'To je HDZ-ova mreža' /

Milanović o uhićenju sudaca iz Osijeka: 'To je sistemski poremećaj. Djeluje kao lupus...'

Govorio je i o proslavi u Kninu, komentirao je Ratka Mladića, Krk, ali i nesreću u Francuskoj gdje je prosvjednik ošamario tamošnjeg predsjednika

9.6.2021.
10:43
VOYO logo

Predsjednik Zoran Milanović komentirao je uhićenje triju sudaca iz Osijeka, kazavši kako smatra da je to sistemski poremećaj te da to pravosuđe štiti Andrej Plenković te njegova bratija i Vladimir Šeks.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Je li apsurd da bjegunac mora reagirati da bi se dogodilo uhićenje sudaca?

Ne znam detalje. Čuo sam da su privedeni, da su u istražnom zatvoru. Vidjet ćemo što će biti. To su 3 suca, sistemski poremećaj. Djeluje kao lupus. Teža situacija, puno je to. Nema tu pravosuđa, postoji jedna polufikcija da Vrhovni sud kojem je osnivanje suda oduzeto glave to je protuustavno, da na čelu Ustavnog suda je osoba koja bi nekim postupcima, stavom i pokretanjem nekim pitanjima mogla činiti razliku. Ja sam predložio Zlatu Đurđević. To je HDZ-ovo pravosuđe i to Plenković štiti. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

To je sustav, to je mreža. Naravno da je sve funckioniralo kao podmazano dok nije postalo javno i nije se moglo skrivati. Sve dok nije reagirao medo - Uskok, malo i divlji. 

Očekivan je i svaki ishod debate na Ustavnom sudu, to su stranački ljudi. Kao i plandovanje i krkanje predsjednika Ustanovg suda sa svim svojim prijateljima iz HDZ-a u krčmi.

Što će biti sa Zlatom i izborom suca?

Sad idemo na plenum u Sabor. Dosad su bili egzekutori. Sad ćemo vidjeti širu raspravu. Hoće li ljudi doći u sabor ili će se sakriti, polemizirati. Ovo je vrlo ozbiljno pitanje. Koji su ti argumenti, kažu da kršimo zakon. Nije ga prekršila, oni ga krše. Zato jer je žena? Jer nije kompetentna? Bogami je. Zašto su protiv? Jer nije iz HDZ-a - e, baš zato. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

O generalskom zboru i slavlju u Kninu

Poštujem njihovo mišljenje, ne govorim ovo reda radi. Moramo paziti da ne radimo nepravdu lokacijama gdje su naši dečki ginuli za domovinu. Međuresurske skupine - to je osuđeno na laganu agoniju i smrt. Želim skrenuti pozornost na još jednu stvar - o tome će se još pričati.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Trebalo je Kninu da ih se Račan sjeti. Malo je bizarno da se tamo moralo početi slaviti 2000. godine. Nisam rekao da sam protiv. Trebamo vratiti duh pravde gdje se završavao rat. Do 2011. u Kninu, o kralju Zvonimiru o kojem pojma nemaju, nije bilo govorancija, možda griješim za godinu dvije. Išli smo na tvrđavu, družili se i onda je svako svojim putem išao kući za vrijeme Sanadera. Onda je došla ideja o spomeniku u kolodvoru u Kninu koji vlada prethodna nije financirala, moja vlada je morala, pa je došla niska govora - ja, Kolinda, Josipović...Čemu? Ako je Tuđman govorio '95. i '96.

Ja znam da je to prilika da Plenković laže kako je vratio dostojanstvo vojnika. Oni su kupili dio klijentele. Koji je smisao naših govorancija? Mislim da je o tome jučer bilo riječi. Je li prikladno da sebi prisvojimo predstavu, ja, predsjednik Sabora i premijer? Nismo to radili. Prvo su počele proslave u Kninu. Pa je to izgledalo "low profile". Da se ode na tvrđavu i da se priča završi s koncertom, Thompsonom - nekom koreografijom. Da bi se 2011. negdje pretvorilo u govoranciju. Znam da Plenković već sad piše govor kao zec hipnotizirani. Znam da je Gotovina jednom govorio, jer zna granicu - jednom i ne treba više. A ovo radi Plenković koji  se pojavio 2016. 

