjim predsjednikom imao korektne odnose. Dio dogovora su bili ti ljudi, očekivao bih predstavnike lokalne zajednice", kazao je. Na pitanje novinara je li tu trebala biti Anja Šimpraga, Milanović je odgovorio: "To pitajte Plenkovića".

Milanović je zatim imao monolog o Plenkovićevom intervjuu za francuske medije u kojem se dotakao i njegovih izjava o pitanju obuke ukrajinskih vojnika u Hrvatskoj.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Ovo je intervju premijera države za francuske medije kojeg tamo nitko nije primijetio. Radi se o Ukrajini. To je dno dna. Za dublje treba posebna geo-oprema. Ne možeš ići niže od toga", rekao je Milanović i onda krenuo citirati Plenkovićeve izjave.

Image
Foto: Pixsell/ Davor Javorovic
Image
Foto: Pixsell/ Davor Javorovic

Podsjetimo, Plenković je rekao da je odbijanje prijedloga da se Hrvatska pridruži misiji Europske unije za potporu ukrajinskoj vojsci povijesno pogrešna odluka.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Pljuješ hrvatske zastupnike i hrvatske građane u francuskim medijima. Washington i NATO preko Ukrajine vode proxy rat protiv Rusije. Plan ne može biti maknuti Putina. Plan ne mogu biti sankcije. To su gluposti. Nećemo ništa postići. Nisu ni Miloševića slomili sankcijama. Idu iz rata u rat. Što bismo trebali biti? Američki robovi?", kazao je.

"Bavi se nečim ispod razine premijera. Dolazi mali Sloba (Ivica Dačić) on mu je super. Taj čovjek je obožavatelj Putina i Rusije. Taj mu je dobar. Njega prihvaćaš kao partnera. Štovatelja Arkana", komentirao je Plenkovićevo druženje s Dačićem.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

O poskupljenjima: Trebali su angažirati armiju inspektora

Komentirajući rast cijena nakon uvođenja eura upozorio je kako je Vlada imala dvije godine da se pripremi. "Nije lako, ali nemoj prijetiti i napraviti ništa. Monopolista u Hrvatskoj baš i nema".

Trebali su angažirati armiju inspektora, cijene su prikazane mjesecima dvostruko, pa ako me netko želi "zavaljati" neću kupiti. Ne živimo u Sovjetskom savezu da nema izbora. Kupac je taj koji ima najveću moć i može reći - idem kod susjeda koji ima nižu cijenu, rekao je.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

'Čudi me da je Bačić pristao biti još jedan potrošni element'

Za predloženog novog ministra prostornoga uređenja, graditeljstva i državne imovine Branka Bačića rekao je kako da ga čudi da je pristao na to "jer preuzima odgovornost za nešto u čemu ranije nije sudjelovao, pristaje biti još jedan potrošni element u tom procesu". 

Tu više nema pomoći, ostat će zabilježeno da u dvije godine nije učinjeno ništa, istaknuo je Milanović. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Što se tiče moguće nostalgije za kunom, podsjetio je da smo s ulaskom u Europsku uniju prihvatili tu obavezu, iako niz država nije uveo euro, i to bez ikakvih posljedica.

"Moj stav je ambivalentan, bih bio sretniji da imamo svoju valutu, govorio sam već o tome, ali kasno je za kukanje. Idemo sad živjeti dalje, nisu ni drugi propali", poručio je Milanović.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Toma
Gledaj od 29.travnja
VOYO logo