Presuda Ratku Mladiću?

Glavno da je u zatvoru. Lijepo mu je tamo. To je grozan tip, sociopat. Sad ću stati zbog Pupovca. Ali to su činjenice. Sutkinja iz Zambije imala je drugačije mišljenje, zanimljivo je to. Postupak je strašan. Prag za dokazivanje genocida dosta je visok. I treba ostati, jer će u protivnom svatko reći da je genocid. Po meni je Srebrenica genocid. Nema sličnog događaja u zadnje vrijeme. Je li ubijanje muslimana '92. u BIH genocid? Meni nije. Ugledna je sutkinja iz Zambije, ali ima čudan način rezoniranja. Ne treba navaljivati. Sjetite se da su našim generalima lijepili sve i svašta. On je osuđen za genocid, to je i bio genocid. Svinjski plan da se pobije što je muško i što može nositi pušku. Genocid je i počinjen protiv Tucije, u Ruandi. Genocid je i ova Srebrnica, i to u skladu s definicijom. Govorim ovo oprezno, da ne bi nekome u BIH se digao tlak. Moramo biti strogi s ovom definicijom. Bitna je poruka da se to više ne smije dogoditi. Neće to leći nekome u Srbiji, ali trebali su se zaštiti. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Posljednja dva dana premijer ne odgovara vama u javnosti....

Čemu ovo? Pokušavamo zakuhati konflikt

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Jandroković je rekao da ne koristimo takvu konverzaciju...

Kakvu?

Uvredljivu...

Nisam nikome rekao da je smeće. Ali reću ću neke stvari koje su činjenice, kakav god da jesam - čistiji sam od tebe. Nisam drugima jamu kopao, nisam promijenio stavove, prema tome - ako želiš u sukob sa mnom, onda je to cijena koju moraš platiti. Nećemo se vrijeđati - po čemu je uvreda ako mu kažem činjenice. Ako kažem da je Puhovski udbaški druker, da nam prodaje moral, da je svjedočio protiv hrvatske države na ruku Haaškom tužiteljstvu - to su činjenice.... Ja sam čistiji od najprljavijih. Išao je on rušiti Hrvatsku 2009. bez zatvora , želi da ga tretiram kao uglednog građanina. Ne, sori, ti si druker.  To su činjenice, činjenica je da sam skočio s patrije i skoro se polomio.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Počinje sezona - Vaše viđenje sezone?

Sad će im bit bolje. Neki će veći porez platiti, neki manji. Drago mi je da Krk koji je napravio ogroman uzlet, da je primjer sam sebi. Došao sam radi ekologije i samodostatnosti , to je elitni standard. Nitko ne pati. Svi imaju dobrobit - to je priča ovog otoka. U kojem se otpad prije palio i ja kao dijete sam ga palio, skoro smo zapalili šumu jer nije bilo kanti za smeće. Sada je kao u Austriji.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

O čemu ste danas sve pričali?

Razgovarali smo i o LNG-u. Ovo su sve bogate općine s kojima se solidno upravlja. Izvlačim to kao zaključak iz niza okolnosti koje su oko mene. Razgovarali smo o pristojbama, turizmu, paušalima...

Macron je jučer dobio šamar, kako to komentirate? 

Bizarno, da. Nevjerojatno za osiguranje da ga je pustilo. Hvala na pitanju. Sljedeća godina će biti prokleta, volio bih da pobjedi on opet iduće godine. Morat će raditi milijun kompromisa, mora biti malo tvrđi. Lomit će se EU priča. U Njemačkoj se ništa neće promijeniti tko god da dođe novi. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Superstar
NOVA SEZONA
VOYO logo